Loppuviikolla luvassa jopa helteitä, sää suosii tähdenlentojen bongausta

Parasta aikaa tähdenlentojen havainnoinnille ovat loppuviikon yöt keskiviikosta alkaen, mutta aivan erityisesti lauantain aamuyö.

Maanantaina puolen päivän aikaan Nokian taivaalla ei juuri pilviä näkynyt.

8.8. 12:45

Tampereen seudulla nähtiin maanantain vastaisena yönä revontulia. Lämpötila laski ja pilvisyys oli vähäistä.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jani Parviainen kertoo, että pilvisyys on tulevinakin öinä vähäistä, mutta todennäköisyys nähdä revontulia vähenee maanantain vastaiseen yöhön verrattuna.

”Auringon aktiivisuus todennäköisyys heikkenee tästä päivästä lähtien. Lähipäivinä ei todennäköisesti esiinny hirveästi revontulia.”

Tiistaiyö on selkeä ja vähäpilvinen. Lämpötila tipahtaa Pirkanmaalla noin 6–7 asteeseen. Pohjanmaalla voi olla hallaakin.

Helteet voivat palata torstaina

Lämpötilat ovat maanantaina Suomessa 20 asteen tuntumassa. Lämpimintä on Lounais-Suomessa, jossa lukemat voivat nousta yli 20 asteen. Pohjoisessa liikutaan 10–15 asteen välillä.

Sää on suuressa osassa maata puolipilvinen, ja paikalliset sadekuurot ovat mahdollisia. Ukkoset eivät ole kovin todennäköisiä.

Meteorologi Jani Parviainen kertoo, että Pirkanmaalla voi tulla vielä maanantaina sadekuuroja maakunnan pohjoisosissa. Lämpötila jää maanantaina vähän 20 asteen alapuolelle, mutta tiistaina lämpötila voi jo nousta 20 asteen yläpuolelle.

”Lounaisvirtaus tuo viikon mittaan lämmintä ilmaa, ja torstaina jo päästään 24–25 asteeseen.”

Meteoriparven tähdenlentoja voi taas bongata

Alkavalla viikolla voi jälleen nähdä perseidien meteoriparven tähdenlentoja. Parasta aikaa tähdenlentojen havainnoinnille ovat loppuviikon yöt keskiviikosta alkaen, mutta aivan erityisesti lauantain aamuyö, kertoo Tähtitieteellinen yhdistys Ursa tiedotteessa.

Ursan mukaan meteorien havaitseminen on sitä helpompaa, mitä pimeämpi ja vähäpilvisempi taivas on. Pohjoisen Suomen öiden valoisuudesta johtuen tähdenlentoja näkyy käytännössä kuitenkin vain Oulun eteläpuolella.

”Maan eteläosissa on korkeapaine vaikuttamassa ja pilvisyys vähäisempää. Tähdenlentojen näkemiseen on aika hyvät mahdollisuudet viikon lopulla”, Parviainen kertoo.

Perseidien meteoriparven tähdenlennot ovat jokavuotinen ilmiö.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos