Hellevaroitus: Juhannuksena lämpötila voi kohota vaarallisen korkealle – Katso jutusta päivittyvä Nokian sääseuranta

Juhannussää on poikkeuksellisen lämmin: vain kolmena juhannuksena mittaushistoriassa on mitattu yli 30 asteen lämpötiloja.

Juhannuksen sää Nokialla on aurinkoinen.

23.6. 12:30

Ilmatieteenlaitoksen torstaiaamuinen ennuste lupaa aurinkoista ja lämmintä säätä koko juhannusviikonlopulle. Perjantaina lämpötilan ennustetaan kohoavan jo puolilta päivin 27 asteeseen ja kohoavan iltapäivästä 29 asteeseen. Lauantaille ennustetaan jopa 30 asteen lämpötilaa ja auringonpaistetta pilvettömältä taivaalta. Sunnuntain korkein lukema ennusteessa on 31 astetta.

Metsäpalovaroitus on voimassa Pirkanmaalla koko juhannuksen, mikä tarkoittaa juhannuskokkojen ja muiden nuotioretkien peruuntumista. Metsäpalovaroituksen aikana tulen saa sytyttää ulkona vain hormillisiin tulisijoihin.

Koko juhannuksen on voimassa Pirkanmaalla myös varoitus auringon voimakkaasta UV-säteilystä.

Lauantaille ja sunnuntaille on annettu hellevaroitus, joka on suunnattu erityisesti henkilöille, joille lämpötila voi olla terveysriski. Esimerkiksi pienillä lapsilla, vanhuksilla ja joillakin pitkäaikaissairailla kuumuus kasvattaa riskiä terveyshaittoihin. Ilmatieteen laitos ohjeistaa huolehtimaan omasta ja läheisen lämmöltä suojautumisesta sekä nesteen, ravinnon ja suolojen saamisesta.

Nokiaa lähin mittauspiste on Tampere-Pirkkalan lentoasemalla. Alla olevaan ennusteeseen päivittyy Ilmatieteen laitoksen tuoreimmat mittaustiedot ja ennuste Nokian säästä.

Juhannus on tavanomaista lämpimämpi

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan helteitä osuu joko juhannusaattoon tai juhannuspäivään maan etelä- ja keskiosan sisämaassa keskimäärin noin kerran neljässä vuodessa, rannikoilla kerran 5‒10 vuodessa. Lapin paikkakunnilla hellettä on juhannuksena keskimäärin kerran 10‒20 vuodessa. Molempina päivinä esiintyvä helle on historiassa melko harvinainen. Edellisen kerran hellettä on ollut molempina päivinä kuitenkin viime ja toissa vuonna. Tyypillinen juhannussää on 20 astetta. Keskimäärin joka toinen tai joka kolmas juhannus on poutainen ja myös aurinkoinen.

Yli 30 asteen läpötilat juhannuksena ovat poikkeuksellisia. Yksi mittaushistorian lämpimimmistä oli vuoden 1999 juhannus, jolloin sekä juhannusaattona että -päivänä läpötila oli yli 30 astetta. Yli 30 asteen juhannuslämpötiloja on mitattu myös vuosina 1973 ja 1935.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos