Nokialle ei tule sateenkaariliputusta – Näin kaupunginhallituksen äänet jakautuivat

Kaupunginhallitus käsitteli asiaa kokouksessaan maanantai-iltana 20. kesäkuuta.

Kuntalaisaloitteessa toivottiin, että Nokian kaupunki osallistuisi Prideen sateenkaariliputuksella.

20.6. 20:53 | Päivitetty 22.6. 13:39

Nokian kaupunginhallitus päätti kokouksessaan maanantaina, että kaupunki ei osallistu sateenkaariliputukseen.

Taustalla oli kuntalaisaloite, jossa toivottiin, että kaupunki liputtaisi sateenkaarilipulla Priden kunniaksi. Aloitteen laittoivat vireille Nokia Pride ry:n hallituksen jäsenet. Aloitteella oli 103 allekirjoittajaa.

Päätös syntyi äänestyksen jälkeen. Esityksenä kaupunginhallitukselle oli, että kaupunki ei liputa sateenkaarilipulla. Kaisa Räsänen (vihr) teki vastaehdotuksen, jota Anne Nyman (vas) kannatti. Myös Anneli Lehtonen (vas) asettui Räsäsen ehdotuksen taakse.

Muut hallituksen jäsenet eli Jari Haapaniemi (kok), Marko Asell (sd) Juha Toivainen (ps), Nea Lehmussaari (kok), Jari Kinnunen (kok) ja Riikka Puntalo (sd) olivat alkuperäisen esityksen kannalla eli eivät kannattaneet sateenkaariliputusta.

Liputuksen puolesta vastaehdotuksen tehnyt Kaisa Räsänen kertoo, että on äänestystulokseen pettynyt.

”Yhdenvertaisuuden edistäminen ja syrjimättömyys ovat kantavia teemojani politiikassa. Mielestäni kunnan velvollisuus on edistää yhdenvertaisuutta, ihmisoikeuksia ja syrjimättömyyttä. Näin varmasti Nokian päätöksenteossa onkin, mutta sateenkaarilipulla tämä olisi tehty näkyväksi.”

Räsänen korostaa, että kaupunginhallituksessa käyty keskustelu oli hyvähenkistä.

”Se oli avointa, kunnioittavaa ja monipuolista. Keskusteluun en ole pettynyt. Se oli sisällöllisesti rikastuttava kokemus.”

”Suomen lippu on yhteinen”

Nokian kaupunki tiedotti maanantai-iltana, että kaupunki liputtaa jatkossakin vain Suomen lipulla sisäministeriön liputusohjeistuksen mukaisesti.

”Suomen lippu on meille suomalaisille yhteinen lippu ja sillä arvostamme kaikkia suomalaisia. Kaupunkina ja työnantajana edistämme toiminnassamme ihmisarvoa, ihmisoikeuksia, yhdenvertaisuutta ja syrjimättömyyttä. Kaikki nokialaiset ovat keskenään yhtä hyväksyttyjä ja tervetulleita”, sanoo Nokian kaupunginjohtaja Eero Väätäinen tiedotteessa.

Kaupungin tiedotteessa perustellaan, että ”kaupungin voi olla haastavaa hallinnossa asioivien tasapuolisen ja puolueettoman kohtelun puitteissa tehdä yksilöityjä päätöksiä siitä, minkä vähemmistöryhmän edustaman asian edistämiseen tarvitaan julkishallinnossa muita enemmän toimia.”

”Tarpeet voivat myös muuttua yhteiskunnan muuttuessa”, tiedotteessa sanotaan.

Tiedotteessa todetaan myös, että kaupunki tukee yhdistyksiä, yhteisöjä ja kansalaisyhteiskunnan aktiivista toimintaa muun muassa avustuksilla ja tilojen tarjoamisella yhteisöjen käyttöön edullisesti. Kaupunki on myös luovuttanut Poutunpuiston Pride-tapahtumalle 16. heinäkuuta.

Kaupunginhallituksen päätös syntyi äänin 6–3. Nokian hallintosäännön mukaisesti kuntalaisaloitteeseen vastaa ja siitä päättää kaupunginhallitus, eli asia on nyt käsitelty.

Muokattu 26.6. kello 9.55: Lisätty nimet äänestystulokseen.

Muokattu 26.6. kello 10.52: Lisätty Kaisa Räsäsen kommentti.

Luitko jo nämä?

Mainos