Kaupunki päivittää valmiussuunnitelmiaan: nokialaisille suositellaan 72 tunnin kotivaraa

Valmiussuunnitelmien päivittämisellä kaupunki parantaa valmiuttaan reagoida häiriö- ja poikkeusoloihin.

Nokialaisille kotitalouksille suositellaan 72 tunnin kotivaraa.

21.10. 13:49

Nokian kaupunginhallitus käsittelee maanantaisessa kokouksessaan kaupungin valmiussuunnitelmia ja jatkuvuudenhallintasuunnitelmia. Suunnitelmien päivitys- ja uudistustyötä on tehty keväästä saakka, kerrotaan kaupungin tiedotteessa.

Valmiussuunnitelmien päivittämisellä kaupunki parantaa valmiuttaan reagoida häiriö- ja poikkeusoloihin. Valmiuslaki velvoittaa kuntia valmiussuunnitelmin sekä muilla toimenpiteillä varmistamaan tehtäviensä mahdollisimman hyvän hoitamisen myös poikkeusoloissa.

”Varautumisella pyrimme tunnistamaan ne uhat ja riskit, jotka voivat tuottaa häiriöitä palveluihimme. Koitamme minimoida häiriötilanteiden tuottamat haittavaikutukset ja varmistaa tehtäviemme mahdollisimman hyvän hoitamisen poikkeuksellisissa ja yllättävissä tilanteissa,” kaupunginjohtaja Eero Väätäinen kertoo tiedotteessa.

Kaupungin varautumisen asiakirjat koostuvat neljästä osasta eli valmiussuunnitelman yleisestä osasta, valmiussuunnitelman erityisestä osasta, jatkuvuudenhallinnan yleisestä osasta sekä jatkuvuudenhallinnan toimenpidekorteista. Valmiussuunnitelman yleinen osa sekä jatkuvuudenhallinnan yleinen osa ovat julkisia asiakirjoja.

Valmiussuunnitelman yleinen osa käsittelee valmiussuunnitelmaa strategisesta ja operatiivisesta näkökulmasta sekä poikkeusolojen varautumisen näkökulmasta. Lisäksi yleinen osa sisältää kuntalaisten omatoimisen varautumisen tukemisen, missä käsitellään kotivaraa.

Kotitalouksille suositellaan 72 tunnin kotivaraa, jonka avulla kodeissa pärjättäisiin itsenäisesti ainakin kolme vuorokautta häiriötilanteen sattuessa. Kotivaraan on hyvä varata vettä sekä esimerkiksi sähkökatkon aikana retkikeittimellä valmistettavia tai kylmänä syötäviä ruokia.

Jatkuvuudenhallinnan yleisessä osassa käsitellään järjestelyitä ja toimenpiteitä, jotka parantavat toipumista häiriötilanteissa ja sen jälkeen. Jatkuvuudenhallinnalla tarkoitetaan toimia, joiden avulla pyritään pienentämään ja lyhentämään toimintaa haittaavien tapahtumien vaikutusta ja kestoa.

Suunnitelmia päivitetään seuraavan kerran vuonna 2023, sillä sosiaali- ja terveyspalveluiden siirtyminen hyvinvointialueen järjestämisvastuulle tuo toimialakohtaisia muutostarpeita. Mahdolliset seudullisten riskiarvioiden skenaarioiden päivitykset otetaan myös huomioon varautumisen asiakirjoja päivitettäessä.

Kaupunginhallitus käsittelee valmius- ja jatkuvuudenhallintasuunnitelmia kokouksessaan 24. lokakuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos