Rantatunneli suljetaan kokonaan myös tiistain ja keskiviikon välisenä yönä – Ajoneuvot ohjataan kiertoreitille

Sulkuyöt ovat 22.–24. elokuuta 2022 iltakymmenen ja aamuviiden välillä. Päivisin tunneli on auki.

Rantatunnelin sulkemisen aikana kulkemiseen on hyvä varata tavallista enemmän aikaa, sillä kulkuneuvot ohjataan kiertoreitille. Kuvassa pelastusharjoitus rantatunnelissa marraskuussa 2020.

23.8. 10:45

Rantatunneli suljettiin kokonaan viime yöksi. Liikenne ohjattiin varareitille. Sama tilanne on myös tiistain ja keskiviikon välisenä yönä, kun tunneliputki on suljettuna iltakymmenen ja aamuviiden välillä.

Liikenne ohjataan huoltotöiden ajaksi osittain katuverkon kautta kulkeville opastetuille varareiteille.

Päivisin tunneli on auki normaaliin tapaan.

Mitä kautta liikenne ohjataan kulkemaan, Destian työmaapäällikkö Pasi Villgren?

”Kun tullaan idän suunnasta länteen eli Rauman suuntaan, liikenne ohjataan rampista kiertoliittymiin, josta kuljetaan siltaa pitkin tunnelin suuaukon yli toista ramppia takaisin. Sitten ajetaan Hervannan valtaväylää pitkin aina Tampereen kehätielle asti. Kiertotie on ohjattu liikennemerkeillä.”

Varareitti idästä länteen eli Rauman suuntaan kulkee Hervannan valtaväylän ja Tampereen kehätien kautta.

”Kun tullaan lännen suunnasta itään eli Lahden suuntaan, liikenne ohjataan Onkiniemen kohdalla olevalta rampilta, noin puoli kilometriä ennen tunnelia, Sepänkadulle, josta autoilija pääsee Satakunnankadulle ja siitä Hämeenpuistoon. Sieltä autoilija pääsee Ratinan sillan yli Viinikan liikenneympyrän kautta Viinikankadulle ja sieltä Teiskontielle. Käytössä on kaupungin rakentama varareittiopastus, joka syttyy ja ohjaa oikealle reitille.”

Varareitti lännestä itään eli Lahden ohjataan Onkiniemen rampilta Hämeenpuiston suuntaan ja sieltä Ratinan sillan ja Viinikan liikenneympyrän kautta Kalevaan.

Mahtuvatko rekat kulkemaan varareiteillä?

”Mahtuvat kulkemaan. Niille ei ole erillisjärjestelyjä, vaan kiertoreittien korkeudet riittävät.”

Suljetaan sähköhuollon takia

Sulkemisen syy on määräaikaishuolto. Tarkemmin sanottuna rantatunnelissa tehdään viikon 34 alussa yötyönä tunnelin sähkölaitteiden huoltotöitä. Tuolloin tunnelista ei pääse ajamaan itään eikä länteen päin. Villgrenin mukaan liikenne rantatunnelissa on yleensä vähäistä iltayhdentoista jälkeen.

Rantatunnelin sähköjärjestelmien toiminta tarkastetaan läpikotaisin kolmen vuoden välein. Tarkastukseen kuuluvat muun muassa tunnelin muuntamoiden ja sähkökojeiston määräaikaistestaukset 20 kilovoltin releisiin ja katkaisijoihin.

Jotta sähköjärjestelmien toiminta kyetään luotettavasti varmistamaan, tunnelissa tehdään kumpanakin yönä ennalta suunniteltu, määräaikaistarkastuksen edellyttämä sähkökatkos. Huollon aikana tunnelissa ei ole lainkaan sähköjä.

Villgren kertoo, että rantatunnelissa tehdään säännöllisesti keväällä ja syksyllä myös puolivuotis- ja vuosihuoltoja. Tällöin kuitenkaan koko tunneli ei ole kerralla suljettuna, vaan a- ja b-putki vuorotellen.

Villgren muistelee, että koko tunneli on ollut aiemminkin suljettuna esimerkiksi häiriöhallintajärjestelmän testauksen ja pelastusharjoituksen aikana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos