Nokianvirran koulun pihassa häiriköidään – Koulun keinot puuttua ovat rajalliset, sanoo rehtori

Nokialla poliisia työllistää erityisesti häiritsevä käyttäytyminen Nokianvirran koulun pihassa. Rehtorin mukaan koulu on puuttunut muutamiin tapauksiin.

Poliisia ovat työllistäneet Nokian, Ylöjärven ja Pirkkalan alueella muun muassa ilmoitukset häiriöistä Nokianvirran koulun pihalla.

28.10. 16:02 | Päivitetty 4.11. 10:10

Nokialla, Ylöjärvellä ja Pirkkalassa 15–20-vuotiaiden tekemät rikokset ovat kasvussa. Erityisesti rikoksiin syyllistyneiden nuorten lukumäärä on poliisin mukaan ”hurjassa nousussa”.

Poliisi ilmaisi huolensa perjantaina tiedotteella. Rikoskomisario Panu Rautio kertoi, että jos kehityssuunta on näin raju, hän ei uskalla edes ajatella, kuinka tutkijat selviävät nykyisellä määrärahoilla ja työntekijämäärällä tulevista vuosista.

Nokian poliisiasema toimii Nokialla, Ylöjärvellä ja Pirkkalassa. Vuoteen 2021 verrattuna rikoksesta epäiltyjen 15–20-vuotiaiden nuorten määrä on noussut huolestuttavasti kaikissa kunnissa, ja nuorten tekemiksi epäiltyjen rikosten osuus kaikista rikoksista on huomattava.

Rikoskomisario Panu Rautio kertoo, että Nokianvirran koulun pihalta on toistuvasti ilmoitettu häiritsevää metelöintiä.

Nokianvirran koululla häiriöitä

Poliisin mukaan poliisitehtäviä on ollut paljon erityisesti Nokialla Nokianvirran koulun pihassa, jossa on ilmoitettu toistuvasti häiritsevästä käyttäytymisestä. Nuoret ovat metelöineet, uhkailleet väkivallalla ja tehneet vahinkoa esimerkiksi rikkomalla tavaroita ja sotkemalla paikkoja.

Poliisille on tullut tietoon myös pahoinpitelyitä, jotka ovat tapahtuneet koulujen pihoilla.

Pahimmillaan Nokian, Ylöjärven ja Pirkkalan koulujen pihoista on poistettu kymmeniä häiritsevästi käyttäytyviä nuoria.

Rikoskomisario Rautio ei halua arvailla, mistä rikosten ja niiden tekijöiden määrän lisääntyminen johtuu. Kehityksen kääntäminen vaatii tulevaisuudessa monen eri alan osaamista.

”Siinä kohtaa, kun juttu on rikosilmoituksen muodossa poliisin pöydällä, silloin voidaan kysyä: onko onnistuttu ennalta ehkäisevässä toiminnassa ja missä kohtaa on menty vikaan, kun asia on edennyt niin pitkälle.”

Kotijoukkojen merkitys on suuri

Nokianvirran koulun rehtori Harri Yli-Valkama on tietoinen koulun pihalla tapahtuvasta nuorten kokoontumisesta. Hän sanoo, että myös kokoontumisissa tapahtunut häiriökäytös on koululla tiedossa. Kokoontumiset ovat tapahtuneet viikonloppuisin, eikä koulun henkilökunnalla ole juurikaan valtuuksia puuttua nuorten vapaa-aikaan, vaikka vapaa-ajan vietto tapahtuisikin koulun alueella.

Yli-Valkama kertoo puuttuneensa muutamiin tapauksiin, jotka ovat vaatineet erityistä huomiota. Näissä tapauksissa koululta on oltu yhteydessä suoraan oppilaiden huoltajiin. Yleisesti ottaen keinot ovat kuitenkin rajatut.

”Käymme vuoropuhelua sekä koulun oppilaiden että vanhempien kanssa. Selvää on, että nuoriso on aina kokoontunut viettämään aikaa yhdessä, ja hyvä niin. Mutta ilkivalta ja ylimääräinen meteli eivät ole toivottavia.”

Syksyn aikana pidetyissä vanhempainilloissa käytiin Yli-Valkaman mukaan läpi koulun pihalla tapahtuvaa ilkivaltaa ja muistutettiin, että koulu on yhteydessä poliisiin, jos tarvetta tulee. Oikeanlaiseen käytökseen pyritään ohjeistamaan oppilaita jatkuvasti, mutta paljon riippuu myös kotijoukoista. On tärkeää, että nuorilla on myös vapaa-ajalla säännöt ja ikäryhmän mukaiset kotiintuloajat.

”Harvoin koulun tietoon tulee yksittäisten oppilaiden nimiä tällaisten tapauksien yhteydessä. Kyllä se on viranomaisten asia puuttua vapaa-ajalla tapahtuvien asioiden tutkintaan.”

Pirkkalassa holtitonta ajamista

Raution mukaan rikkomukset vaihtelevat ymmärtämättä tehdyistä lievistä rikoksista aina vakaviin rikoksiin. Pirkkalassa numeroissa korostuvat törkeät liikenneturvallisuuden vaarantamiset läheisen moottoritien vuoksi.

”Meillä on nyt parin vuoden ajan suuri murhe törkeistä liikenneturvallisuuden vaarantamisista, jotka jostain kumman syystä ajoittuvat viikonlopulle ja nimenomaan Pirkkalan kunnan alueella.”

Läntisellä ohitustiellä Linnakallion ja Rajasalmen sillan välillä ajetaan vuoden aikana huomattava määrä törkeitä ylinopeuksia. Siksi Pirkkalaan kirjatuista rikoksista suuri osa liittyy mopo- ja motomiitteihin.

”Viikonlopun massatapahtumat äkkiä vääristävät lukumäärää”, Rautio sanoo.

Rikos kirjataan tapahtumapaikkakunnan mukaan, eli luvut eivät kerro epäiltyjen kotipaikkakuntaa.

Uusia rikoksentekijöitä

Raution mukaan yleisesti on keskusteltu nuorten tekemistä rikoksista siihen sävyyn, että rikoksentekijöiden lukumäärä ei kasvaisi, vaan teot raaistuvat ja saavat enemmän palstatilaa mediassa.

”Meidän arkihavaintomme on toinen, mitä tukee tilastokin. Jatkuvasti tulee huomattava määrä uusia rikoksentekijöitä.”

Poliisin kannalta tilanne on vaikea siksi, että alle 18-vuotiaiden nuorten rikokset työllistävät tutkinnanjohtajia tavallista enemmän. Alle 18-vuotiaat rikoksesta epäillyt pitää kuulustella siten, että huoltaja ja sosiaaliviranomainen ovat läsnä, eikä kuulusteluja voi aina tehdä puhelimitse. Esitutkintalaki määrää myös, että jutut on tutkittava kiireellisesti, mikä usein lykkää muiden juttujen tutkintaa.

Lue lisää: Mopoautoilijat häiriköivät Harjuniityn asukkaita öiseen aikaan – Poliisi tutkii tapausta

Lue lisää: Lähes 60 prosenttia Nokian yläasteikäisistä kokee, että huumeiden hankkiminen on helppoa – Nuorten päihteily on lisääntynyt ja asiantuntijat korostavat yhtä asiaa, jolla tilannetta voitaisiin parantaa

Edit. 3.11.2022 klo. 13:55. Lisätty juttuun Harri Yli-Valkaman kommentit.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos