Pelastuslaitos varoittaa: Jäät ovat edelleen heikkoja Toini-myrskyn jälkeen - Uutiset - Nokian Uutiset

Pelastuslaitos varoittaa: Jäät ovat edelleen heikkoja Toini-myrskyn jälkeen

Jäänaskalit on tarpeen kun menee jäille.­

13.1. 18:02

Pirkanmaan pelastuslaitos varoittaa ihmisiä edelleen heikoista jäistä tiedotteessaan.

Toini-myrskyn 12. tammikuuta mukanaan tuoma lumi on tuonut uusia vaaratekijöitä jäillä liikkuville. Vaikka luvassa on kipakkaa pakkasta, niin ohuen jään pinnalle kertynyt lumi hidastaa vahvan jään syntymistä.

Järvien pinnat ovat poikkeuksellisen ylhäällä ja juoksutukset tuovat virtauksia paikkoihin, joissa normaalitalvena jää on kantanut.

Esimerkiksi Tampereen Pyhäjärvi on kauttaaltaan hauras ja jäät ohuita. Lumen painon synnystä tullutta kohvajäätä ja sohjoa on paljon. Myös railoja on muodostunut. Nyt satanut lumi peittää alleen kaikki nuo petolliset elementit ja ulkoilijat saattavat uskaltautua jäille. Kova tuuli avasi Näsijärvellä sulia paikkoja jo muutaman päivän vanhaan.

Turvallisuuteen heikoilla jäillä voidaan valmistautua. Monet pilkkionkijat käyttävät kelluntahaalareita ja pelastautumispukuja. Mutta pelkkä pukujen käyttö ei riitä. Niiden käyttöä pitää ensin harjoitella oikeissa olosuhteissa, sillä ilman harjoittelua voi käydä yhtä huonosti kuin ilman pukuja. Myös jäänaskalit kuuluvat jokaisen jäällä liikkujan varusteisiin.

Jäihin pudottua ja sieltä selvitäkseen tarvitaan hyvät fyysiset voimat ja ripaus onnea. Apu saattaa olla kaukana ja ongelma on, miten pystyy yleensäkään hälyttämään apua. Varsinkin jos on yksin liikkeellä.

Kun jää pettää:

- säilytä maltti ja toimi harkiten.

- huuda heti apua

- käänny siihen suuntaan mistä olit tulossa

- riko jäätä edeltäsi niin pitkälle kuin se käsin ja vartalolla särkyy

- kohota itsesi potkimalla vaaka-asentoon ja ponnista jään päälle

- kieri, ryömi ja konttaa, kunnes varmasti olet kestävällä jäällä

- hakeudu nopeasti lämpimään.

Luitko jo nämä?

Mainokset