Ukkosrintamia vyöryy Pirkanmaalle myös perjantaina, mutta lauantaina asiat ovat toisin – Näin paljon lähipäivinä on salamoinut

Salama iski Hämeenkyrön keskustassa torstai-iltana.

19.8.2022 9:28

Pirkanmaalla ja läntisessä Suomessa liikkuu perjantain aikana paikallisia ukkos- ja sadekuuroja läpi päivän. Sademäärä voi vaihdella paikallisesti paljonkin, mutta hidasliikkeisen kuuron kohdalla vettä voi tulla paikoin useita kymmeniä millimetrejä.

Eilen torstaina Suomessa mitattiin yhteensä 2 700 salamaa, josta suurin osa Pirkanmaalla. Maakunnan yli liikkui torstai-illan aikana useampia ukkosrintamia, mutta muualla Suomessa ukkosia ei juuri nähty.

”Runsain ja tihein ukkosalue meni Tampereen tienoilta kohti pohjoista. Ukkonen oli pitkäikäinen ja laaja-alainen, mutta heikkeni Etelä-Pohjanmaalle saapuessa”, Forecan päivystävä meteorologi Anna Latvala kertoo.

Läntinen Suomi oli myös keskiviikkona Suomen ukkoskeskus, kun Forecan mukaan salamaniskuja havaittiin päivän aikana noin 19 950 kappaletta. Suurin salamatiheys oli Etelä-Pohjanmaalla, Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa. Forecan mukaan keskimäärin elokuussa havaitaan yhteensä 29 000 salamaniskua.

Torstain ja perjantain välisen yön ja aamun aikana Pirkanmaan länsipuolelta Satakunnasta Pohjanmaalle kulki ukkosrintama, jossa mitattiin jo kahdeksaan mennessä yli 5 000 salamaa.

Anna Latvalan mukaan runsaiden ukkosten syynä on elokuuksi poikkeuksellisen lämpimän ilman lisäksi erittäin kostea sää.

”Lämpö ja kosteus ovat ukkosen kannalta tärkeitä.”

Viikonlopun sää

Helteinen ja kostea sää jatkuu viikonlopun aikana Pirkanmaalla. Perjantaina poutaisilla alueilla lämpötila liikkuu 25–30 asteen välillä. Lauantai on kuivempi päivä, ja lämpötila voi nousta Pirkanmaalla 28 asteeseen. Viikonloppuyöt ovat trooppisia, kun lämpötila pysyttelee kahdenkymmenen asteen tietämillä.

Sunnuntaina sää on epävakaisempi, mutta lämpötila pysyttelee silti 23–25 asteessa. Pirkanmaalla sateita saadaan todennäköisesti iltapäivällä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos