Näin pirkanmaalaiset verkkoyhtiöt katkovat sähköjä kunnissa – Elenian alueella sähkökatko voi olla enintään kaksi tuntia kerrallaan

Sähköverkkoyhtiöt muistuttavat, että ihmisten kannattaa säästää sähköä etenkin huippukulutustunteina aamuisin ja iltapäivisin, sillä se helpottaa tilannetta. Kaikkien yhtiöiden alueella katkot kiertävät, mutta kestossa on eroa.

Kysyimme Pirkanmaalla toimivilta sähköyhtiöiltä, miten sähkökatkot toteutetaan sähköpulan aikana.

8.9.2022 9:34

Pirkanmaalla toimivat sähköverkkoyhtiöt ovat varautuneet mahdolliseen sähköpulaan ja suunniteltuihin sähkökatkoihin kantaverkkoyhtiö Fingridin ohjeiden mukaisesti. Käytännössä sähköpulan tilanteessa Fingrid määrää sähköyhtiöiden pudottamaan kuormitusta maan sähköjärjestelmän toimivuuden turvaamiseksi. Se toteutetaan katkomalla sähköjä asiakkailta kiertävästi alue kerrallaan.

Yhteiskunnan kannalta kriittiset toiminnot, kuten sairaalat, pelastuslaitokset tai sähköntuotantolaitokset jäävät katkojen ulkopuolelle. Alueisiin ja katkojen pituuteen vaikuttaa, kuinka paljon Fingrid määrää tehoa pienennettäväksi.

Pirkanmaalla toimivat Tampereen sähköverkko, Elenia, Caruna, Valkeakosken energia, Leppäkosken Sähkö, Koillis-Satakunnan Sähkö ja Sallila.

Sähköyhtiöt ovat varautuneet

Yksi suurimmista toimijoista on Nokian alueella toimiva Elenia, jolla on verkkoja yhteensä 20 kunnan alueella. Elenian alueella sähkökatko voi olla yhdellä alueella enintään kaksi tuntia kerrallaan.

Elenian käyttöpäällikkö Heikki Paananen muistuttaa, että sähköpula on epätodennäköinen, mutta mahdollinen ja verkkoyhtiöt ovat siihen varautuneita. Hänen mukaansa katkon kohdistaminen riippuu siitä, minkä verran kuormitusta pitää vähentää. Pääsääntöisesti sähkö katkaistaan ensin alueelta, jossa on vähiten kriittisiä toimintoja, eikä kuntarajoilla ole tässä merkitystä.

”Sähköpulan vakavuudesta riippuu, ovatko vaikutukset laajoja tai vähäisiä. Siksi on mahdotonta sanoa, että tietyn tyyppiset toimijat jäävät ulkopuolelle. Liikkuvia osia on niin paljon.”

Paananen korostaa, että tilanteessa kuluttajien käytöksellä on merkitystä.

”Fiksulla kulutuksella ja säästämällä sähköä huippukulutustuntien aikaan pienennetään sähköpulan riskiä. Silti varautuminen sähkökatkoihin kannattaa, koska sähkönjakelussa voi esiintyä häiriöitä ilman sähköpulaakin.”

Haja-asutusalueella todennäköisempää

Leppäkosken sähkön alueeseen kuuluu alueita Ylöjärveltä, Hämeenkyröstä, Ikaalisista, Parkanosta ja Kihniöstä.

Käyttöpäällikkö Jukka Rajala kertoo, että koska kriittisiä toimintoja on rajattu pois, katkot kohdistuvat haja-asutusalueelle enemmän kuin taajamaan. Suunnitellut katkot kestävät tunnista kolmeen tuntiin. Yhtiössä on suunnitteilla normaalien tiedotuskanavien, kuten median ja sosiaalisen median lisäksi tekstiviestitiedottamista.

Valkeakosken Energia Oy:n alue kattaa osan Valkeakoskea. ”Katkomme sähköjä tasapuolisesti eri alueilta maksimissaan tunti kerrallaan ja aluetta kierrätetään ympäri kaupunkia”, yhtiön vt. toimitusjohtaja ja energiajohtaja Kai-Kristian Koskinen sanoo.

Alueet ovat yhtä asuinaluetta laajempia.

Koskinen arvioi, että todennäköisesti sähköpulassa teollisuus pyrkii pienentämään kohonneiden kustannusten vuoksi kulutustaan, mikä vähentää tarvetta sähkökatkoille.

Kaikkien pitäisi varautua

Carunan verkko kattaa osan Sastamalaa. Asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo, että katko heidän alueellaan on kaksi tuntia kerrallaan.

Hän arvioi, että suurin riski katkoille ajoittuu sydäntalveen joulukuusta helmikuulle. ”Jos kymmenen prosenttia sähkötehosta pitää katkaista, kyllä siihen kaikki joutuvat osallistumaan.”

Hän sanoo, että viimeistään nyt pitäisi etenkin kuntien päivittää varautumissuunnitelmansa. ”Esimerkiksi kouluissa ja päiväkodeissa olisi hyvä harjoitella, miten toimitaan, jos sähköt katkeavat kahdeksi tunniksi.”

Taloyhtiöiden pitäisi suunnitella, miten tiedotetaan asiakkaita niin, että esimerkiksi hissinkäyttöä vältetään, jos sähkökatko on odotettavissa.

Myös kotitalouksissa olisi hyvä miettiä, onko joitakin toimintoja, jotka ovat sähkön kannalta kriittisiä ja onko niihin käytössä varavirtalähteitä. Myös omat yhteystiedot verkkoyhtiöön päin kannattaa tarkastaa, jotta sähkökatkotiedotteet löytävät perille. Se hoituu parhaiten yhtiöiden verkkosivujen kautta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos