Oleelliset kysymykset koronarokotteesta: Millainen on rokotetilanne Pirkanmaalla? - Uutiset - Nokian Uutiset

Millainen on rokotetilanne Pirkanmaalla? Mitä eroa rokotteilla on? Kokosimme seitsemän kysymystä ja vastausta koronarokotteista

Pirkanmaalaiset asiantuntijat kertovat, millainen ensimmäinen koronarokote on ja miten se eroaa tulevista rokotteista. Selvitimme myös, sopivatko eri valmistajien rokotteet kaikille.

Työterveyshoitaja Maarit Mukkala antoi erikoislääkäri Mervi Mendilucelle toisen Pirkanmaan ensimmäisistä koronavirusrokotteista maanantaiaamuna 28. joulukuuta.­

29.12.2020 9:14

Koronarokotukset käynnistyivät Pirkanmaalla maanantaina. Rokotteen saavat ensimmäisenä tehohoidon työntekijät.

Rokottaminen alkoi Pfizerin ja BioNTechin rokotteella, mutta alkuvuodesta Suomeen odotetaan myös muiden valmistajien rokotteita.

Pirkanmaalaiset asiantuntijat kertovat, millainen rokotetilanne maakunnassa on ja mitä eroa rokotteilla on.

1. Millainen on rokotetilanne nyt Pirkanmaalla?

– Eihän tämä vielä ole oikein paljon millainenkaan. Pieni maistiainen on saatu, sanoo Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) johtajaylilääkäri Juhani Sand.

– Teho-osaston väki on nyt tällä hetkellä rokotevuorossa, sanoo Pirten johtava ylilääkäri Seppo Nikkari.

2. Kuinka paljon rokotteita tulee viikoittain Pirkanmaalle?

– Siitä ei ole vielä tietoa, Sand sanoo.

– Se on luottamuksellista tietoa. Määriä ei voi kertoa, kertoo Nikkari Pirtestä.

3. Millainen rokotetahti on viikossa Pirkanmaalla?

– Pyrimme antamaan mahdollisimman nopeasti rokotteet, jotka viikoittain tulevat, sanoo Sand.

– Tällä hetkellä pyrimme antamaan 100–140 rokotetta päivässä, Nikkari kertoo.

4. Kuinka paljon rokotteesta on tullut kysymyksiä? Mitkä ovat yleisimpiä kysymyksiä?

– Tottahan tässä mietitään rokotteen turvallisuutta ja toisaalta vaikuttavuutta, kuten kaikkien rokotteiden kohdalla, Sand kertoo.

– Kysymyksiä rokotteesta on tullut harvinaisen vähän, mutta eihän se ole vielä ollutkaan suuren yleisön saatavilla. Hoitohenkilökunta ei ole kummemmin kysellyt, Nikkari sanoo.

5. Missä pirkanmaalaiset rokotetaan?

– Sitä tietoa ei anneta julkisuuteen. Se kerrotaan niille, jotka kutsutaan rokotettavaksi. Tieto pyritään pitämään siten, ettei se ole välttämättä kaikkien tiedossa, Sand sanoo.

– Turvallisuussyistä sitä ei ole julkaistu, missä tämänhetkinen rokotetoiminta tapahtuu. Rokottaminen on Pirten toimintaa nyt tällä hetkellä Pirkanmaalla, koska teho-osastosta lähdettiin liikkeelle ja Pirte on PSHP:n työterveyshuollon tuottaja. Työterveyshuolto huolehtii valtioneuvoston linjauksen mukaisesti sote-henkilökunnan rokottamisesta, Nikkari kertoo.

6. Mitä eroa rokotteilla on?

– Rokote, jota ensimmäisenä annetaan, on lähetti-RNA-rokote. Sitä on kehitelty jo vuosien ajan. Se on alun perin ebolarokotuksiin suunniteltu rokote, kertoo apulaisylilääkäri Reetta Huttunen Taysista.

– Nyt tätä tekniikkaa käytetään ensimmäistä kertaa annettavissa rokotteissa. Rokote on tavallaan valmistusohje tai resepti. Lähetti-RNA on pakattu rasvapallon sisään ja se sisältää tiedon koronaviruksen piikkiproteiinista. Kun tieto viedään lihassolun sisään, elimistö alkaa valmistaa vasta-aineita virusta vastaan koodin perusteella. Rokotteessa ei ole käytetty eläviä viruksia eikä siinä ole mitään dna:ta tai ihmis- tai eläinsoluja.

– Pirkanmaallakin aloitettu Pfizerin ja BioNTechin rokote on juuri tällainen lähetti-RNA-rokote. Myös rokote, joka todennäköisesti tulee seuraavana, eli Moderna-rokote, on hyvin samanlainen. Tammi-helmikuun vaihteessa odotetaan AstraZenecan-rokotetta, joka on tekniikaltaan vähän erilainen. Siinä on käytetty adenovirusta vektorina, joka vie viestin soluun.

7. Onko sillä merkitystä, minkä rokotteen saa, vai voiko kenet tahansa rokottaa millä tahansa rokotteella?

– Ei, kyllä jonkin verran on väliä. Nyt näyttäisi siltä, että ensimmäinen rokote, joka on saanut myyntiluvan, sopii lähes kaikille. Raskaana olevat on vielä toistaiseksi varovaisuusperiaatteen mukaisesti jätetty suosituksen ulkopuolelle, koska rokotetta ei ole vielä riittävästi tutkittu raskaana olevilla. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on jo imettävien osalta vapauttamassa sitä, Huttunen kertoo.

– Ensimmäisen rokotteen teho on yllättäen ollut iäkkäillä erittäin hyvä. Yleensä nähdään, että iäkkäillä rokotusvasteet ovat huonompia. Esimerkiksi influenssarokotteen kohdalla mitä iäkkäämpi on, sitä huonompi on myös teho. Tällä rokotteella on ollut hyvä teho iäkkäille, ja siksi THL:n toimesta pyritään siihen, että iäkkäitä päästäisiin varhaisessa vaiheessa rokottamaan.

– Myöhemmistä rokotteista AstraZenecan kohderyhmistä ei vielä tarkasti tiedetä. Mikä rokotteista ehkäisee oireetonta tartuntaa tai viruksen tarttumista, ne tutkimukset ovat vielä kesken.

Luitko jo nämä?

Mainokset