Nokian kartanon viereen historialliseen maisemaan nousee taloja 1500 asukkaalle, jos suunnitelma menee läpi

Nokianvirran maisemaan kaavaillaan pientaloja sekä kerros- ja rivitaloja. Rakentamisesta on nyt tehty esisopimusta rakennusyhtiön kanssa.

Nokian kartanon ympäristöön rakentuva uusi asuinalue sijoittuisi Nokian keskustan ja Viholan asuinalueen väliin Nokianvirran varteen. Alueen vuonna 1992 hyväksytty asemakaava on toteutumattomuuden takia todettu vanhentuneeksi.

13.5. 11:49 | Päivitetty 14.5. 14:33

Nokian Sahanrantaan kaavailtu asuinalue on ottanut uudelleen tulta alleen. Kumitehtaan vastarannalle Nokianvirran eteläpuolelle ja Nokian kartanon itäpuolelle sijoittuvalle vanhan sahan alueelle suunnitellaan nyt pientaloja sekä kerros- ja rivitaloja noin 1500 uudelle asukkaalle. Lisäksi alueelle kaavaillaan monipuolista palvelutoimintaa.

Sahanrannan alueelle piirreltiin asemakaavamuutosta viimeksi reilut viisi vuotta sitten, ja mutta asia ei ole edennyt osallistumis- ja arviointisuunnitelmaa pidemmälle. Alueelle haettiin kaavamuutosta myös jo vuonna 2003, mutta alueen maista suurimman osan omistava Nokia oyj halusi tuolloin keskeyttää valmistelun.

Yksi Sahanrannan tulevaisuuden vaihtoehto näytti vuonna 2015 tältä arkkitehtitoimisto Helamaa/Heiskasen havainnekuvassa.

Alue kiinnostaa JM Suomea

Nyt osan alueen maista omistava Nokian kaupunki on neuvotellut kiinteistökaupan esisopimuksen Nokia-yhtiöiden ja JM Suomi oy:n kanssa. Kaupunki tiedotti asiasta perjantaina.

Nokia oyj on pääasiallisena maanomistajana kilpailuttanut itselleen rakennuttamiskumppanikseen asuntojen uudistuotantoon keskittyneen JM Suomen. JM Suomi on kiinnostunut ostamaan koko suunnittelualueen.

JM Suomi Oy:n maanhankintajohtaja Markku Kemppainen kertoo tiedotteessa, että yrityksen ajatuksena on kehittää Nokialle ainutlaatuinen alue, johon nivoutuu niin kaupungin kuin Nokia-yhtiönkin historia.

”Haluamme toteuttaa laadukkaan kokonaisuuden, jossa puistomiljöö, vanhat rakennukset ja uusi rakentaminen käyvät vuoropuhelua yhdistäen historian uuteen aikaan. Asukasanalyysillä varmistamme, että tuleva asukas on kehittämisen keskiössä koko kaavoitusprosessin ja rakentamisen ajan”, Kemppainen sanoo.

Alueella olevien vanhojen saha- ja hiertämörakennusten osalta selvitetään, voisiko niitä hyödyntää kaupunkikulttuuritoiminnassa ja tapahtumissa. Uudisrakennukset taas pyritään sijoittamaan alueelle niin, että Nokianvirran kulttuurihistoriallinen maisema säilyisi.

Nokian kaupungin maankäyttöjohtaja Kari Stenlundin mukaan alueelle halutaan rakentaa uudistuotantoa vähintään 60 000 kerrosalaneliön verran niin, että alue sitoo yhteen Nokian keskustan ja Viholan asuinalueen.

Nokian kaupungin kaupunkikehitysjohtaja Mikko Niemisen (vas.) ja maankäyttöjohtaja Kari Stenlundin mukaan Nokianvirran varrelle rakentuva uusi asuinalue tiivistää kaupunkirakennetta ja tukee kaupungin strategiaa.

"Strategian mukaista”

Kiinteistökaupan esisopimusta käsitellään Nokian kaupunkikehityslautakunnan kokouksessa 17. toukokuuta. Lautakunnan käsittelyn jälkeen asia etenee kaupunginhallituksen käsiteltäväksi.

Lopulliset kiinteistökaupat on tarkoitus tehdä esisopimuksen mukaisesti sitten, kun uusi asemakaava tulee lainvoimaiseksi.

Nokian kaupungin kaupunkikehitysjohtaja Mikko Nieminen kertoo tiedotteessa, että esisopimus on linjassa Nokian kaupunkistrategian kanssa.

”Kaupunkistrategian tavoitteena on kehittää monipuolisia ja kaupunkikuvallisesti laadukkaita asuinalueita sekä kehittää ranta-alueita virkistyskäytölle ja asumiselle”, Nieminen sanoo tiedotteessa.

Lue myös: Nokia muuttuu, mutta miten?

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos