Palloiluhallin purkaminen vaarantaa kuuluisan nokialaisen teoksen kohtalon – ”Jos se tulee alas tuhannen palasina, se tulee alas tuhannen palasina”

Mauno Kiviojan Motiivi-reliefi koristaa Nokian palloiluhallin seinää. Kaupungin kokoelma-amanuenssi kertoo, että teoksen purkamisesta ja siirtämisestä on suunnitelmat olemassa.

Mauno Kivioja teki tämän reliefin kiinteäksi osaksi Nokian nykyisen palloiluhallin seinää. Halli puretaan tulevaisuudessa.

2.10. 9:00

Miten käy tunnetun reliefin Nokian palloiluhallin seinässä, kun halli puretaan? Tämän kysymyksen esitti Nokian Uutisten lukija tekstiviestissään.

Kyseinen teos on nokialaistaiteilija Mauno Kiviojan Motiivi, joka valmistui vuonna 1981 koristamaan palloiluhallin seinää. Teos kuuluu Nokian kaupungin taidekokoelmaan.

Nokian kaupungin museo- ja kokoelma-amanuenssi Hanna Westman.

Kaupungin museo- ja kokoelma-amanuenssi Hanna Westman kertoo, että teoksen purkamista ja siirtämistä on suunniteltu niin kauan kuin on tiedetty, että palloiluhalli puretaan. Ongelma on se, että varmaksi ei voida tietää, saadaanko teos ehjänä alas. Teos on tehty kiinteäksi ja pysyväksi osaksi rakennusta. Vasta purkuvaiheessa siis selviää, kuinka sen käy.

”Jos se tulee alas tuhannen palasina, niin sitten se tulee alas tuhannen palasina”, Westman toteaa.

Taustatyötä on kuitenkin tehty ja on olemassa suunnitelmat siitä, kuinka teosta lähdetään irrottamaan.

”Sataprosenttisesti ei voida sanoa, saadaanko se säilymään, mutta siihen tähdätään.”

Jos teos saadaan ehjänä tai ainakin vähin vaurioin alas, seuraava kysymys on, minne se sijoitetaan. Teos on mahdollista sijoittaa jonkin uuden rakennuksen seinään, mutta Westman ei lupaa, että se tulisi uuteen palloiluhalliin.

”Paljon riippuu rakennuksesta, rakenteista ja teknisistä seikoista. Teoksen pitää sopia rakennukseen ja sen värimaailmaan.”

Westmanin mukaan yksi onnistunut esimerkki reliefin siirtämisestä on Mauno Kiviojan Aurinkopalapeli, joka valmistui aikoinaan Koskenmäen vanhaan päiväkotiin. Se saatiin siirrettyä Emäkosken uuden koulun pääsisäänkäynnin yhteyteen. Westmanin mukaan Aurinkopalapeli sopii hienosti uuteen paikkaansa.

Hän sanoo, että jos Motiiville ei löydy luontevaa uutta sijoituspaikkaa, tilannetta täytyy arvioida uudelleen.

”Varastoon ei sinänsä kannata mitään laittaa, sillä [taiteen] varastointi ei ole itseisarvo.”

Kaupungilla on reliefistä sekä paperi- että pienoismalliluonnoksia. Westman sanoo, että ainakin ne säilyvät ja kertovat teoksen tarinaa, jos itse teos ei pysy ehjänä purkamisvaiheessa. Esimerkiksi entisessä Nokian koulussa oli Kiviojan Impulssi-reliefi, jota ei saatu pelastettua. Vanhan koulun tilalle valmistuneeseen koulurakennukseen on kuitenkin sijoitettu Impulssin luonnoksia

Westman muistuttaa, että taideteoksillakin on elinkaari.

”Taideteoksetkin tulevat lopulta tiensä päähän. Siinä kohtaa pitää miettiä, mihin on varaa ja mikä on järkevää.”

Westmanin mukaan Mauno Kiviojan perikunta on tietoinen siitä, mikä tilanne teoksen suhteen on.

Kuka

Mauno Kivioja

(1941-2018)

Tunnettu nokialainen kuvanveistäjä, taidemaalari, graafikko.

Koulutus Nokian ammattikoulu, koneistaja-viilaaja -linja 1956-1958.

Suomen Taideakatemian koulu 1964–1968.

Julkisia töitä: Yhteiseltä pohjalta (1987) Nokian kaupungintalon pääsisäänkäynnin edustalla, Aallot (1976) uimahallin edessä, Diagnoosi (1978) palaa takaisin omalle paikalleen tulevan hyvinvointikeskuksen piha-alueelle, Nokia-objekti (1976) valtuustosalissa. Prisma (1985) Teknillisen yliopiston edessä Tampereen Hervannassa.

Luitko jo nämä?

Mainos