Poliisi varoittaa koronapandemian varjolla tehdyistä rahankeruuhuijauksista – ”Älä anna rahaa, jos keräyksen asianmukaisuudesta herää pienikin epäilys”

Kysy aina kerääjältä, onko toimintaan rahankeruulupa. Rehellinen rahankeräystoimija pystyy joka kerta vaivatta vastaamaan kysymykseen ja kertomaan muutenkin keräystoiminnasta ja varojen tulevasta käytöstä.

Poliisi sai Tottijärven koulun pihalla autolla kaahanneen porukan kiinni Lempäälästä. Kuvituskuva.

9.4.2020 10:41

Poliisi varoittaa koronapandemian nimissä tehdyistä rahankeruuhuijauksista.

– Isot katastrofit maailmalla ja meillä herättävät ihmisten auttamishalun, mikä on hieno asia. Koronaviruksen aiheuttama pandemia on tässä suhteessa samanlainen, ja meistä moni onkin aktiivisesti pohtinut, miten pandemian uhreja tai sen parissa äärirajoilla työskentelevää terveydenhuoltoa ja sen henkilöstöä voisi auttaa, mainitaan poliisin tiedotteessa.

Valitettavasti on niitäkin, jotka pyrkivät hankkimaan ihmisten hädällä ja auttamishalulla itselleen oikeudetonta hyötyä.

– Suurten luonnonkatastrofien ja inhimillisten tragedioiden yhteydessä esiintyy aina rahankeräyshuijauksia, joissa huijarit yrittävät saada ihmisiä lahjoittamaan rahaa uhrien auttamiseen, katastrofin jälkeiseen jälleenrakentamiseen tai muuhun vastaavaan, kertoo Poliisihallituksen Rahankeräys- ja arpajaistoiminnan valvonnan ryhmäpäällikkö Henna Salmi.

Poliisin tietoon tuli ensimmäinen koronaviruksen varjolla tehty huijaus – Poliisi muistuttaa, että viranomaiset eivät suorita koronaan liittyviä tarkastuksia kodeissa tai yrityksissä

Huijauksia tehdään, koska rahaa on helppo saada ihmisten pelkoa ja auttamishalua hyödyntämällä ja hyväksikäyttämällä.

–  Huijarille annettua rahaa ei käytetä auttamiseen, vaan se menee todennäköisimmin huijarin omaan taskuun tai muuhun rikolliseen toimintaan, Salmi jatkaa.

Varmistu rahankeräyksen järjestäjän olevan oikeasti hyvällä asialla:

– kysy kerääjältä, onko toimintaan rahankeräyslupa

– vaihtoehtoisesti kerääjällä tulee olla pienkeräysilmoitus tehtynä ja hyväksyttynä

– pyydä lupa nähtäväksi tai vähintään kysy lupanumero ja keräystä järjestävän järjestön tiedot tai pienkeräysnumero

– älä anna rahaa, jos lupaa ei ole tai pienkeräysilmoitusta ei ole tehty

– älä anna rahaa, jos keräyksen asianmukaisuudesta herää pienikin epäilys

Henna Salmi totee, että rehellinen rahankeräystoimija pystyy joka kerta vaivatta vastaamaan yllä oleviin kysymyksiin ja kertomaan muutenkin keräystoiminnasta ja varojen tulevasta käytöstä.

– Rahankeräysluvan tai hyväksytyn pienkeräysilmoituksen nojalla kerättävän rahan käyttöä valvotaan. Valvonnalla varmistetaan rahan menevän oikeasti sinulle luvattuun tarkoitukseen ja väärinkäytöksiin puututaan.

Luitko jo nämä?

Mainos