Nokialainen kansanedustaja Jari Kinnunen joutui myrskyn silmään – näin hän ajattelee nyt kohutusta lakialoitteestaan

Jari Kinnunen sanoo, että somemyrskyllä tai puoluejohdolla ei ollut vaikutusta päätökseen vetää pois lakialoite tiettyjen virkojen rajaamiseksi syntyperäisille suomalaisille.

Kokoomuksen Jari Kinnunen nousi eduskuntaan varasijalta, kun Anna-Kaisa Ikonen valittiin Tampereen pormestariksi. Nokialainen Kinnunen tunnetaan Sisä-Suomen poliisilaitoksen pitkäaikaisena rikosylikomisariona.

19.10. 15:55

Nokialaisen kansanedustajan Jari Kinnusen (kok.) lakialoite herätti tiistaina voimakkaan reaktion sosiaalisessa mediassa. Kinnunen perui laatimansa lakialoitteen lähes samantien, mikä vauhditti kommentointia entisestään. Kinnunen perusteli pois vetämistä sillä, että totesi itsekin aloitteen ongelmalliseksi.

Kinnunen esitti aloitteessaan, että valtion kokonaisturvallisuuden kannalta tärkeisiin virkoihin ei jatkossa pitäisi voida nimittää kuin ainoastaan Suomen kansalaisia.

Kinnusen aloitteen mukaan tärkeisiin virkoihin tulisi nimittää jatkossa vain niitä, joilla ei ole tällä hetkellä tai aiemmin ollut toisen maan kansalaisuutta. Kinnunen ei haluaisi myöskään kansalaisuudettomien nimittämistä näihin virkoihin.

Aloitetta vastustaneet kutsuvat häntä sosiaalisen median kommenteissa rasistiksi ja klovniksi. Aloitetta kannattaneet pitävät Kinnusta selkärangattomana nynnynä.

Kysyimme, miten hän päätyi tekemään aloitteen ja miltä nyt tuntuu, kun joka suunnasta lyödään.

Uutiskertaus

Tästä on kyse

Kansanedustaja Jari Kinnunen tiedotti maanantaina 17.10. laatineensa lakialoitteen virkamieslain muuttamiseksi.

Aloitteessa Kinnunen esittää, että valtion kokonaisturvallisuuden kannalta tärkeisiin virkoihin ei jatkossa voitaisi nimittää kuin sellaisia Suomen kansalaisia, joilla ei ole tai ei ole ollut jonkin toisen maan kansalaisuutta, eikä sellaista, joka on tai on ollut kansalaisuudeton.

Aloitteen allekirjoitti Kinnusen lisäksi kuusi kansanedustajaa, joista kaksi perui allekirjoituksensa asian tultua julkisuuteen.

Kokoomus ilmoitti 18.10. tiistaina, että puolue ei seiso aloitteen takana, vaan kyse on Kinnusen yksityisajattelusta.

Myöhemmin tiistaina Kinnunen kertoi vetävänsä aloitteen pois.

Onko tiedossasi ongelmia, joita esimerkiksi virkamiehen kaksoiskansalaisuudesta on aiheutunut vai miksi laadit aloitteen?

”Ei ajatus minun päässäni ole syntynyt, että näihin pitäisi puuttua. Jotta virkamies ei joudu syyttä suotta saunaan asiasta, jätän kertomatta, mistä ajatus tuli.”

Onko tiedossasi, että työntekijän kansalaisuus olisi aiheuttanut poliisissa ongelmia?

”Kaikki takertuvat tähän. Poliisi on vain yhtenä tässä rimpsussa.”

Lakialoitteesi mukaan yksikään rivipoliisi ei saisi olla kaksoiskansalainen tai sellainen, jolla on ollut aiemmin toisen maan kansalaisuus. Oletko oikeasti tätä mieltä?

”Sanoitus oli vähän epäonnistunut. Jokainen ymmärtää, että kun pykäliä lähdetään kirjoittamaan, niihin tarkasti luetellaan, mitkä virat ovat sellaisia, joissa kriittistä tietoa käsitellään. Jokainen tajuaa, että ei sitä maijan jousella käsitellä tai rikostutkinnassa. Kyllä mustat kirjekuoret liikkuvat ylemmällä tasolla.”

Aloitteessasi oli lueteltu pitkä lista näitä ylempiä virkoja, joten se vaikutti harkitusti laaditulta?

”En minä sitä ihan miettimättäkään laittanut. Myönnän kuitenkin, että oli moka laittaa lakialoite.”

Mikä on pääsyy, että päätit perua aloitteen?

"Se olisi tyssännyt välittömästi. Olisi pitänyt tehdä kirjallinen kysymys tai toimenpidealoite, jolloin asiaa olisi alettu penkomaan. Lakialoite käsitellään juuri sellaisena, kuin siinä lukee.”

Tuliko puoluejohdolta painostusta?

”Ei tullut minkäännäköistä käskyä, että vedä pois. Minulla on itsenäinen oikeus tehdä aloitteita.”

Vaikuttiko somemyrsky?

”Minä en somesta välitä tuon taivaallista. Olen poliisina saanut sitä roskaa ihan riittävästi.”

Somen kommenteissa aloitettasi vastustaneet kutsuivat sinua rasistiksi ja aloitetta kannattaneet selkärangattomaksi, kun vedit aloitteen pois. Miltä tuntuu?

”Aivan sama, menee kuin vesi hanhen selästä. Jokainen, joka katsoo sen listan virkamiehistä, ymmärtää, mistä on kysymys.”

Sellaisiakin epäilyjä on esitetty, että tämä oli vain osa vaalikampanjaa. Oliko?

”Minulla ei ole tarvetta sellaiseen. Minulla on niin paljon julkisuutta ollut elämässäni, että minun ei tarvitse sen eteen temppuilla.”

Meinaatko nyt ruveta laatimaa kirjallista kysymystä tai toimenpidealoitetta?

”Kyllä meinaan. Asiana tämä ei ole Suomen kannalta huono. Jos teen kirjallisen kysymyksen tai toimenpidealoitteen, ministeri joutuu ainakin pohtimaan, mitkä olisivat virkoja, joissa voidaan harkita menettelyä, joka puolustusvoimilla ja rajavartiolaitoksella on.”

Luitko jo nämä?

Mainos