Yöt ovat nyt poikkeuksellisen lämpimiä – säähän vaikuttaa yhä ”matalapainetehdas”, mutta ensi viikolla Pirkanmaalla viilenee

Viikonloppuna odotettavissa on poutaantuvaa ja lauhaa säätä. Ensi viikolla sää viilenee – ainakin hetkeksi.

Pirkanmaalla on vietetty viikkoa pilvisessä ja harmaassa säässä. Viikonloppuna pilvipeite voi rakoilla, kun sää poutaantuu. Kuva on otettu Tampereen Keskustorille rakennettavasta joulutorista tiistaina.

11.11. 9:35

Vuorokauden alimmat lämpötilat ovat nyt Pirkanmaalla tavanomaista lämpimämpiä. Keskiviikkona Tampereella mitattiin Siilinkarin havaintoasemalla alimmillaankin 7 astetta.

”Tällaisia toistuvuuksia ei ole vuosikymmenessä hyvinkään usein”, sanoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Anniina Korpinen.

Maan eteläosiin on päässyt valumaan lämmintä ilmamassaa ja lämpimiä ilmavirtauksia, jotka nostavat sekä päivä- että yölämpötilaa.

Vuorokauden ylimmissä lämpötiloissa ero tavalliseen ei ole niin suuri kuin alimmissa.

Viikonlopuksi matalapaine väistyy itään, ja sää poutaantuu Pirkanmaallakin. Länsivirtauksen ja alapilven ansiosta lämpötilat pysyttelevät yhä öisinkin lähes kymmenessä asteessa. Perjantain ja lauantain välinen yö on Korpisen mukaan hyvin lämmin.

Korpisen mukaan lämpötila voi eteläisessä Suomessa nousta jopa yli kymmeneen asteeseen lauantaina päivällä. Pirkanmaalla ylin lämpötila voisi olla 12 asteen paikkeilla.

Sunnuntaina virtaus kääntyy pohjoiseen, ja luvassa on ainakin hetkellisesti nykyistä kylmempää ilmaa.

Miksi öisinkin on lämmintä?

Mistä johtuu, että nyt on ollut niin lauhaa? Korpisen mukaan säätilaan vaikuttaa nyt suursäätila. Keski-Euroopassa majailee hyvin voimakas korkeapaine, mutta Atlantilla syntyy jatkuvasti matalapaineita, jotka kulkeutuvat Suomeen.

”Pohjoisella, läntisellä Atlantilla meillä on niin sanottu matalapainetehdas. Nyt tämä rakenne tavallaan pakottaa matalapaineita kulkemaan Suomen yli.”

Vaikka hetkellisesti sää pääsee poutaantumaan, matalapainetehdas kuljettaa väkisin lännestä uusia matalapaineen alueita. Matalapaineen vallitessa sää on yleensä hieman lauhempaa ja pilvisempää kuin korkeapaineen vallitessa.

Säähän vaikuttaa myös se, että ilmavirtaus kääntyy lounaasta luoteeseen, mikä tuo föhntuulen Skandinavian yli. Vuoristo kuivattaa nousevaa ilmaa länsipuolelta, ja itäpuolella ilma pääsee laskeutuessaan lämpenemään.

Energiasää on otollinen viikonloppuna: luvassa on voimakkaita tuulia, ja ilman lämpötila pysyy varsinkin lauantaina lämpimänä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos