Nokialla on sinilevää vain Vihnusjärvellä – omia havaintoja voi ilmoittaa verkkopalvelussa

Sinilevää on Nokialla havaittu vain Vihnusjärvestä. Kuvituskuva.

28.7. 12:15

Nokialla ei ole kuluneella viikolla tehty havaintoja sinilevästä muualta kuin Vihnusjärveltä. Kyseinen havainto on kansalaishavainto. Sellaisen voi ilmoittaa kuka tahansa JärviWiki- ja Vesi.fi-verkkopalveluissa.

Vihnusjärven lisäksi kansalaishavaintoja sinilevästä on kirjattu viimeisen viikon aikana Sastamalan Rautavesi-Liekoveden Myllyvuolteelta, Valkeakosken Vanajaveden Kuhanselältä, Kangasalan Vesijärveltä, Lempäälän Höytämöjärveltä, Vesilahden Ameenjärveltä ja Hämeenkyrön Mahnalanselkä-Kirkkojärveltä.

Lisäksi Pirkanmaan ely-keskuksen mukaan kuluvalla viikolla havaittiin runsaasti sinilevää Kangasalan Kirkkojärvellä. Vähän sinilevää havaittiin Tampereella Näsijärven Elianderin uimarannalla ja Sastamalan Houhajärvessä. Havaintotietoja ei sen sijaan saatu Hämeenkyröstä, Ikaalisista, Orivedeltä, Vesilahdelta, Kihniöstä ja Parkanosta.

Rusehtavat suopursuruostesienilautat yleistyvät järvissä loppukesällä

Ely-keskuksen tuoreessa tiedotteessa kerrotaan, että heinä–elokuun vaihteesta lähtien järvien pinnoille kerääntyy usein rusehtavia keräymiä ja lauttoja, joiden aiheuttajana ovat kuusen suopursuruostesienen itiöt.

Itiöt ovat ihmisille vaarattomia, mutta runsaasti itiöitä sisältävät lautat saattavat ärsyttää ihoa tai silmiä. Suopursuruostesientä esiintyy eniten idän ja pohjoisen järvissä sekä suopursun levinneisyysalueella.

Itiölauttoja esiintyy eniten voimakkaiden sateiden jälkeen. Ne keräävät herkästi pinnalleen muita roskia ja saattavat varsinkin lämpimässä tuoksahtaa epämiellyttävältä. Lautat hajoavat yleensä muutaman päivän kuluessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos