”Kuluttajat köyhtyvät nyt historiallisen paljon” – sähkön hinnan ja asuntolainojen keskikoron nousu pitivät inflaation kiivaana

Inflaatio kiihtyi syyskuussa 8,1 prosenttiin elokuun 7,6 prosentista.

Kuluttajahintojen nousua vuoden takaisesta hillitsi eniten korvattavien ja ei-korvattavien reseptilääkkeiden halpeneminen.

15.10. 14:15

Inflaatio kiihtyi syyskuussa 8,1 prosenttiin, kertoo Tilastokeskus. Elokuussa inflaatio eli kuluttajahintojen vuosimuutos oli 7,6 prosenttia.

Inflaation kiihtyminen johtui Tilastokeskuksen mukaan muun muassa sähkön hinnan ja asuntolainojen keskikoron noususta. Kiihtymiseen vaikutti myös dieselin ja bensiinin kallistuminen.

Elokuuhun verrattuna kuluttajahinnat kohosivat 0,8 prosenttia.

Hypon ekonomisti Juho Keskinen kirjoittaa kommentissaan, että inflaatio on nyt korkeimmillaan sitten vuoden 1984 maaliskuun, jolloin elettiin voimakasta nousukautta ja palkat nousivat nopeasti. ”Nimellispalkat kyllä paranevat nytkin, mutta toisin kuin vajaat 40 vuotta sitten, ne eivät vain pysy kuluttajahintojen kyydissä. Kuluttajat köyhtyvät nyt historiallisen paljon”, Keskinen arvioi.

Hän huomauttaa kuitenkin, että asuntojen reaalihinnat sukeltavat inflaation vuoksi. Hintakuplan vaaraa ei nyt ole.

Sen sijaan asumismenot nousevat selvästi nopeammin kuin yleinen inflaatio. Asumismenot ovat kuluttajahintaindeksin suurin yksittäinen erä, sillä ne muodostavat noin neljännesosan kokonaisindeksistä. ”Asuinkustannukset nousivat 9,6 prosenttia, mikä selittyy etenkin lämmityskustannusten ja korjausmateriaalien hintojen nousulla”, Keskinen kertoo.

Asuntolainojen korkomenot kasvoivat peräti yli 40 prosentilla vuoden takaisesta. Asuntolainojen korkomenot kääntyivät kasvuun jo kesäkuussa lähes kahdeksan vuoden laskun jälkeen.

Reseptilääkkeiden hinnat hillitsivät inflaatiota

Kuluttajahintojen nousua vuoden takaisesta hillitsi eniten korvattavien ja ei-korvattavien reseptilääkkeiden halpeneminen.

Euroalueen inflaatio oli syyskuussa yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin ennakkotietojen mukaan 10 prosenttia. Euroalueen inflaatio oli elokuussa 9,1 prosenttia.

Suomessa vastaava inflaatiolukema oli syyskuussa 8,4 prosenttia. Euroalueen yhdenmukaistettuun kuluttajahintaindeksiin ei sisälly lukuisia tuotteita, jotka sisältyvät Suomen omaan laskutapaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos