Edessä voi olla kaikkien aikojen influenssa­vuosi, varoittaa THL:n asian­tuntija

Influenssakausi voi tänä talvena olla voimakas. Rokotetta saa jo yksityisestä terveydenhuollosta, ja julkisella puolella influenssa­rokotukset alkavat marraskuussa.

Influenssarokotteita saa jo yksityisiltä lääkäriasemilta. Marraskuussa alkavat rokotukset julkisella puolella.

19.10. 14:12

Influenssa on tavallisesti jokavuotinen riesa, mutta tänä vuonna influenssakausi saattaa jopa yllättää rajuudellaan ja iskeä ennenaikaisesti.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtavan asiantuntijan Niina Ikosen mukaan on mahdollista, että tartuntoja aletaan todeta enenevässä määrin jo joulukuussa, jolloin influenssahuippu ajoittuisi jo joulun ja uudenvuoden tienoille. Näin kävi viimeksi kuusi vuotta sitten, kun kaudella 2016–2017 influenssatartuntojen huippuviikot ajoittuivat juuri vuodenvaihteeseen.

Sekä influenssa A- että B-tyyppiä kiertää jo maailmalla.

”Iso osa ihmisistä ei ole kohdannut influenssaviruksia koronapandemian aikana, joten voi hyvinkin olla mahdollista, että epidemia tulee tavallista aikaisemmin”, Ikonen arvioi.

Influenssa on usein tavanomaista nuhakuumetta rajumpi hengitystieinfektio, jossa oireina ovat tyypillisesti korkea kuume ja lihassärky.

Lue lisää: Miksi tavalliset virustaudit jylläävät nyt erityisen voimakkaasti? Taustalla on korona-ajan ilmiö

On kuitenkin vaikeaa arvioida tarkkaan, miten seuraava epidemia ajoittuu. Vielä havaintoja sen alkamisesta Euroopassa ei ole. Tyypillisesti influenssakauden huippu on koulujen hiihtolomaviikoilla helmikuussa.

Kaksi edellistä talvea kuluivat kokonaan ilman influenssaepidemiaa, sillä tautiaalto levisi vasta keväällä.

”Viimeisin influenssaepidemia käynnistyi tänä vuonna huhtikuussa ja jatkui aina kesäkuun puolelle asti. Huippuviikot olivat toukokuussa”, Ikonen sanoo.

Elämmekin edelleen poikkeuksellista aikaa ja on myös mahdollista, että influenssa jää taas koronan jalkoihin, jos koronavirustartunnat alkavat lisääntyä.

”On jopa arveltu, että korona- ja influenssavirus voisivat kilpailla elintilasta. Tälle ei kuitenkaan ole tieteellistä näyttöä”, Ikonen sanoo.

Jos ihmiset suojautuvat hyvin eli pitävät välimatkaa, pesevät käsiään ahkerasti ja jäävät kotiin hengitystieoireiden alkaessa, tartuntojen leviämistä voidaan tehokkaasti estää.

Rokotus ehkäisee influenssatartuntoja tehokkaasti ja sitä on jo jaossa.

Yksityisiltä lääkäriasemilta rokotteen saa maksua vastaan tai työterveyshuollon kautta. Marraskuussa sitä aletaan antaa julkisen terveydenhuollon kautta niille, jotka saavat sen maksutta osana kansallista rokotusohjelmaa.

Influenssarokote jaetaan ilmaiseksi niille, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa uhan tai joiden terveydelle rokotuksesta on merkittävää hyötyä. Siihen ovat oikeutettuja esimerkiksi raskaana olevat, kaikki 65 vuotta täyttäneet, alle seitsemänvuotiaat, varusmiespalveluksen aloittavat ja sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmiin kuuluvat.

Influenssarokote suojaa tehokkaasti influenssalta ja sen jälkitaudeilta.

Nyt saatavilla oleva rokote sisältää kahta A- ja kahta B-tyypin viruskantaa.

Tämänhetkisen tiedon perusteella maailmalla kiertävät influenssavirukset eivät merkittävästi poikkea rokoteviruksista ja näyttää siltä, että saatavilla oleva rokote tehoaa hyvin tuleviin epideemisiin viruksiin. Saatavilla on myös pienille lapsille tarjottavaa, nenäsumutteena annettavaa rokotetta.

”Yksityispuolelta saa myös neljä kertaa vahvempaa rokoteantigeeniä sisältävää rokotetta, jolla on myyntilupa yli 60-vuotiaille”, kertoo ylilääkäri Hanna Nohynek THL:sta.

Nohynekin mukaan yksityissektori on jo antanut useampia kymmeniä tuhansia influenssarokotteita, ja julkisen puolen rokotteestakin tulee jo kyselyitä.

Influenssarokote suojaa influenssalta ja sen jälkitaudeilta, kuten korvatulehdukselta, keuhkoputken­tulehdukselta ja keuhkokuumeelta sekä sydäninfarktilta ja aivoverenkierron häiriöltä.

Nohynekin mukaan influenssarokotetta suositellaan erityisesti niille, jotka ovat siihen oikeutettuja maksuttoman rokotusohjelman kautta. Mahdollisesti tarvitsemansa koronarokotteen voi ottaa yhtä aikaa influenssarokotteen kanssa.

”Koska luontainen immuniteetti influenssalle on hiipunut, on yhä useammalla riski sairastua. Sen perusteella voi tulla voimakaskin influenssakausi, mutta sitä on hyvin vaikea varmasti ennustaa.”

Myös Nohynek toivoo, että ihmiset eivät tulisi flunssaisina työpaikalle vaan lepäisivät ja tekisivät enemmän etätöitä, käyttäisivät kasvomaskia ja siten ehkäisevät entistä paremmin influenssan ja muiden hengitystievirusten leviämistä. Sillä voi olla vaikutus epidemiaan.

Apteekkeihin on tullut myyntiin uudenlainen yhdistelmä­kotitesti, joka tunnistaa sekä koronaviruksen että influenssan.

THL seuraa virustilannetta eri Euroopan maissa.

Jos epideemisissä viruksissa havaitaan merkittäviä muutoksia verrattuna rokoteviruksiin, tiedotetaan siitä terveydenhuollon toimijoita. Terveydenhuollon ammattilainen voi silloin harkita influenssaan sairastuneelle aiempaa herkemmin lääkehoidon aloittamista, erityisesti jos henkilö kuuluu riskiryhmään.

Apteekkeihin on tullut myyntiin uudenlainen yhdistelmäkotitesti, joka ohjeen mukaan tunnistaa sekä koronaviruksen että influenssan A- ja B-tartunnat myös oireettomalta henkilöltä.

Kenelle kotitestiä voisi suositella?

”Potilaan hoidon tai viruksen leviämisen kannaltahan sillä ei yleensä ole merkitystä”, Ikonen sanoo.

Poikkeuksena voisi Ikosen mukaan olla riskiryhmään kuuluva, joka voi influenssatartunnan saadessaan tarvita lääkehoitoa. Tartunta kuitenkin käytännössä varmistetaan terveydenhuollossa ennen hoidon aloittamista.

”Jos tietää sairastavansa influenssaa, tulee mahdollisuuksien mukaan välttää ulkopuolisia kontakteja, erityisesti riskiryhmään kuuluvien henkilöiden kanssa”, Ikonen sanoo.

Kotitestien tuloksia voisi tulevaisuudessa hyödyntää testattavien virusten esiintyvyyden seurantaan ja saada ajantasaista tietoa epidemian käynnistymisestä, etenemisestä ja voimakkuudesta. Tätä varten tarvittaisiin rekisteri, jonne ihmiset voisivat ilmoittaa oman kotitestinsä tuloksen.

”Tällä hetkellä sellaista rekisteriä ei ole, mutta se toisi kyllä tarpeellista lisäinformaatiota virustautien esiintyvyydestä.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos