Lukija ihmettelee, miksi rahapeleistä huomioidaan toimeentulotuessa vain voitot: näin Kela vastaa – Katso jutusta Nokian ja lähikuntien pelitilasto

Kelan sivuston mukaan perustoimeentulotukeen vaikuttaviin tuloihin lukeutuvat pelivoittojen lisäksi myös esimerkiksi veronpalautukset, perinnöt ja tilillepanot yksityishenkilöiltä.

”Ei tiettävästi hävityillä rahoilla voi ostaa ruokaa vaikka Kela niin luulee”, Nokian Uutisten lukija ihmettelee.

15.7. 16:30

Nokian Uutisten lukija lähestyi toimitusta viestillään, jossa hän kummasteli toimeentulotukeen ja rahapelaamiseen liittyvää asiaa. Monet nokialaiset työttömät ja huonotuloiset eivät lukijan mielestä ole ehkä tietoisia siitä, että jo hedelmäpeliin laitettu muutama euro voi hänen mukaansa viedä oikeuden toimeentulotukeen.

Lukija kirjoittaa, että Kela huomioi laskelmissaan vain voitot eikä peliin kokonaisuudessaan laitettuja rahoja. Vaikka pelitili näyttäisi miinusta, Kela katsoo hänen mukaansa vain voittoja. Lukija katsoo, että Veikkauksen tunnistautumispakko antaa Kelalle kaikki tiedot pelatuista peleistä ja voitoista.

”Jokainen 20 sentin voitto kerryttää voittoja, vaikka olisitkin hävinnyt rahasi. Kelan pitäisi ottaa laskelmissaan huomioon vain käytettävissä olevat tulot. Ei tiettävästi hävityillä rahoilla voi ostaa ruokaa vaikka Kela niin luulee”, lukija ihmettelee.

Hän kertoo irtisanoneensa pelitilinsä ja toivovansa, ettei olisi jatkossa itse yksi asunnoton lisää.

Vähäiset ja satunnaiset voitot eivät vaikuta

Kelan nettisivuilta on saatavissa tietoa perustoimeentulotukeen vaikuttavista seikoista. Listan loppupäästä löytyy muut tulot -kohta, joihin on merkitty myös pelivoitot. Kelan sivuston mukaan perustoimeentulotukeen vaikuttaviin tuloihin lukeutuvat myös esimerkiksi veronpalautukset, perinnöt ja tilillepanot yksityishenkilöiltä.

Kelan juristi Mira Halme vahvistaa sähköpostitse lukijan ja Kelan nettisivujen tiedot: rahapelaamisesta saadut voitot vaikuttavat toimeentulotukeen. Halme selittää, että toimeentulotuesta annetussa laissa pelivoittoja ei ole katsottu etuoikeutetuksi tuloksi. Etuoikeutettu tulo on tulo, jota ei huomioida perustoimeentulotukea ratkaistaessa.

”Näin ollen pelivoitot ovat yleensä toimeentulotuessa huomioitavia tuloja. Määrältään vähäisiä pelivoittoja ja satunnaisia pelivoittoja ei kuitenkaan huomioida toimeentulotuessa tuloksi. Sen sijaan esimerkiksi säännölliset kuukausittain määrältään huomattavat pelivoitot huomioidaan tulona”, Halme kirjoittaa.

Halmeen mukaan Veikkauksen tunnistautumispakko ei ole vaikuttanut pelivoittojen huomioimiseen tulona perustoimeentulotuessa, vaan käytäntö on aina ollut sama. Hän muistuttaa, että toimeentulotuen hakijan tulee ilmoittaa Kelaan kaikki hänen tiedossaan olevat toimeentulotukeen vaikuttavat välttämättömät tiedot. Hakijan tulee ilmoittaa Kelaan myös silloin, jos toimeentulotuen hakemuksen lähettämisen jälkeen hän saa tuloja, joita ei ole otettu huomioon laskelmalla.

Rahapelaaminen

Peliongelma on yleisempi työttömillä

Rahapeliongelma ja riskitason pelaaminen olivat yleisempiä työttömillä kuin työssäkäyvillä. Työttömyysetuutta saaneista 16 prosentilla ilmeni rahapeliongelma tai riskitason pelaamista.

Toisaalta haitallinen rahapelaaminen korostui myös niillä vastaajilla, jotka olivat työelämän ulkopuolella sairauden takia. Työkyvyttömyyseläkettä saaneista 22 prosentilla oli peliongelma tai riskipelaamista, sairauspäivärahaa saaneista 19 prosentilla.

Niistä vastaajista, jotka olivat saaneet toimeentulotukea, joka neljännellä oli rahapeliongelma tai riskitason pelaamista. Kelan toimeentulotukea voi saada, jos omat tai perheen tulot ja varat eivät riitä välttämättömiin päivittäisiin menoihin.

Yhteys ongelmallisen rahapelaamisen, työttömyyden ja etuuksien saamisen välillä säilyi voimakkaana myös silloin, kun huomioitiin vastaajan sukupuoli, ikä ja perhetausta, sekä koulutus ja asuntokunnan käytettävissä olevat rahatulot.

Lähde: THL:n rahapelikysely 2017

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos