Ketkä voivat Suomessa nousta tärkeisiin virkoihin? Kaksi pirkanmaalaista kansan­edustajaa ehti asettua tukemaan Jari Kinnusen keskustelua herättänyttä lakialoitetta

Pirkanmaalaiset kansanedustajat Pauli Kiuru (kok.) ja Veijo Niemi (ps.) allekirjoittivat lakialoitteen, jossa vaadittiin, että tärkeisiin virkoihin voisi nousta vain syntyperäisiä suomalaisia. Myöhemmin aloitteen tehnyt Jari Kinnunen ilmoitti vetävänsä aloitteensa pois.

Pirkanmaalaiset kansanedustajat Pauli Kiuru (vasemmalla) ja Veijo Niemi (oikealla) allekirjoittivat Jari Kinnusen lakialoitteen, joka olisi pyrkinyt rajaamaan kaksoiskansalaisten virkanimityksiä. Myöhemmin Kinnunen ilmoitti, että hän vetää aloitteensa pois.

19.10. 9:06

Kokoomuksen nokialainen kansanedustaja Jari Kinnunen kertoi maanantaina jättäneensä lakialoitteen, joka käytännössä estäisi kaksoiskansalaisten nimittämisen valtion korkeisiin virkoihin, mutta veti aloitteen myöhemmin pois todettuaan sen ongelmalliseksi. Aloite ehti herättää vilkasta keskustelua.

Lue lisää: Kokoomuksen Jari Kinnunen vetää pois laki­aloitteensa virkojen rajaamisesta vain syntyperäisille Suomen kansalaisille

Kinnusen lakialoitteen yhdessä kuuden muun kansanedustajan kanssa allekirjoittanut, valkeakoskelainen Pauli Kiuru (kok.) pitää aloitteen muotoilua liian jyrkkänä ja Kinnusen päätöstä lakialoitteen poisvetämisestä oikeana, vaikka hän aloitteen alunperin allekirjoittikin.

”Joskus on hyvä nostaa käsi pystyyn virheen merkiksi. Aihehan oli sinänsä tärkeä, eli kansallisen turvallisuuden varmistaminen”, Kiuru sanoo.

Tiukempaa suhtautumista tarvitaan

Kiurun mukaan nykyistä tiukempaa suhtautumista virkanimityksiin tarvitaan kuitenkin aloilla, joissa viranomaisella on pääsy Suomen kansallisen turvallisuuden kannalta herkkään tietoon, kuten poliisi-, sotilas-, pelastus-, tietoliikenne- ja energia-alalla.

Hän ei poissulje ajatusta siitä, että korkeisiin virkoihin vaadittaisiin syntyperäistä Suomen kansalaisuutta esimerkiksi tapauksissa, jossa on tiedossa, että henkilön täytyy olla lojaali toiselle kotimaalleen riippumatta siitä, missä maassa hän toimii. Tällaista ajattelutapaa on hänen mukaansa esimerkiksi Venäjällä ja Kiinassa.

Kiurun mukaan Suomessa asuvia, toisen maan kansalaisuuden omaavia henkilöitä saatetaan heidän toisesta tai entisestä kotimaastaan myös painostaa ja uhkailla toimimaan toivotulla tavalla.

Suomessa ja Euroopassa vallitseva poikkeuksellinen turvallisuustilanne korostaa ylipäänsä tiedustelu­valvonta­valiokunnan jäsenenä toimivan Kiurun mukaan tarkkuutta Suomen turvallisuuden varmistamiseksi.

”Meillä pitää olla myös itsellämme valmius toimia sillä pelikentällä, eikä luottaa liian sinisilmäisesti toisten hyväntahtoisuuteen.”

Seisoo yhä aloitteen takana

Kinnusen lakialoitteen allekirjoitti myös perussuomalaisten lempääläläinen kansanedustaja Veijo Niemi, joka seisoo edelleen aloitteen takana.

”En olisi sitä allekirjoittanut, ellen olisi ollut samaa mieltä Kinnusen kanssa”, hän toteaa.

Valtion tärkeissä viroissa, kuten Puolustusvoimien tai poliisin korkeassa johdossa, ei Niemen mukaan tulisi toimia kaksoiskansalaisia.

Ongelmallinen olisi hänen mukaansa esimerkiksi tilanne, jossa Puolustusvoimien korkeaan virkaan valittaisiin henkilö, jolla on sekä Suomen että Venäjän kansalaisuus. ”Tämä mielipide on minulla ollut jo ennen helmikuussa alkanutta Ukrainan sotaakin.”

Mahdollisena riskinä kaksoiskansalaisten korkeisiin virkoihin nimittämisessä hän näkee sen, että henkilön solidaarisuus kohdistuisi Suomen sijasta toista valtiota kohtaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos