Suomalaisia on kuollut korona-aikana niin paljon, että pahempaa on nähty viimeksi sotavuosina – Mutta kuinka moni kuolema on todella johtunut koronaviruksesta? Näin asiantuntijat arvioivat

Luotettavaa tietoa koronapandemian Suomessa aiheuttamasta ylikuolleisuudesta saadaan odottaa loppuvuoteen 2023, jolloin Tilastokeskuksen kuolemansyytilasto vuodelta 2022 valmistuu. Vasta sen jälkeen voidaan arvioida, kuinka suuri osa kuolemista todella oli koronan aiheuttamia. Ylikuolleisuus voi myös mahtua normaalin vaihtelun rajoihin.

Myös koronan vuoksi tehohoidossa olevien potilaiden kuolleisuus on tänä vuonna ollut aiempaa suurempi. Kuva on otettu 8.12.2021 Kuopion yliopistollisen sairaalan teho-osastolta, jossa hoidetaan myös tehohoitoa vaativat koronapotilaat.

Korona on alkuvuoden aikana aiheuttanut ennätysmäärän kuolemia Suomessa. Etenkin vanhimmissa ikäryhmissä korona kylvi kuolemaa tammi–huhtikuussa.

Kuluvan vuoden aikana 22. toukokuuta mennessä on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan kirjattu kaikkiaan 2 634 koronakuolemaa, kun koko epidemian alusta lähtien luku on 4 406. Koronakuolemista peräti 60 prosenttia on siis tapahtunut kevään 2022 aikana. Lukumääräisesti eniten kuolemia todettiin maaliskuussa. Viikkotasolla korkein lukema kirjattiin 21.–27. maaliskuuta, jolloin THL:n tilastoihin merkittiin 248 koronan aiheuttamaa kuolemaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos