Moni haluaa, että Nokian helmi Poutunpuistossa korjataan, mutta toiset epäilevät toimisiko Vesikehä kuitenkaan – ”Turhaa rahan haaskausta”

Nokian Uutisten lukijat esittivät kommentteja sekä ympäristötaideteoksen korjaamisen puolesta että vastaan. Miltä kuulostaisi korjaus Tredun ja kaupungin yhteistyönä tai aivan uusi suihkulähde, joka kestäisi myös tulevien vuosien kultajuhlat kiipeilyineen?

Moni toivoo Veikko Eskolin-Eskin teoksen korjaamista, mutta epäilyksiä herättää se, että lähes 50-vuotisen historiansa aikana teos on huolloistaan huolimatta ollut merkittävän osan ajasta epäkunnossa.

8.6. 9:49

”Ei se oo toiminut olemassaolonsa aikana montaakaan kertaa, eikä edes kahta päivää peräkkäin.” Näin perusteli eräs Nokian Uutisten lukija, miksi Vesikehää ei kannata korjata. Nokian Uutiset käsitteli viime viikolla Poutunpuiston ympäristötaideteoksen epävarmaa tulevaisuutta ja kysyi lukijoiden mielipidettä teoksen korjaamisesta.

Lue lisää: Tämän nokialaisen taideteoksen kohtalo on vaakalaudalla – Pitäisikö lähes 50-vuotias, aikanaan aikaansa edellä ollut teos korjata?

Jutun kommenttikentässä ja Nokian Uutisten Facebookissa on kommentoitu sekä teoksen korjaamisen puolesta että vastaan. Noin parista kymmenestä kommentoijasta enemmistö oli korjaamisen puolella.

Vuonna 1974 valmistunut Veikko Eskolin-Eskin teos Vesikehä oli Pohjoismaiden ensimmäinen tietokoneohjattu julkinen taideteos. Nyt teoksen kunto on sen verran heikko, että kaupungin kuntotutkimuksien mukaan sitä ei ehkä kannata korjata. Ennen lopullista päätöstä kaupunki kuitenkin kartoittaa vielä korjausmahdollisuuksia.

Korjaamisen puolella olevat kommentoijat totesivat taideteoksen olleen Nokian kuvatuin ja katsotuin kohde, ”Nokian helmi Poutunpuistossa”, ja ainutlaatuinen myös maailman mittakaavassa. Vesikehää pidettiin ilona ohi kulkeville, ja siihen liittyy myös muistoja.

”Penskana oli hauska juosta suihkun alta, siihen tuli joskus valot.”

Myös korjauksen kannalla olevat pohtivat, mitä korjaaminen ja teoksen ylläpitäminen tulisivat maksamaan.

”Vesikehä oli kyllä toimiessaan hieno ja näyttävä, siitä varmaan kaikki on samaa mieltä. Tietysti ymmärrän kyllä rahallisen puolen, että ei millä tahansa hinnalla voi pitää pyörimässä.”

Sama kirjoittaja pohtii, löytyisikö uudemmasta tekniikasta edullisempia keinoja saada teos toimimaan kunnolla. Toinen kirjoittaja pohtii, voisiko suihkulähteen korjata ammattioppilaitos Tredun ja kaupungin yhteishankkeena.

”Sillä saisi positiivista mainosta niin Tredu kuin kaupunki. Korjauksen luulisi kuuluvan osaksi kaupungin keskustan kehittämistä ja siistimistä.”

Korjausta vastustavat eivät olleet sitä mieltä, että teos sinällään olisi huono, vaan sen pysymiseen toimintakuntoisena suhtauduttiin epäillen.

”Ei kannata korjata koska se kumminkin hajotetaan ja sotketaan heti, ei täällä mikään pysy ehjänä. Turhaa rahan haaskausta.”

Myös se tuotiin esiin, että ei suihkulähdettä kannata korjata, jos sitä ei oikeasti pidetä käynnissä. Turhan usein vesi ei ole virrannut, saati valot toimineet.

Yhtenä vaihtoehtona ehdotettiin, että Poutunpuistoon Vesikehän tilalle sopisi toisenlainen suihkulähde, ”semmone perinteisempi kiipeilyn kestävä uima-altaineen”. Onkohan Nokialle toiveissa siis oma suihkulähde tulevien vuosien kultajuhlia ajatellen?

Luitko jo nämä?

Mainos