Nokian järvivesissä ei havaittu tämän viikon näytteissä sinilevää. Kangasalan Kirkkojärvellä havaittiin edellisviikon tapaan runsaasti sinilevää, mutta muillakaan Pirkanmaan viranomaisseurannan havaintopaikoilla levää ei havaittu.
Kansalaishavaintoja sinilevästä JärviWiki- ja Vesi.fi-verkkopalveluihin on kirjattu viimeisen viikon aikana Näsijärven Kaiharinlahdelta Ylöjärveltä, Kankarinjärveltä Kihniöstä, Rauttunselältä Valkeakoskelta ja Höytämönjärveltä Lempäälästä.
Kaikki vesien äärellä oleilevat voivat halutessaan ilmoittaa omia sinilevähavaintojaan suoraan JärviWikiin Havaintolähetti-verkkopalvelun avulla tai Vesi.fi-karttapalvelussa.
Tampereella uimarantojen lämpötila- ja leväpalveluun on kuluvalla viikolla kirjattu havainto vähäisestä määrästä sinilevää Halimasjärveltä, Kämmenniemestä, Kaukajärven Saunarannalta ja uimalasta, Lahdesjärveltä, Pyynikiltä, Raholasta, Saarenkärjestä ja Viitapohjalta. Havaintoja runsaista leväkukinnoista ei ole tällä viikolla Tampereen uimarannoilta kirjattu.
Alkuviikosta lännestä saapunut matalapaineen alue sateineen ja ukkosineen on viilentänyt säätä Pirkanmaallakin, mikä on todennäköisesti osaltaan vaikuttanut sinilevähavaintojen vähentymiseen. Myös pintavesien lämpötilat ovat sään muutoksen myötä laskeneet viime viikosta.
Pirkanmaalla pintavedet ovat torstaina 7. heinäkuuta tehtyjen mittausten perusteella noin 1–2 astetta ajankohdan keskiarvoa lämpimämpiä. Vielä viime viikolla samoilla mittauspisteillä oltiin jopa 4–7 astetta pitkän aikavälin keskiarvon yläpuolella. Vesien viileneminen voi osaltaan ehkäistä laajojen leväkukintojen muodostumista.
Näin tunnistat sinilevän
Uimarien on kuitenkin syytä tarkkailla rantavettä ennen pulahdusta. Levän määrä voi vaihdella nopeastikin, kun levälautat kasaantuvat ja hajoavat jälleen tuulen vaikutuksesta. Jos levää näkyy vain vähän, on uiminen aikuiselle yleensä vielä turvallista, kunhan vettä ei niellä.
Vähäinen määrä sinilevää näyttää vedessä vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta. Rannalle voi ajautua kapeita leväraitoja. Runsas määrä sinilevää muodostaa tyynellä ilmalla veteen vihertäviä tai kellertäviä levälauttoja ja sitä kasautuu rantaveteen.
Jos levämassa hajoaa tikulla kokeiltaessa hippusina veteen, kyseessä voi olla sinilevä. Jos levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on vaaraton rihmamainen levä. Vesilasissa vettä seisotettaessa sinilevät nousevat pintaan vihertävinä hippusina noin tunnin kuluessa.