Kun oikeaa diagnoosia ei tahtonut löytyä, Pirjo Oinosen isää siirreltiin usean viikon ajan keskussairaalan ja eri terveyskeskusosastojen välillä – kasvaako hoitovirheen mahdollisuus, kun potilas vaihtaa koko ajan paikkaa? - Uutiset - Nokian Uutiset

Kun oikeaa diagnoosia ei tahtonut löytyä, Pirjo Oinosen isää siirreltiin usean viikon ajan keskussairaalan ja eri terveyskeskusosastojen välillä – kasvaako hoitovirheen mahdollisuus, kun potilas vaihtaa koko ajan paikkaa?

Hanna Seppänen työskentelee itsekin hoitoalalla ja osaa katsella vaarinsa tilannetta sekä omaisen että hoitavan tahon vinkkelistä.­

12.1.2020 9:00

16. päivä joulukuuta 2019 nokialaisen Pirjo Oinosen lähes 90-vuotiaan, vielä kotona asuvan isän kunto heikentyi siinä määrin, että kotisairaanhoito päätti toimittaa isän ensiapuun.

Siellä todettiin, että isän tulehdusarvot ovat niin korkeat, että hän tarvitsee sairaalahoitoa. Nokian vuodeosastolla ei kuitenkaan ollut tilaa, joten isää lähdettiin viemään Pirkkalan terveyskeskukseen.

Sieltä Oinosen isä lähetettiin Taysin verisuonipolille ennalta sovitulle käynnille.

Kun isä oli hoitohenkilökunnan mielestä saatu terveyskeskuskuntoon, häntä lähdettiin viemään Hämeenkyröön, koska muualtakaan ei löytynyt tilaa.

Seuraavana päivänä Nokialta vapautui paikka, joten Oinosen isä siirrettiin Nokialle.

Siellä isän tulehdusarvot nousivat jälleen. Tai itse asiassa ne sahasivat ylös ja alas, eikä kukaan tiennyt miksi. Siispä potilas vietiin jälleen Taysiin. Kun tilanne oli jälleen vakaa, Oinosen isä vietiin jatkohoitoon Lempäälään.

Kun isä oli maannut Lempäälässä jonkun aikaa, Pirjo Oinoselle kerrottiin, että nyt hänen isänsä voitaisiin viedä Taysiin kuvauksiin. Koska kyseessä piti olla pelkkä päiväkeikka, Pirjo Oinonen ei pakannut isälleen mitään henkilökohtaisia tavaroita mukaan.

Taysissa kuitenkin kävi ilmi, ettei Oinosen isää voitu kuvata samana päivänä, koska tätä ei ollut nesteytetty riittävästi.

Niinpä Pirjo Oinonen lähti ajamaan Lempäälän terveyskeskukseen hakeakseen sieltä isänsä tavaroita ja viedäkseen ne Taysiin.

Vasta tällä Taysin keikalla, perusteellisissa tutkimuksissa selvisi, mistä tulehdus oli peräisin ja asianmukainen hoito saatettiin aloittaa.

Ennen tätä Pirjo Oinosen isää oltiin viikkojen ajan siirrelty paikasta toiseen. Kun mukaan laskee eri osastot, niin paikkoja kertyi kahdeksan.

Pirjo Oinosen silmissä homma on näyttänyt siltä, että isä on haluttu siirtää aina mahdollisimman nopeasti pois Taysista, heti kun on ”arvattu” jokin syy tulehdukseen ja oireisiin. Terveyskeskuksessa on huomattu, ettei diagnoosi olekaan oikea, sillä hoito ei toimi. Sitten potilas on siirretty takaisin Taysiin.

Erityisen huolissaan Pirjo Oinonen on siitä, kasvaako hoitovirheen mahdollisuus, kun potilaan tietoja siirrellään jatkuvasti paikasta toiseen.

– Jos tiedot siirtyvät kahdeksankin eri paikan välillä, niin lopulta jotakin olennaisen tärkeää voi jäädä pois. Itse olen joka siirron jälkeen soitellut perään ja kysellyt oletteko nyt ottaneet huomioon tämän ja tämän seikan.

Isänsä tilannetta seuratessaan Oinosesta on tuntunut, ettei kukaan ota potilaasta vastuuta. Oinosen kokemuksen mukaan Taysin sisätautien päivystys on ollut tämän prosessin aikana ainoa inhimillinen paikka.

– Tämä on ollut isälle äärimmäisen rankkaa aikaa. Hän on itsekin ollut aivan sekaisin siitä, missä milloinkin on.

Pirjo Oinonen pelkää myös sitä, mitä kolmen viikon jatkuva makaaminen on tehnyt hänen isänsä jo entuudestaan huonossa kunnossa oleville jaloille.

– 90-vuotias ei ihan hetkessä kuntoudu. Eli kävikö tässä nyt niin, että kotona pärjänneestä ihmisestä tehtiin palvelukodin asukas, hän kysyy.

Pirjo Oinonen tytär Hanna Seppänen työskentelee itsekin hoitoalalla, joten hän osaa nähdä tilanteen paitsi omaisen, myös hoitotyötä tekevän näkökulmasta.

– Ongelmana on se, että erikoissairaanhoito on niin kallista, että kunnilla on paine saada potilaat mahdollisimman nopeasti pois sen piiristä. Tilanne helpottuisi huomattavasti, jos Nokialla olisi vuodepaikkoja niin paljon kuin niitä tarvitaan, Seppänen sanoo.

Tällä hetkellä näin ei ole ja jatkuvista potilassiiroista kertyy lisäkustannuksia.

Asiakkaan kannalta Seppänen pitää toimivimpana omalääkäri-omahoitaja-mallia. Siitä kuitenkin luovuttiin Nokialla loppuvuodesta.

Väistötila-asia ei hetkeen helpota

Kysyttäessä asiasta Nokian kaupungin perusturvajohtaja Eeva Halmeelta, hän toteaa ettei voi ottaa suoraan kantaa yksittäisen henkilön tapaukseen.

– Tosiasia kuitenkin on, ettei Nokian väistötila-asia tule hetkeen helpottamaan. Tavoitteena on kuitenkin saada tulevaan hyvinvointikeskukseen palvelutarvetta vastaava vuodeosasto. Uudisrakennuksen on määrä valmistua vuonna 2022.

Tällä hetkellä terveyskeskuksen toinen vuodeosasto on Lempäälässä evakossa.

Syksyllä tilannetta pahensi entisestään se, että terveyskeskuksen vuodeosastolta jouduttiin sulkemaan yksi neljän hengen potilashuone, koska huoneen sisäilmaongelmat näkyivät jo potilaiden terveydessä.

Vielä nyt Nokian terveyskeskuksessa olevalle osastolle etsitään parhaillaan väistötiloja.

Se, milloin potilas voidaan lähettää Taysista terveyskeskushoitoon, on Halmeen mukaan aina hoitavan lääkärin näkemys.

– Tällöin lääkäri katsoo, ettei tarvetta erikoissairaanhoidolle enää ole, mutta päätöstä tehdessään hänen on noudatettava käypähoitosuosituksia.

Potilas sijoitetaan lähimpään vapaaseen paikkaan.

– Aina ei tilaa omassa kotikunnassa ole. Yhtä lailla Nokialle tuodaan potilaita muista kunnista, jos meillä on paikkoja vapaina.

Eeva Halme myöntää, että toimituksen tietoon tullut tapaus on hyvin ikävä.

– Vastaavan tyyppistä palautetta en ole saanut aiemmin. Tosin eihän kaikki palaute suoraan minulle tulekaan, Halme sanoo.

Luitko jo nämä?

Mainokset