Työeläkkeisiin poikkeuksellinen korotus – Laskuri näyttää, kuinka paljon eläkkeesi nousee

Työeläkkeet nousevat vuodenvaihteessa peräti 6,8 prosenttia.

Työeläkkeitä korotetaan hintojen nousun vuoksi enemmän kuin vuosikymmeniin.

20.10.2022 16:04

Työeläkkeisiin tulee vuodenvaihteessa poikkeuksellisen suuri, 6,8 prosentin indeksikorotus. Korotus on suurin vuosikymmeniin.

Työeläkeindeksi on määrä hyväksyä valtioneuvoston raha-asiainvaliokunnassa tänään torstaina.

Korotuksen suuruus johtuu voimakkaasta kuluttajahintojen noususta eli inflaatiosta. Työeläkkeisiin vuosittain tehtävät korotukset seuraavat 80-prosenttisesti kuluttajahintoja ja 20-prosenttisesti palkansaajien ansiotasoa.

Laskuri näyttää korotuksen vaikutuksen bruttona eli ennen veroja eri tulotasoilla.

Laskurin luvut koskevat pelkkää työeläkettä saavia. Myös kansan- ja takuueläkettä saaville on tulossa hintojen nousun vuoksi korotus vuodenvaihteessa, mutta sen suuruus ei ole vielä tiedossa.

Koska kannattaa jäädä eläkkeelle?

Koska eläkkeisiin tulee nyt poikkeuksellisen suuri korotus, tänä vuonna eläkkeelle jäävä voi saada suurempaa eläkettä kuin jos jäisi eläkkeelle vasta ensi vuonna. ”Tänä vuonna alkavan eläkkeen bruttomäärä voi olla pysyvästi jonkin verran korkeampi kuin se olisi silloin, jos ottaisi eläkkeen vasta 2023 alkuvuoden aikana”, kertoo kehityspäällikkö Marjukka Hietaniemi Eläketurvakeskuksesta sähköpostitse.

Välittömästi käytettävissä oleviin tuloihin vaikuttaa kuitenkin myös verotus ja esimerkiksi se, millä palkalla voi jatkaa työssä. Hietaniemen mukaan julkisaloilla työskentelevälle voi tulla joitain vähennyksiä, jos eläkettä ottaa ulos ennen kuin on täyttänyt julkisen puolen eläkeikänsä. ”Pidemmällä aikavälillä tarkastellen tilanne on edelleen se, että työnteon jatkaminen kasvattaa työeläkkeen kuukausimäärää”, Hietaniemi kertoo.

Esimerkkilaskelma

Koska eläkkeelle?

Vuodenvaihteessa eläkkeelle jääminen voi olla ajankohtaista vuonna 1958 tai sitä ennen syntyneille.

Esimerkki: Vanhuuseläkeikä tulee täyteen marraskuussa. Eläkekarttuma joulukuun alussa on 1 500 euroa.

Eläkkeelle joulukuussa: Esimerkkihenkilö saa tammikuussa työeläkeindeksin mukaisen korotuksen. Eläke korotuksen jälkeen: 1 602 euroa kuussa.

Eläkkeelle tammikuussa: Esimerkkihenkilön aiemmat työansiot korotetaan eläkettä laskiessa palkkakertoimella vuoden 2023 tasolle. Palkka ennen eläkettä oli 3 000 euroa kuussa. Eläke: 1 567 euroa kuussa.

Lähde: Eläketurvakeskus/ työeläke.fi

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos