Harvinainen näky syksyllä: ukkonen välähti Nokialla

Meteorologin mukaan ukkosten syynä on ”kesänoloinen tilanne”.

16.10. 22:48

Nokian yli kulki myöhään sunnuntaina syksyisin harvinainen sääilmiö: kaupungissa kuultiin ukkosen jylinää ja nähtiin salamankin välkähtävän.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Juha Juntunen vahvistaa, että Pirkanmaalla Tampereen länsi- ja lounaispuolella on ollut 9–10 maasalamaa ja joitakin pilvisalamoita.

Onko harvinaista, että syksyllä ukkostaa?

”Kyllä se suhtkoht’ harvinaista rupeaa olemaan. Ei niitä ihan joka vuosi kuitenkaan ole”, Juntunen sanoo.

Merellä ja Varsinais-Suomessa syysukkosia on ollut enemmän, mutta Pirkanmaalla syysukkoset jäävät harvinaisiksi, koska kesän päätyttyä olosuhteet eivät ole yhtä suotuisat ukkospilvien syntyyn.

Ukkonen syntyy joko siten, että kylmä ja kuiva ilmamassa kohtaa kostean ja lämpimän, tai kun aurinko lämmittää maan pinnasta kuumaa ja kosteaa ilmamassaa, joka tiivistyy ukkospilviksi.

Juntusen mukaan ukkosia esiintyy nyt Lounais- ja Länsi-Pirkanmaalla siksi, että sää on ollut ajankohtaan nähden harvinaisen lämmin.

”Tässä nyt menee kylmä rintama ylitse ja on jopa kesäisenoloinen tilanne, ja se saa tämän aikaiseksi. Kyllä ukkosia voi olla keskellä talveakin ja jopa lumipyryssä yksittäisiä ukkosia olen itsekin havainnut.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos