Nokian Härki-apteekissa varauduttiin suurella tukkutilauksella ministeriön suositukseen – STM kehottaa kaikkia 3–40-vuotiaita hankkimaan lääkejodia kotivarastoon

Sosiaali- ja terveysministeriö suosittaa kaikkia 3–40-vuotiaita suomalaisia hankkimaan apteekista kotiinsa varastoon joditabletteja.

Farmaseutti Said-Aga Shah-Aga Nokian Härki-apteekista kertoi tiistaina puolen päivän aikoihin, että joditabletteja on kyllä kyselty, mutta kyselijät ovat olleet lähinnä yli 40-vuotiaita, joita uusi suositus ei enää koske. Tabletteja oli tuolloin vielä jäljellä.

11.10. 13:43

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) suosittaa kaikkia 3–40-vuotiaita suomalaisia hankkimaan kotiinsa varastoon joditabletteja.

”Säteilyvaaratilanteessa jodia suositellaan enintään 40-vuotiaille ja raskaana oleville iästä huolimatta sikiön suojelemiseksi”, kertoi erityisasiantuntija Elina Asola STM:stä tiistaina.

Jos tulisi tilanne, jossa jodia olisi syytä ottaa, viranomaiset suosittaisivat sitä erikseen. Jodia ei tule ottaa omin päin.

Asola painottaa, että säteilyvaaratilanteessa sisälle suojautuminen on ensisijainen toimi. Joditabletin ottaminen on vasta toissijainen suojelutoimenpide.

Härki-apteekissa oli jäljellä joditabletteja, mutta vain isossa 100 kappaleen purkissa.

Suuri tukkutilaus on tehty

Nokian Härki-apteekissa joditabletteja oli saatavilla ainakin vielä puolen päivän aikaan tiistaina.

Proviisori Susanna Harkki-Leppänen kertoo, että apteekissa tehtiin suuri tukkutilaus joditableteista sen jälkeen, kun ministeriön päivitetty suositus oli julkaistu.

”Uuden suosituksen myötä tulee varmasti kyselyitä, nyt niitä ei ole vielä ollut”, Harkki-Leppänen kertoo.

Hän korostaa, että kyse ei ole akuutista tilanteesta, vaan siitä, että ministeriö on nyt päivittänyt aiempaa suositustaan.

Suositus joditablettien kotivarasta koskee 3–40-vuotiaita. ”Kun ikää tulee lisää, ei joditableteista ole enää vastaavaa hyötyä”, Harkki-Leppänen sanoo.

Uutta suosituksessa on se, että jatkossa julkinen terveydenhuolto hankkii alle 3-vuotiaille soveltuvan jodivalmisteen, joita voidaan jakaa esimerkiksi neuvoloissa. Jakelun alkamisessa kestää hetki ja terveydenhuollon toimijat kertovat asiasta myöhemmin erikseen.

Mitä?

STM:n suositus joditableista

12–40-vuotiaille ja raskaana oleville suositeltu määrä on 130 mg ja 3–12-vuotiaille 65 mg. Kuukauden ikäisestä alle kolmen vuoden ikäisille lapsille suositeltava määrä on 32,5 mg ja alle kuukauden ikäisille 16,25 mg.

Kilpirauhassairauksia sairastaville ohjeistukset ovat hieman erilaiset kuin muille. Esimerkiksi heille, joilla rauhanen on poistettu tai joilla on rauhasen liikatoimintaa, ei suositella jodia.

Sisälle suojautuminen on säteilyvaaratilanteessa ensisijainen toimi, koska se vähentää tehokkaimmin säteilyaltistusta.

Joditablettien ottaminen on toissijainen tukitoimi, jota suositellaan enintään 40-vuotiaille sekä raskaana oleville.

Pelastusviranomainen lähettää vaaratiedotteen, jos ihmisten tulisi suojautua sisälle tai käyttää joditabletteja.

Joditabletteja saatetaan suositella otettavaksi ydinvoimalaonnettomuuden aikana. Tällöin ympäristöön voi levitä radioaktiivista jodia, joka voi aiheuttaa kilpirauhaseen kohdistuvaa säteilyaltistusta.

Haitallisinta tämä on kasvuiässä oleville, joilla suuret säteilyannokset voivat lisätä kilpirauhassyövän riskiä. Aikuisilla samanlaista riskiä ei ole, ja tämä selittää sen, miksei yli 40-vuotiaille enää jatkossa suositella joditabletteja säteilyvaaratilanteessa.

”Suurin muutos on siis se, ettei jodin käyttöä enää katsota yli 40-vuotiailla missään tilanteessa aiheelliseksi”, sanoo STM:n osastopäällikkö Taneli Puumalainen.

Kotitaloudet voivat hankkia joditabletteja apteekista. Asiantuntijoiden mukaan suomalaisten ei ole syytä tällä hetkellä akuutisti rynnätä apteekkiin tabletteja hankkimaan.

”Suosituksen päivittäminen aloitettiin ennen Venäjän hyökkäämistä Ukrainaan”, Puumalainen kertoo. Vanha suositus oli vuodelta 2002.

Luitko jo nämä?

Mainos