Tupakantumpit, karkkipaperit ja purkat talteen näppärästi – Miniroskikset rantautuivat Nokialle

Maksuttomia miniroskiksia saa Nokialla esimerkiksi Kirppis Siisonista. Sellaisen voi myös askarrella itse mistä tahansa ilmatiiviistä muovipurkista.

4.7.2018 17:48

Kuulutko niihin, joita keväänkorvalla lumen alta paljastuvat karkkipaperit ja tupakantumpit riepovat? Tai niihin, jotka katselisivat kesällä mieluummin puhtaita pientareita kuin siellä täällä pilkottavia roskia? Tai niihin, jotka yksinkertaisesti kantavat huolta ympäristön siisteydestä?

Tässäpä edellämainittujen lisäksi vielä turvallisuusnäkökulma. Kuivan alkukesän aikaan maastopaloja oli Nokiallakin useampia. Jo tuolloin sosiaalisessa mediassa nousivat esiin miniroskikset, joiden avulla on helppo jemmata talteen pienet roskat, kuten palavat tupakantumpit.

Miniroskiksen voi sujauttaa vaikkapa taskuun, missä se kulkee siististi siihen saakka, kunnes sisällön pääsee kippaamaan isompaan roska-astiaan.

Miniroskis on ilmatiivis muovipurkki, esimerkiksi vanha kameran filmipurkki tai pilleripurkki, joka on koristeltu kivannäköiseksi. Se kestää käytössä parhaassa tapauksessa vuosia.

Idea on peräisin Roska päivässä -liikkeeltä. Miniroskisten avulla halutaan estää erityisesti tupakantumppien kulkeutuminen ympäristöön tai esimerkiksi eläinten vatsoihin.

–Maailman yleisin myrkyllinen roska eli tupakantumppi ei katoa ympäristöstämme pelkästään keräämällä, sanoo Roska päivässä -liikkeen perustaja Tuula-Maria Ahonen.

Miniroskikset ovat maksuttomia, ja Nokialla niitä löytyy ainakin Kirppis Siisonista. Miniroskiksen voi helposti tuunata myös itse, sillä filmipurkkeja saa Ahosen mukaan usein maksutta valokuvausliikkeistä. Tai jos ystäväpiiriin kuuluu diabeetikkoja, heiltä voi kysäistä tyhjentynyttä koeliuskapurkkia.

Miniroskikset ovat tänä kesänä osa Roskaliikkeen haastekampanjaa. Kampanjan tavoitteena on saada jokainen ympäristön- ja luonnonystävä lahjoittamaan ainakin yksi miniroskis tutulle tai tuntemattomalle tupakoivalle henkilölle.

Luitko jo nämä?

Mainos