Jätetaksoihin suunnitellaan roimia korotuksia Pirkanmaalla – Muutoksia miltei kaikkiin hintoihin

Esitys koskee Pirkanmaan jätehuollon toimialueen kuntia. Jätemaksuja korotetaan energian ja polttoaineiden hintojen nousun vuoksi. Kasvavat kustannukset vaikuttavat toisiinsa ja kohoavat enemmän kuin vuonna 2022.

Muovia ja kartonkia kierrätetään enemmän kuin ennen, mikä nostaa jätteiden käsittelyn hintoja.

10.10. 11:00

Jätemaksuihin suunnitellaan Pirkanmaalla tuntuvia korotuksia. Alueellinen jätehuoltolautakunta asetti 6. lokakuuta vuoden 2023 jätetaksaesitykset nähtäville.

Korotuksia esitetään suurimpaan osaan erillisistä maksuista, koska jätehuollon kustannukset ovat kasvaneet energian ja polttoaineiden hintojen noustua. Jätteen kuljetus­kustannukset nousevat keskimäärin 12 prosenttia.

Muun muassa Nokian, Kangasalan, Lempäälän, Oriveden, Pirkkalan ja Tampereen 140–660 litran sekajäteastioiden tyhjennyshintoihin esitetään astiakoosta riippuen 0,30–0,61 euron korotusta yhden tyhjennyskerran hintaan. Myös 140–660 litran biojäteastioiden tyhjennyshintoihin esitetään korotuksia melkein koko toimialueelle.

Metallin- ja lasinkeräys on ollut tähän saakka ilmaista kiinteistöille, joilla on ollut biojätteenkeräys. Jatkossa 240 litran jäteastian hinta olisi 7,37 euroa Tampereen kaupunkiseudun kunnissa ja 8,68 euroa muissa kunnissa. Muovin- ja kartonginkeräyksen hinnat taas nousevat kuljetuskustannusten lisäksi siksi, että materiaaleja kierrätetään enemmän kuin ennen.

Muutokset hyväksytään joulukuussa

Jätemaksujen muutokset hyväksytään jätehuoltolautakunnassa joulukuussa. Kunnan julkisoikeudellisella jätemaksulla katetaan kuntien lakisääteisen jätehuollon järjestämisestä aiheutuvat kulut.

Pirkanmaan jätehuollon toimialueella on noin 457 800 asukasta ja noin 39 500 vapaa-ajan asuntoa. Toimialueeseen kuuluvat Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala (entisten Mouhijärven ja Suodenniemen osalta), Tampere, Vesilahti, Virrat ja Ylöjärvi.

Tyhjennyskulut kasvavat ja perusmaksu nousee

Koska jätteen kuljettaminen ja käsitteleminen on aiempaa kalliimpaa, jäteastioiden tyhjennysmaksuihin esitetään korotuksia. Asiassa on kuitenkin kuntien välillä eroja.

Joissakin kunnissa osa hinnoista voi kilpailutuksista ja urakkasopimuksista johtuen laskea. Esimerkiksi seka- ja biojätteen syväkeräysastioiden tyhjennyshinnat nousevat osassa ja laskevat osassa kunnista.

Myös jätemaksun perusmaksua halutaan nostaa 9,8 prosenttia. Maksu sisältyy muihin jätemaksuihin ja sillä katetaan muun muassa jäteasemien ja ekopisteiden ylläpito, kotitalouden vaarallisten jätteiden käsittely ja ensi vuonna alkava poistotekstiilien vastaanotto.

Suurin hinnankorotus koskee suurten lietesäiliöiden kuljetusmaksuja, jotka kohoavat säiliön koosta ja tyhjennyksen säännöllisyydestä riippuen joko 15 tai 19 prosenttia.

Aluejätepisteen käyttäjien vuosimaksulle esitetään kahdeksan prosentin hinnankorotusta. Vakituisen asuinkiinteistön tai huoneiston vuosimaksu vuonna 2023 olisi 126,47 euroa, yksin asuvan 86,64 euroa ja vapaa-ajan asunnon 70,54 euroa. Aluejätepisteet on osoitettu niille, joilta ei kerätä säännöllisesti yhdyskuntajätettä, kuten esimerkiksi kesämökkiläisille.

Vitonen per peräkärry

Lisäksi jätteen­käsittely­keskukset alkavat periä puutarhajätteistä viiden euron maksua peräkärryllistä kohti. Palvelu on ollut aiemmin ilmainen. Maksu johtuu Koukkujärven jätteen­käsittely­laitoksen muuttuneista jatkokäsittely­käytännöistä.

Suurin hinnankorotus koskee suurten lietesäiliöiden kuljetusmaksuja, jotka kohoavat säiliön koosta ja tyhjennyksen säännöllisyydestä riippuen joko 15 tai 19 prosenttia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos