Nokialaisisän kantelu muuttaa kuntien toimintaa koko maassa: ”Päätös on merkittävä” - Uutiset - Nokian Uutiset

Nokialaisisän kantelu muuttaa kuntien toimintaa koko maassa: ”Päätös on merkittävä”

Heikki Mikkolainen on eduskunnan oikeusasiamiehen päätöksestä hyvillään. - Yleensä olen ajatellut, ettei yhteiskunnallinen vaikuttaminen ole minun juttuni. Nyt asia tuli kuitenkin iholle.

24.8.2016 10:14

Yhden miehen teolla voi olla yhteiskunnallista merkitystä. Sen todistaa nokialaisen Heikki Mikkolaisen tarina.

Mikkolaisen kantelun vuoksi useat suomalaiset kaupungit joutuvat muuttamaan laskutuskäytäntöään koulutapaturmissa.

Tarina alkaa joulukuusta 2014. 11-vuotias Kaarle Mikkolainen juoksee aidan taakse karanneen pallon perään liikuntatunnilla. Hän kaatuu ja murtaa molemmat kätensä.

Seuraa leikkauksia, tulehduksia, sairaalajaksoja ja fysioterapiaa. Ensimmäinen lasku saapuu ennen hiihtolomaa.

- Ajattelin vain, että kas. Väärä osoite. Vein laskun Koskenmäen koululle. Perusopetuslaki kun edellyttää, että kunta maksaa kaikki koulutapaturmista aiheutuneet kulut, Heikki Mikkolainen kertoo.

Pian koulusta soitettiin. He eivät voi maksaa laskua, joka on osoitettu oppilaalle itselleen.

Selvisi, että Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on muuttanut laskutustapaansa vuoden 2015 alusta. Siitä alkaen kaikki vapaaehtoisen koulutapaturmavakuutuksen piiriin kuuluvat laskut lähetettiin suoraan perheelle maksettavaksi. Myös Nokian kaupunki on ottanut tällaisen vakuutuksen.

Perhe voi anoa rahat myöhemmin takaisin vakuutusyhtiöltä.

Sairaanhoitopiiri teki muutoksen, kun Tampereen kaupunki vaihtoi laskutustapaansa vakuutusyhtiö LähiTapiolan pitkäaikaisesta toiveesta.

- Halusimme tehdä asian helpommaksi asiakkaille. Henkilötietolain vuoksi joudumme usein olemaan yhteydessä suoraan potilaan vanhempiin. Ajattelimme, että on helpompaa, kun välikäsiä on vähemmän, LähiTapiolan korvauslakimies Maria Lehtinen kertoo.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri päätti, että se laskuttaa jatkossa suoraan kaikkien kuntien potilaita.

- Meidän oli hankala pysyä kärryillä siitä, missä kunnassa on minkäkinlainen käytäntö. Siksi siirryimme toimimaan kaikkialla samalla tavalla kuin Tampereella, kertoo Pirkanmaan sairaanhoitopiirin talousjohtaja Pasi Virtanen.

Heikki Mikkolaiselle kertyi maksettuja maksuja satoja euroja.

- Monelle vähävaraiselle perheelle maksut saattaisivat aiheuttaa isoja ongelmia. Mielestäni ei voi olla niin, että ihmiset joutuisivat perintään ja saisivat maksuhäiriömerkintöjä laskuista, jotka ovat lain mukaan kunnan hoidettavia, Mikkolainen ihmettelee.

Hän teki asiasta kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle. Päätös tuli hetki sitten.

- Laissa maksuttomaksi säädetty oppilaan tapaturman hoito ei saa johtaa siihen, että oppilas tai hänen huoltajansa on ensin itse vastuussa hoitokulujen maksamisesta. Kuten kantelija toteaa, tällainen menettely voi johtaa maksuvaikeuksiin (...). En pidä hyväksyttävänä, että laissa maksuttomaksi säädetystä palvelusta voi olla tällaisia seurauksia, oikeusasiamies Petri Jääskeläisen tekemässä päätöksessä sanotaan.

Oikeusasiamies pyytää sairaanhoitopiiriä ja kaupunkia ilmoittamaan, mihin toimenpiteisiin asiassa on ryhdytty. Päätös lähetettiin myös Opetushallitukselle ja Kuntaliitolle.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä asiaan tartuttiin heti.

- Tästä edespäin laskut osoitetaan taas suoraan kunnille, Pasi Virtanen kertoo.

Myös muun muassa Vantaalla ja Turussa on toimittu viime aikoina niin, että laskut on lähetetty potilaille.

- Tavat on muutettava joka paikassa, sitä tämä päätös tarkoittaa, Pasi Virtanen toteaa.

Samaa sanoo LähiTapiolan Maria Lehtinen.

- Me muutamme toimintatapamme, ja niin tekevät varmasti muutkin vakuutusyhtiöt, Lehtinen sanoo.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri muutti koulutapaturmiin liittyvää laskutusta vuoden 2015 alusta. Ennen lasku lähti suoraan kuntaan, muutoksen jälkeen potilaalle. Laskun maksamisen jälkeen korvausta haettiin kunnan vakuutuksesta. Muutos koski koulu-, päiväkoti- ja iltapäiväkerhotapaturmia.

Tampere ilmoitti muuttavansa laskutustaan vakuutusyhtiön toiveesta. Sairaanhoitopiiri päättä yhdenmukaistaa käytäntönsä kaikissa kunnissa.

Heikki Mikkolainen kanteli asiasta eduskunnan oikeusasiamiehelle. Oikeusasiamies päätti, että toimintatapa on lainvastainen.

Suomen vanhempainliiton toiminnanjohtajaUlla Siimeson iloinen eduskunnan oikeusasiamiehen päätöksestä.

- Päätös on merkittävä. Se linjaa suoraan, että vanhemman ei tarvitse edes välillisesti maksaa laskuja, jotka lain mukaan kuuluvat kunnalle, Siimes sanoo.

Hän huomauttaa, että suurin osa perheistä pystyy maksamaan tapaturmista tulevat kulut itse ja hakemaan rahat myöhemmin vakuutusyhtiöltä, mutta kaikki eivät.

- On niitä perheitä, joilla ei yksinkertaisesti ole varaa maksaa niitä ensin itse. On todella väärin, että se saattaisi johtaa perintään ja maksuhäiriömerkintään, Siimes huomauttaa.

Hän sanoo, että nyt tehty päätös ottaa kantaa myös muun perusopetuksen maksuttomuuteen.

- Vuosi sitten Vanhempainliitto otti asiaan napakasti kantaa. Kyselyissämme moni ilmoitti, että vanhemmat joutuvat yhä useammin käyttämään omia rahojaan opetukseen, jonka pitäisi olla maksutonta. Siitä ei voi tulla edes piilokuluja, kuntien täytyy hoitaa lakisääteinen tehtävänsä.

Luitko jo nämä?

Mainokset