Apua, murkut valtasivat taas kodin! Kevät on sokerimuurahaisten kulta-aikaa - Uutiset - Nokian Uutiset

Apua, murkut valtasivat taas kodin! Kevät on sokerimuurahaisten kulta-aikaa

Kaupoissa on tarjolla monenlaisia myrkkyvaihtoehtoja muurahaisille.

19.3.2019 13:15

Kevät on sokerimuurahaisten kulta-aikaa. Aurinko on lämmittänyt talojen rakenteita ja muurahaiset heräävät. Ulkona on vielä liian kylmä, eikä ruokaa löydy.

Yksi muurahainen löytää tiensä sisätiloihin. On lämmintä, keittiön tasot notkuvat makeaa herkkua. Yksilö jättää jälkeensä hajuvanan ja pian koko armeija seuraa.

–Muurahaisia tulee pienistä raoista ja halkeamista. Ne kannattaa yrittää tukkia, sanoo tuholaistorjuntayhtiö Rentokilin tekninen päällikkö Jouni Siltala.

Jos yksilöitä on vasta muutama, voi kotikonsteista Siltalan mukaan olla apua. Toiset sirottelevat kulkureiteille suolaa tai kanelia. Toiset tekevät hunajasta ansoja.

Joskus elintarvikevirityksistä tulee kuitenkin pelkästään sotkua, ja muurahaiset jatkavat valloitustaan. Muurahaisrasiat ja erilaiset myrkyt tehoavat, jos kanta on vielä suhteellisen pieni. Mutta ovatko myrkyt turvallisia esimerkiksi lapsiperheissä?

–Myrkyt voi suihkuttaa, kun lapset ovat ulkona. Kun myrkky on kuivanut, siitä ei ole enää haittaa. Myrkky kulkeutuu kuitenkin muurahaisten jaloissa pesiin, Jouni Siltala kertoo.

Joskus myrkkykään auta. Ja kun murkkuja on paljon, ne alkavat tutkia muita huoneita. Välillä muurahaiset kiusaavat nukkuvia ihmisiä.

–Toisia ympäri kehoa kiipeilevät muurahaiset häiritsevät, toisia ne eivät hetkauta lainkaan, Siltala naurahtaa.

Jos tilanne alkaa olla kestämätön, voi apuun soittaa tuholaistorjujat. Mitään varsinaista haittaa muurahaisista ei kuitenkaan ole.

Toisiin taloihin muurahaiset löytävät tiensä joka vuosi. Silloin kannattaa tarkastaa, etteivät kukkapenkit ole kiinni talon seinissä. Muurahaiset hakeutuvat niihin kirvojen perässä ja kulkevat talojen rakenteisiin.

Sokerimuurahaisten toinen kulta-aika on loppukesästä. Tuolloin pesien kuhnurit saavat siivet ja lähtevät parveilemaan kuningattaren kanssa. Silloin on kannattaa myös myrkyttäjän olla liikkeellä.

–Jos onnistut tuona yhtenä päivänä myrkytyksessä, voit päästä eroon toistuvasta ongelmasta. Silloin kannattaa levittää vaikkapa kastelukannulla myrkkyä veden seassa kukkapenkkeihin ja kivijalkaan, Siltala opastaa.

Luitko jo nämä?

Mainos