Lasten ja nuorten ylipaino on vakiintumassa huolestuttavan korkealle tasolle

”Lasten ja nuorten ylipaino ja lihavuus ovat yleistyneet viime vuosina. Olisi tärkeää, että tämänhetkisistä luvuista päästäisiin alaspäin.”

Lähes yhtä moni lapsi ja nuori on ylipainoinen kuin aiempinakin vuosina, mutta ylipainon yleisyys näyttää vakiintuneen huolestuttavan korkealle tasolle. Näin toteaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) päivittämänsä tilastoaineiston perusteella.

Vuonna 2020 ylipainoisia tai lihavia oli 2–16-vuotiaista pojista melkein kolmasosa, 29 prosenttia, ja tytöistä melkein viidesosa, 19 prosenttia. Prosenttiosuudet ovat pysyneet yhtä suurina nyt valmistuneissa vuotta 2021 koskevissa tilastotiedoissa.

Ylipaino vaihtelee ikäryhmittäin

Ylipainon yleisyys on kehittynyt vaihdellen eri ikäryhmissä. Esimerkiksi 7–12-vuotiailla tytöillä ylipaino on yleistynyt prosenttiyksikön vuodessa vuosina 2018–2021. Samanikäisillä pojilla ylipaino oli yhtä yleistä vuosina 2020 ja 2021.

”Lasten ja nuorten ylipaino ja lihavuus ovat yleistyneet viime vuosina. Olisi tärkeää, että tämänhetkisistä luvuista päästäisiin alaspäin”, sanoo THL:n kehittämispäällikkö Päivi Mäki.

Luotettavien päätelmien tekemiseen tarvitaan kuitenkin pidempi kuin yhden vuoden seuranta. Vasta tulevat vuodet näyttävät kehityksen suunnan, Mäki sanoo.

Suuria vaihteluja kunnittain

Alueelliset ja kuntakohtaiset erot lasten ja nuorten ylipainon ja lihavuuden yleisyydessä ovat hyvin suuria. Joissain kunnissa pojista ylipainoisia oli jopa 60 prosenttia ja toisissa vain 18 prosenttia. Kun tytöistä oli joissain kunnissa ylipainoisia 41 prosenttia, joissain luku oli 12 prosenttia.

Kuntien ja alueiden välisiä eroja voivat selittää Päivi Mäen mukaan väestön koulutuksen ohella myös palvelujen saatavuus ja harrastusmahdollisuudet.

Tilastotiedot perustuvat kaikkiaan noin 380 000 lapsen ja nuoren lastenneuvolassa ja kouluterveydenhuollossa mitattuihin pituus- ja painotietoihin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos