Pirkanmaalla lämpötila kävi yöllä jo miinuksen puolella, ja viileä sää jatkuu – mikäli pilvet rakoilevat, on mahdollista nähdä revontulia

Syksyinen viileys jatkuu ainakin seuraavan viiden vuorokauden ajan.

Revontulet näyttäytyivät kauniina Tampereen Teiskossa puolen yön jälkeen maanantain ja tiistain välisenä yönä, kertoo Sirpa Pursiainen.

Syksyisen kolea sää jatkuu Pirkanmaalla, ja oikeastaan koko Etelä-Suomessa, ainakin seuraavan viiden vuorokauden ajan, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Antti Jylhä-Ollila.

”Päivisin lämpötilat pysyttelevät noin 10–11 asteen tuntumassa, öisin noin 0–5 lämpöasteen lukemissa. Taivas on puolipilvinen tai pilvinen ja saattaa sadella vähäisissä määrin.”

Maanantain ja tiistain välisenä yönä Tampere-Pirkkalan lentoaseman mittauspisteellä lämpötila kävi jo pakkasen puolella: 0,1 miinusasteessa. Pirkanmaan kylmin yö koettiin kuitenkin Virroilla, josta mitattiin 0,5 miinusasteen lukemat. Meteorologin mukaan yöpakkasista ja hallasta ei siis kannata yllättyä.

”Kyllä niitä tulee olemaan tällä viikolla ihan varmasti, mutta niiden esiintyminen riippuu pilvisyydestä. Runsas pilvisyys estää maanpinnan jäähtymisen. Jos on vähänkin selkeämpää, voi pakkasia ja hallaa esiintyä helposti”, Jylhä-Ollila kertoo.

Ensi viikon alusta säät saattavat jopa hieman lämmetä.

”Mutta yleensä syksyisin lämpimämmän ilman kylkiäisenä tulee kosteus eikä sen takia tunnukaan enää niin lämpimältä”, meteorologi muistuttaa.

Kannattaa katsella yötaivaalle

Jos pilvipeite rakoilee öisin, on mahdollista nähdä myös revontulia. Jylhä-Ollilan mukaan useimmiten lähinnä Pohjois-Suomessa havaittuja taivaantulia on viime päivien aikana ollut mahdollista havaita koko Suomen alueella.

”Tulevinakin öinä niitä voi nähdä, jos pilvet eivät ole tiellä. Pilvisyyden vaihtelu on ollut öisin aika satunnaista, joten on vaikea sanoa varmasti, näkyykö revontulia vaiko ei.”

Meteorologin mukaan ajantasaisimmat havainnot revontulista löytää usein sosiaalisesta mediasta.

”Observatoriot eivät pysty havainnoimaan pilvisyyttä mitenkään, joten ihmisten someen postaamat havainnot ovat siinä mielessä parempia”, hän kertoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos