Jodia saa taas lähes normaalisti kaikkialla Suomessa

Jodi loppui apteekeista sen jälkeen, kun STM päivitti ohjeistuksensa lääkejodin käytöstä.

Ministeriö päivitti ohjeistuksensa lääkejodin käytöstä aiemmin lokakuussa. Tämä lääkejodivalmistepaketti kuvattiin Nokian Härki-apteekissa lokakuussa 2022.

21.10. 15:54

STT

Lääkejodivalmisteiden saatavuus on palannut lähes normaalille tasolle, kerrotaan lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta.

”Lääkeyhtiö Orion reagoi kiitettävästi äkilliseen kysyntäpiikkiin. Jodivalmisteita on toimitettu apteekkien tukkuliikkeisiin ja niitä on tulossa omien tietojeni mukaan uusi erä ensi viikolla”, sanoo Fimean saatavuus- ja laboratorioyksikön päällikkö Timo Mauriala.

Lääkejodi loppui apteekeista hetkellisesti sen jälkeen, kun sosiaali- ja terveysministeriö (STM) päivitti ohjeistuksensa lääkejodin käytöstä viime viikolla.

Lue lisää: Miksi joditabletteja ei suositella yli 40-vuotiaille? – Tämä kaikki joditableteista pitää tietää

Suomessa myytävä lääkejodivalmiste on Orionin valmistama Jodix. Maurialan mukaan Suomessa ei ole myynnissä muita lääkejodin rinnakkaisvalmisteita.

Fimean verkkosivuilla kerrotaan, että Jodixin kymmenen tabletin paketeissa olisi saatavuushäiriöitä vielä ensi viikon keskiviikkoon saakka. Tämä tieto ei kuitenkaan pidä Maurialan mukaan paikkansa. ”Lääkeyhtiöt ovat vastuussa näistä häiriöilmoituksista. Orion ei ole vielä päivittänyt tätä kyseistä ilmoitusta.”

Lue lisää: Nokian Härki-apteekissa varauduttiin suurella tukkutilauksella ministeriön suositukseen – STM kehottaa kaikkia 3–40-vuotiaita hankkimaan lääkejodia kotivarastoon

Kautta maan

Apteekkien yhteisen reaaliaikaisen lääkehaun mukaan Jodixin kymmenen tabletin paketteja on nyt saatavilla lähes kaikkialla Suomessa. Sen sijaan sadan tabletin pakettien saatavuus on heikompi suurien kaupunkien ulkopuolella.

Kuluttaja voi tarkistaa lääkehaun avulla internetistä, mistä apteekeista jotain tiettyä lääkettä on saatavilla.

Apteekkikonserni Yliopiston Apteekki (YA) vahvistaa, että heillä on lääkejodia taas hyvin saatavilla. Valmisteiden kysyntä on säilynyt kuitenkin korkeana, kertoo apteekinhoitaja Elina Lammi YA:n Töölön-toimipisteeltä.

”Kysyntä ei ole enää ihan yhtä valtaisaa kuin parina päivänä STM:n tiedotteen julkaisemisen jälkeen”, Lammi sanoo.

Orionin viestinnästä kerrotaan sähköpostitse, että yhtiön jodivalmistetta on taas normaalisti saatavilla tukussa. Apteekkien saatavuustilanteen pitäisi normalisoitua viimeistään alkuviikon aikana, kirjoittaa Orionin viestintäjohtaja Terhi Ormio.

Ei ehkä uudestaan

Lääkejodin saatavuus tulee tuskin loppumaan yllättäen lähiaikoina, arvioi Fimean Mauriala. ”Ne ihmiset, jotka lähtivät ostamaan jodia viime viikon kysyntäpiikin aikana, ovat varmaan jo saaneet oman pakettinsa.”

Vaikka sadan tabletin jodipakkauksia ei saa vielä kaikkialta Suomessa, ei Mauriala ole huolissaan niiden tulevasta saatavuudesta. ”Isompien pakkausten kysyntä on muutenkin ollut pienempää”, minkä takia apteekkien varastot olivat olleet varmaan aika pienet ennen viime viikon kysyntäpiikkiä.

STM päivitti jodiohjeistuksensa viime viikon tiistaina. Lääkejodia suositellaan nyt 3–40-vuotiaille, mutta ei sitä vanhemmille. Lääkejodin tarkoituksena on säteilyvaaratilanteessa estää radioaktiivista jodia kertymästä kilpirauhaseen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos