Vuosien pari­suhde­väkivalta kärjistyi tapon yritykseksi ja lopulta tapoksi – Tämä Nokian henkirikoksesta tiedetään nyt

Nokian Harjuniityn taposta epäilty tuomittiin vuonna 2020 yli kolmen vuoden vankeusrangaistukseen tapon yrityksestä.

Poliisi oli paikalla keskiviikkona Harjuniityssä useita tunteja. Epäilty otettiin kiinni paikan päältä.

| Päivitetty

Sanoman tietojen mukaan Nokian taposta epäilty tekijä on yrittänyt jo vuonna 2020 tappaa naisen, joka kuoli keskiviikkona 9. marraskuuta Nokian Harjuniityssä. Taposta epäilty mies on tuomittu Pirkanmaan käräjäoikeudessa viimeisten kymmenen vuoden aikana seitsemästä pahoinpitelystä ja yhdestä tapon yrityksestä, jotka kohdistuvat samaan naiseen.

Pirkanmaan käräjäoikeuden mukaan nainen on ollut aiempien tekojen aikaan epäillyn avovaimo.

Lue lisää: Harjuniityn taposta epäilty mies vangittiin – tavoitettiin keskiviikkona tekopaikalta

Sisä-Suomen poliisilaitoksen tutkinnanjohtaja Jari Luoto ei vahvista uhrin henkilöllisyyttä, mutta kertoo, että tämänhetkisen tiedon mukaan epäilty ja uhri tunsivat toisensa ennalta, ja tiettävästi he ovat molemmat paikkakuntalaisia.

”Molemmat asuvat tapahtumapaikan osoitteessa”, Luoto sanoo.

Sanoman tietojen mukaan tekopaikan osoitteessa asuva nainen on sama henkilö kuin aiempien pahoinpitelyjen ja tapon yrityksen uhri.

Luoto vahvistaa, että teosta epäillyllä miehellä on väkivaltarikostaustaa.

Hänen mukaansa tutkinnassa on kuitenkin yhä paljon avoimia kysymyksiä. Epäillyn tekijän kuulustelut jatkuvat tällä viikolla. Luoto ei kommentoi tässä vaiheessa tutkintaa, kuinka tapahtumat ovat kehittyneet tai mikä on ollut motiivi.

Tausta

Nokian tappo

Nokian Harjuniityssä oli 9. marraskuuta poliisioperaatio, joka liittyi henkirikokseen. Poliisi tarkensi myöhemmin nimikkeen epäillyksi tapoksi.

Epäiltynä on 47-vuotias paikkakuntalainen mies, joka on todennäköisin syin vangittu taposta.

Mies on tuomittu Pirkanmaan käräjäoikeudessa viimeisten kymmenen vuoden aikana yhdeksästä pahoinpitelystä ja yhdestä tapon yrityksestä.

Mies löi uhriaan keittiöveitsellä

Epäillyn tekijän aiempia pahoinpitelyjä on käsitelty Pirkanmaan käräjäoikeudessa ainakin vuodesta 2015 lähtien. Pahoinpitelyistä mies sai ensin sakkoja, minkä jälkeen tuomio koveni ehdolliseksi vankeudeksi.

Vuonna 2018 mies pahoinpiteli avovaimonsa kolmesti aikana, jolloin oli vielä ehdollisessa vankeudessa. Tämän vuoksi ehdollinen vankeus pantiin täytäntöön ja miehelle määrättiin vuosi ehdotonta vankeutta. Mies valitti tuomiosta Turun hovioikeuteen, mutta hovioikeus piti Pirkanmaan käräjäoikeuden ratkaisun ennallaan.

Vapauduttuaan vankilasta mies tuomittiin vuonna 2020 tapon yrityksestä, joka kohdistui aiemmin pahoinpideltyyn naiseen. Mies löi huhtikuussa 2020 uhria keittiöveitsellä selkään lapaluun alapuolelle. 20 senttiä pitkä veitsi lävisti koko oikean maksalohkon ja osui keuhkoon. Lisäksi se aiheutti uhrille runsasta verenvuotoa, kylkiluun murtuman ja ilmarinnan. Uhri itse soitti itselleen hätäkeskuksesta apua aamulla ja pääsi sairaalahoitoon.

Mies tuomittiin vuonna 2020 kolmen vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeuteen.

Lisäys 15.11. kello 14.12: Lisätty rikoskomisario Jari Luodon haastattelu ja täydennetty tietoja uhrin ja epäillyn suhteesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos