Erään aikakauden loppu: M/S Tampere poistui Nokialta mutta ilmestyi lähikaupunkiin – ”Kyllä se taisi omine aikoineen lähteä”

Nokian kaupungin vs. katuinsinööri Jukka Mäkiranta arvelee, että alus poistui Nokialta noin viikko sitten.

M/S Tampere ilmestyi Viinikanniemen laituriin juhannuksen tienoilla viime kesänä. Laituriin parkkeerattuna vierähtikin useampi kuukausi: alus on vasta nyt poistunut Nokialta ja paikannettu Valkeakoskelle.

17.10. 16:07 | Päivitetty 18.10. 16:27

M/S Tampere -aluksen vaihderikas kesä Nokialla on tullut päätökseensä. Nokian kaupungin vs. katuinsinööri Jukka Mäkiranta arvelee, että alus poistui Nokian Viinikanniemen vierasvenelaiturista noin viikko sitten. Oletettavaa on, että paatti poistui vesiteitse, joko hinaamalla tai omin moottorein.

”Alus on katsastamaton ja vakuuttamaton, joten toivotaan, että se hinattiin niemestä pois”, Mäkiranta sanoo.

Nokian Uutisten tietojen mukaan M/S Tampere sijaitsee parhaillaan Valkeakoskella, Sääksmäen sillan kupeessa.

Valkeakosken Sanomien tavoittaman, M/S Tampereen yhteyshenkilönä toimivan vahtiperämiehen Tapani Tuomisen mukaan laiva on ollut Valkeakoskella jo yli viikon. Telakalle pääsy viivästyi yllättäen.

”Syyslomien vuoksi aikataulu selviää ensi viikolla. Olimme jo telakalla, mutta siellä oli ahdasta odottaa. Siirsimme sitten aluksen siihen sillan kupeeseen odottamaan.”

Alus on myös Valkeakosken vesissä luvattomasti. Valkeakosken kaupungin työnjohtaja Jari Vanhala yhdyskuntatekniikasta vahvistaa Valkeakosken Sanomille, että laiva tullaan siirtämään, ”kunhan keritään”.

Alus on purjehduskelpoinen

Tapani Tuominen kertoo olevansa osa alalla työskentelevien pientä yhteisöä, joka haluaa pelastaa vanhoja aluksia. He kutsuvat itseään leikkisästi Kokeneitten Teräsveneiden Pelastajiksi. M/S Tampereen taustalla on Trepaatti-yhtymä ja useampia yksityisiä omistajia.

Tuomisen mukaan alus on täysin purjehdittavassa kunnossa. Alunperin se oli tarkoitus kuljettaa Saimaalle kanavan kautta, mutta Ukrainan sota mutkisti suunnitelmia. Tuominen toteaa Valkeakosken Sanomille, että alus on tällä hetkellä niin sanotusti Vanajaveden vanki.

Poistui omine aikoineen

Kesän ja syksyn mittaan Nokian kaupungilta väläyteltiin rikosilmoituksen mahdollisuutta, jos paatti ei poistuisi kaupungin omistamalta alueelta määräaikaan mennessä. Mäkiranta ei osaa sanoa tehtiinkö rikosilmoitusta missään vaiheessa. Varmaa on kuitenkin se, että ainakin yksi määräpäivä tuli ja meni, ja M/S Tampere pysyi kuin nakutettu Viinikanniemen laiturissa.

”Kyllä se taisi loppujen lopuksi omine aikoineen täältä lähteä.”

Mäkiranta sanoo, että Nokian kaupunki on havainnoinut silmämääräisesti Viinikanniemen laiturin ympäristöä. Öljyvanoista tai muista vastaavista ilmiöistä ei ole tullut Mäkirannalle tietoa, mutta jos Viinikanniemen ympäristö vaikuttaa M/S Tampereen jäljiltä kärsineeltä, on siitä hyvä ilmoittaa kaupungille. Hän sanoo, että Nokian kaupungilla ei ole tässä vaiheessa aikeita tutkia tarkemmin Viinikanniemen laiturin ympäristöä.

”Jos havaintoja tulee, niin tietysti tutkimuksia tehdään.”

Entä aikooko Nokian kunta ojentaa auttavaa kättä Valkeakosken kaupungille aluksen suhteen?

”Jos alus on Valkeakoskella ja aiheuttaa harmia, niin Valkeakoski ryhtyy tarvittaviin toimiin aluksen suhteen.”

Lue lisää: Mitä surullisenkuuluisa alus tekee Nokialla? Kahdesti uponnut vanha rouva ilmestyi Viinikanniemeen ja herättää keskustelua – Omistaja ei kommentoi asiaa

Lue lisää: M/S Tampere lilluu edelleen Viinikanniemessä – Omistajilla vielä reilu viikko aikaa siirtää laiva muualle

Lue lisää: M/S Tampereen omistajan henkilöllisyys ja yhteystiedot ovat mysteeri – Kaupungilla on epäilys omistajasta, mutta siitä pitää saada varmuus ennen rikosilmoitusta: ”Tätä toimijaa ei tavoiteta, ehkä hän ei halua tulla tavoitetuksi”

Edit. 18.10.2022 kello 10:02. Siteerattu Valkeakosken Sanomien uutista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos