Nokian järvissä ei ole havaittu sinilevää tällä viikolla Pirkanmaan ely-keskuksen sinileväseurannassa. Nokialta seurannassa on mukana kuusi mittauspistettä.
Aiemmin tänä kesänä sinilevää on havaittu vähäisiä määriä Pyhäjärvellä Halkoniemen ja Lehtiniemen havaintopaikoilla sekä Tottijärvellä.
Kesän ensimmäiset sinilevähavainnot Nokialla tehtiin viime viikolla Pyhäjärvellä Halkoniemen, Lehtiniemen havaintopaikoilla sekä Tottijärvellä.
Kulovedellä, Vihnusjärvellä ja Pyhäjärvellä Maatialanlahden havaintopaikoilla ei ole tehty sinilevähavaintoja tänä kesänä.
Ajankohtaiset havainnot sinilevätilanteesta löytyvät Järviwikistä, josta löytyy myös neuvoja sinilevän havaitsemiseen: Juomalasitestissä järvi- tai merivettä otetaan juomalasiin ja annetaan seistä sekoittamatta noin tunnin ajan. Jos pinnalle nousee vihreitä hiukkasia, kyseessä on sinilevä.
Keppitestissä veden pinnalla olevaa levämassaa yritetään nostaa kepillä. Jos massa nousee kepin mukana, kyseessä ei ole sinilevä. Jos massa taas hajoaa hiukkasiksi veteen, kyseessä on sinilevä.
Sinilevä
Sinilevää Pyhäjärven rannassa viime kesänä.
Sinilevä on merkki vesistön rehevöitymisestä
Sinilevä näkyy vedessä pieninä vihertävinä hippuina, jotka voivat kertyä puuromaisesti veden pintaan tai rantaveteen
Esiintyy keski- ja loppukesällä
Osa sinilevistä on myrkyllisiä, ja siksi uimista pitää välttää
Sinilevä voi aiheuttaa yleisoireita, kuten pahoinvointia, flunssan kaltaisia oireita, silmien punoitusta tai iho-oireita
Sinilevää sisältävää vettä ei saa niellä tai käyttää löylyvetenä
Myös eläimet voivat sairastua sinilevästä, joten eläimien ei pidä antaa uida tai juoda vettä, jossa on sinilevää
Lähde:vesi.fi