Nokialaiset kierrättivät viime vuonna ahkerasti – Näin paljon Nokialla vietiin pakkausjätettä kierrätyspisteisiin

Rinki oy:n keräysmäärätilaston mukaan Nokia sijoittuu kuntien kierrätysvertailussa sijalle 48.

Ringin kierrätyspiste Nokialla.

19.7. 15:24

Nokialaiset kuuluvat Suomen ahkerimpiin kierrättäjiin, joskaan eivät aivan kärkikastiin. Tämä selviää Suomen Kierrätyspiste Rinki oy:n tuoreesta keräysmäärätilastosta.

Nokialaiset toivat viime vuonna Ringin kierrätyspisteille keskimäärin lähes 14 kiloa pakkausjätettä asukasta kohti. Jos lasketaan, kuinka paljon Nokialla on kierrätetty jätettä jokaista aluekeräyksen piirissä olevaa asiakasta kohti, on määrä vieläkin suurempi eli noin 26 kiloa. Tällä lukemalla Nokia sijoittuu Suomen kuntien vertailussa sijalle 48.

Ahkerimmat kierrättäjät ovat Kolarissa ja Pelkosenniemellä, jossa kierrätyspisteille tuotiin lähes 42 kiloa pakkausjätettä per aluekeräyksen asiakas. Laiskimmin sen sijaan kierrätettiin Viitasaarella, Kivijärvellä ja Pihiputaalla, joissa kaikissa pakkausjätettä vietiin kierrätykseen 3 kiloa aluekeräyksen asiakasta kohti. Suomalaiset lajittelivat kierrätettäväksi keskimäärin reilu 9 kiloa pakkausjätettä.

Eniten nokialaiset toivat Ringin kierrätyspisteille kartonkia, yhteensä lähes 260 tonnia. Vähiten Nokialla tuotiin keräykseen metallia eli 35 tonnia. Muovia puolestaan tuotiin kierrätyspisteille 102 tonnia ja lasipakkauksia 65 tonnia.

Rinki kertoo tiedotteessaan, että kulutustottumusten muutokset näkyvät kierrätyksessä. Koronapandemian tyrehdyttämä alkoholin matkustajatuonti vähensi huomattavasti metallitölkkien ja lasipullojen määrää. Lisääntyneet verkkokauppaostokset ja noutoruoan suosio ovat puolestaan kasvattaneet kartonkijätteen määrää.

Rinki ylläpitää valtakunnallista kierrätyspisteen verkostoa, jonne kuluttajat voivat tuoda muovi-, kartonki-, metalli ja lasipakkausjätteensä maksutta kierrätettäväksi. Ringin mukaan pakkausjätteen keräysmäärät ovat kasvaneet viime vuosina merkittävästi. Viime vuonna suomalaiset toivat kierrätettäväksi yhteensä 58 700 tonnia pakkausjätettä, kun vuonna 2016 luku oli vain 22 900 tonnia.

Muokattu 19.7. kello 15.34: Täsmennetty tietoja keräysmääristä asukasta kohti ja aluekeräyksen piirissä olevia asiakkaita kohti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos