Nokialla koronavirustilanne on rauhoittumassa, mutta rajoituksia on vielä syytä noudattaa – Katso kartasta, missä Nokialla on syksyllä ollut altistumisia ja karanteeneja - Uutiset - Nokian Uutiset

Nokialla koronavirustilanne on rauhoittumassa, mutta rajoituksia on vielä syytä noudattaa – Katso kartasta, missä Nokialla on syksyllä ollut altistumisia ja karanteeneja

Joulua ja uutta vuotta ohjeistetaan viettämään pienellä porukalla suositukset huomioiden.

Kasvomaskit ovat olleet tuttu näky katukuvassa tänä vuonna. Tässä Nokian valtatien varrella maskit olivat eksyneet oksille.

13.12.2020 7:00

Kuluneen syksyn aikana mahdollisia korona-altistumisia on epäilty useissa kouluissa ja päiväkodeissa, ja osa ryhmistä on määrätty karanteeniin. Nokian kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Raija Järvenpää kertoo, että muutaman viikon takaisesta tilanteesta koronavirustilanne on Nokialla rauhoittunut. 11.12. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastoihin oli kirjattuna Nokialla 88 tartuntaa. 1.12. lukumäärä oli 77.

– Täytyy puuta koputtaa, mutta sellaisia altistumisia kouluissa ei ole nyt joulukuun puolella tullut, että olisi isompia määriä ihmisiä laittamaan karanteeniin. Nokialla on ollut joulukuussa pieni määrä tartuntoja. Varovasti toivon, että kiristetyt rajoitukset tuottavat tulosta, ettei tartuntamäärä lähtisi nousuun, Järvenpää sanoo.

Alla olevalle kartalle on merkitty Nokialla julkisesti ilmoitetut koronakaranteenit, altistumiset ja mahdolliset altistumiset syksyllä 2020.

Raija Järvenpää kiittelee sitä, että suurin osa on ottanut suositukset vakavasti.

– Itse en ole paljon liikkunut Nokian ulkopuolella, mutta huhuja olen kuullut, että on paikkoja, joissa ihmisiä liikkuu ilman, että pidetään rajoituksista kiinni. Korostan yhteisvastuullisuutta. Se on tärkeää itsensä ja toisten turvallisuuden takia, Järvenpää sanoo.

Järvenpää kertoo, että tällä hetkellä Nokialla tartuntoja saadaan etenkin kotona, töissä ja ystäväpiirissä. Kaikkien tartuntojen lähde ei selviä, mutta jäljitettävyys on Nokialla kokonaisuudessaan hyvä.

– Pirkanmaalla on hyvin toiminut tartunnan jäljitys. Se on hyvällä tasolla, 70–80 prosenttia tartuntojen lähteestä selviää. Tilanne on hallinnassa, Järvenpää sanoo.

Tartuntojen määrän 100 000 asukasta kohden ilmoittavaa ilmaantuvuuslukua ei Nokialla ole syytä tuijottaa, koska pienillä paikkakunnilla yksittäiset tartunnat nostavat lukua paljon.

– Mitä enemmän väestöä, sen luotettavampi ilmaantuvuusluku on. Nokialla luku on vaihdellut 35–40 välillä. Lukuun kannattaa suhtautua varauksella, mutta antaa se osviittaa tilanteesta, Järvenpää sanoo.

Juuri nyt ilmaantumisluvun antama osviitta on tämä:

– Vaikka tilanne on nyt hallinnassa, tautia on kuitenkin täällä, eli ei voi sanoa, että rajoitustoimet voi unohtaa, Raija Järvenpää sanoo.

Huolenaihe liittyy etenkin iäkkäämpien tartuntariskiin.

– Se tietysti huolestuttaa, että iäkkäämmässä ikäryhmässä on Pirkanmaalla ja koko Suomessa taas enemmän tartuntoja. Mitä enemmän ikää tai riskiä lisääviä perussairauksia on, sitä suuremmassa riskissä on sairastaa tauti vakavana, hän sanoo.

Joulun turvalliseen viettoon valmistautumisen voi aloittaa jo nyt

Joulun aikana monella on tapana vierailla sukulaisten luona, ja koronaepidemia aiheuttaa muutoksia myös joulun viettoon. Nokian kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Raija Järvenpää toivoo, että joulunakin koronasuositukset huomioitaisiin.

– Hengityssuojaimia ja turvavälejä on syytä pitää. Pienistäkin oireista mennään koronatestiin. Nokialla testataan todella paljon ja täällä pääsee helposti testiin. Onneksi tällä hetkellä reilusti alle prosentti testatuista on ollut positiivisia, Järvenpää sanoo.

Joulun aikana ihmisten arki muuttuu, koululaiset ja suuri osa päiväkotilapsista on lomilla, ja se voi tuoda muutoksia koronatilanteeseen. Järvenpää toivoo, että hyvään suuntaan.

Tällä hetkellä ei ole Järvenpään mukaan tiedossa, että joulun ja uudenvuoden viettoon liittyen olisi tulossa velvoittavia ohjeita, mutta THL ja alueelliset pandemiaohjausryhmät antavat lisäohjeita tarvittaessa.

– Oletettavaa, ettei isoja muutoksia ole tulossa, mutta varmaksi ei voi sanoa, Järvelä sanoo.

THL on suositellut viettämään joulua mahdollisimman pienissä ryhmissä ja mieluiten kotona läheisimpien ihmisten kanssa. Sukulaisvierailuja kannattaa tehdä vain, jos se on aivan välttämätöntä. Jos kuitenkin lähtee vierailulle käsi- ja yskimishygienia, turvavälit ja tarvittaessa kasvomaski vähentävät tartuntariskiä.

Raija Järvenpää ymmärtää, että jouluvierailu tuntuu monelle tärkeältä.

– Tiedän, että vaikka nyt suositellaan etäyhteyksiä, kaikilla ei ole niihin mahdollisuutta. Jos käydään ikäihmisen kotona vierailukäynnillä, ennen kaikkea turvaetäisyys on tärkeä. Jos sitä ei pystytä pitämään, niin kasvomaskia suositellaan, hän sanoo.

Jouluvierailujen turvallisuutta voi ennakoida jo nyt.

– Nyt on tärkeää aikaa vaikuttaa omalla toiminnalla siihen, minkälainen riski on sairastua. Kun pienessä piirissä tapaa omaa perhettä, riski olis mahdollisimman pieni. Yritetään joululahjatkin hoitaa niin, ettei mennä ruuhkaisiin kauppakeskuksiin, Järvenpää sanoo.

Vuoden vaihteeseen pätevät tässä vaiheessa samat ohjeistukset.

– Myös uuden vuoden vietto kannattaa suunnitella yhtä rauhalliseksi, Raija Järvenpää sanoo.

Altistumisia ja karanteeneja

14.12. Nokianvirran koulu. Noin 20 henkilöä asetettu karanteeniin.

8.12. Fressi-kuntosali kello 16-18 ja 9.12. kello 14.30-16.30. Mahdollinen altistuminen. Paikalla olleita kehotettu hakeutumaan koronatestiin matalalla kynnyksellä.

30.11. Myllyhaan koulu. Noin 30 henkilöä asetettu karanteeniin.

24.11. Kirjasto- ja kulttuuritalo Virta. Mahdollinen altistuminen. Paikalla olleita kehotettu hakeutumaan koronatestiin matalalla kynnyksellä.

22.11. Pilke-päiväkoti. Noin 20 henkilöä karanteeniin.

18.11. Harjuniityn koulu. Noin 20 henkilöä karanteeniin.

17.11. Kankaantaan koulu. Vajaa 20 henkilöä karanteeniin.

1.11. Nokian lukio. 70–80 henkilöä karanteeniin. Vahva maskisuositus.

29.10. Harjuniityn koulu. Mahdollisesti altistuneet karanteeniin.

28.10. Orvokin päiväkoti. Osa lapsista ja henkilökunnasta karanteeniin.

23.10. Kankaantaan koulu. Yksi tartunta ja useampi kymmen altistuneita.

21.9. Nokianvirran koulu. Kolme oppilasta karanteeniin.

Edit. 14.12. kello 10.42. Koronakaranteeni- ja altistumiskartta on päivitetty tuoreilla tiedoilla.

Luitko jo nämä?

Mainos