Lämpöpumput revitään käsistä ja myynti rikkoo ennätyksiä – nokialaisella yrityksellä on puolen vuoden jonot

Vuosi on ollut lämpöpumppufirmoissa kiireinen. Kova kysyntä ja inflaatio ovat nostaneet pumppujen sekä niiden asennusten hintaa. Myös kaivojen poraamiseen tarvittavien lupien myöntämisessä on ruuhkia.

Energiset Pirkanmaan jonotilanne on pahentunut tämän vuoden aikana, kertoo toimistotyöntekijä Minttu Lähdetmäki. Muutama pumppu varastosta kuitenkin löytyy, mutta nekin on jo myyty.

19.10. 10:45

Lämpöpumppujen myynti käy kiivaana. Tilausjonot voivat ulottua jopa ensi kesään, sillä pumppuja on myyty jo nyt enemmän kuin viime vuonna. Tammi-syyskuun aikana kasvua oli viime vuoden samaan ajankohtaan verrattuna 80 prosenttia.

Suomen Lämpöpumppuyhdistyksen mukaan kasvu painottuu tehokkaampiin pumppuihin. Lämpöpumppuyhdistyksen toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen kertoo, että varsinkin sähkön hinnannousu näkyy pumppujen myynnissä. Jonoja venyttävät myös monelta alalta tutut syyt: komponentti- sekä työvoimapula.

”Varsinkin maalämpöpumpuissa komponenttipula näkyy. Myös porauskapasiteetissa on puutteita, isommat firmat myyvät porausta jo ensi kesälle. Pienemmillä yrityksillä saattaa löytyä joku rako talvelle”, Hirvonen sanoo. Myös kaivojen poraamiseen tarvittavien lupien myöntämisessä on ruuhkia.

Puolen vuoden jonot

Pumppujen ja asennusten hinnat ovat nousseet tänä vuonna noin 10–20 prosenttia. Se ei kuitenkaan ole normaalia isompaa nousua kun vertaa muuhun rakennusalaan, Hirvonen sanoo. Hän ennustaa, että toimitusjonot eivät talven tullen hellitä.

”Ei ole merkkejä siitä, että kysyntä laantuisi. On paljon tekemätöntä kauppaa ja tilauskantaa. Ei tällaisia kasvulukuja kuitenkaan enää ensi vuonna tule.”

Nokialaisen maalämpöpumppuja kauppaavan Energiset Pirkanmaan jonotilanne on pahentunut tämän vuoden aikana, kertoo toimistotyöntekijä Minttu Lähdetmäki. Jos pumpun tilaa nyt, mallista riippuen toimitukset menevät maalis-huhtikuulle.

Lähdetmäen mukaan tilanne on kuitenkin siinä mielessä hyvä, että asiakkaille ei ole juurikaan tarvinnut myydä ei-oota. Myös Energiset Pirkanmaa kärsii työvoimapulasta. ”Se taitaa olla alalla ihan yleinen ongelma”, Lähdetmäki sanoo.

Vuosi on ollut lämpöpumppufirmoissa kiireinen. Jo huhtikuussa kerrottiin, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan kaksinkertaisti erityyppisten lämpöpumppujen kysynnän Suomessa. Myös viime kesällä riitti töitä. Viilennystä tarjoavan ilmalämpöpumpun asennusjonot venyivät Pirkanmaalla kesällä kuukausien mittaiseksi.

Lue lisää: Lämpöpumput tarvitsevat sähköä pahimmillaan yhtä paljon kuin sähkölämmitys – Katso, kuinka paljon eri pumput kuluttavat huippupakkasella

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos