Vaikeasti kehitysvammaisen tyttären kanssa liikkuva Riitta Peltonen kohtaa edelleenkin epäluuloja ja huutelua, jopa kirkossa - Uutiset - Nokian Uutiset

"Vie tuo pois täältä, tämä ei ole teidän paikka!" – Vaikeasti kehitysvammaisen tyttären kanssa liikkuva Riitta Peltonen kohtaa edelleenkin epäluuloja ja huutelua, jopa kirkossa

Riitta Peltonen on Sofiakylän toimitusjohtaja. Hän perusti hoivakodin, koska esimerkiksi tilapäishoidon paikkoja ei ollut tarjolla. Alun perin hän suunnitteli perustavansa ainoastaan infopistettä vanhemmille.

13.7.2017 19:53

Sofian syntymä oli shokki, johon ei ollut voinut varautua. Lääkärit sanoivat, ettei hän oppisi koskaan kävelemään, mutta puhumaan kyllä. Toisin kävi: nyt 15-vuotiaana Sofia kävelee, mutta kommunikoi vain tukiviittomin ja kuvin. Esimerkiksi kivuistaan hän ei pysty kertomaan, mihin koskee. Äiti toki lukee tyttärensä mielenliikkeitä vaikka kulmakarvojen asennoista.

Riitta Peltosella, silloisella Renardilla, ei ollut ympärillään tukiverkkoa. Belgialaisen miehen perhe oli Belgiassa ja omat sukulaiset ympäri maata. Ystäväpiiri pienentyi.

–Vaikeinta on ollut kertoa siitä, mitä arki kehitysvammaisen lapsen kanssa todella on, Peltonen sanoo.

Viimeiset kuukaudet arki on ollut sitä, että Sofia nousee ylös aamuyöstä. Kun tyttö on hereillä, äitikään ei nuku. Murrrosikä vaikuttaa myös: tavarat lentelevät televisioista keittiön pöytiin, eikä niitä korvaa mikään vakuutus.

Ehkä kaikkein raskainta on kuitenkin ollut luopuminen niistä odotuksista, joita ladataan terveisiin lapsiin. Ensimmäinen sana, ensimmäinen lause. Tai oikeammin on kyse odotusten pienentämisestä, pistämisestä niitä sille tasolle, jonka lapsi voi saavuttaa.

Mitään ei oikein voi suunnitella etukäteen. Riippuu aivan Sofian päivästä, voidaanko lähteä lomalle tai edes kauppaan.

Tytär ja äiti saattavat edelleenkin kohdata epäluuloa ja suvaitsemattomuutta, kuten merkitseviä katseita tai jopa huutelua: vie tuo pois täältä, tämä ei ole teidän paikka. Näin on käynyt kaupan lisäksi myös kirkossa.

Äiti ei kuitenkaan ole halunnut sulkea tytärtään pois maailmasta. Vaikka Sofia saattaa ulkona liikkuessaan suutahtaa ja kulkeminen on ylipäänsä haastavaa, äiti katsoo, että Sofialla on oikeus liikkua siellä, missä muillakin. Hän uskoo vakaasti siihen, että jos ihmiset vain tietäisivät enemmän kehitysvammaisista, he myös hyväksyisivät heidät paremmin.

–Ei tämä maailma lopulta niin pelottava ole.

Kehitysvammaisen lapsen vanhemman arki on myös täynnä huolta. Sofia on käynyt läpi lukuisia leikkauksia ja on nytkin menossa isoon selkäleikkaukseen. Äidin silmät eivät kuivu kyynelistä, kun hän pohtii, miten leikkauksesta toipuminen voi sujua.

–Arvot ovat menneet uusiksi. Olen nyt suvaitsevaisempi ja kärsivällisyys on kasvanut nollasta sataan. Materia ei enää kiinnosta. Nykyään osaan arvostaa sitä, että ihmiset ovat terveitä ja onnellisia.

Sofian kehitysvammaisuus on ollut koko perheen asia. Äitinä Peltonen on pohtinut myös sitä, kuinka 6 ja 7 vuotta vanhemmat sisarukset ovat väistämättä jääneet Sofian syntymän jälkeen vähemmälle huomiolle.

–He ovat kyllä sanoneet, että eivät ole jääneet mistään paitsi.

Sofian syntymä oli myös sysäys kehitysvammaisten hoivakodille, Sofiakylälle.

–Alun perin ajattelin perustaa vain infopisteen, josta perheet saisivat tietoa esimerkiksi omaishoitajien vapaista.

Kävi kuitenkin ilmi, ettei lapsille ollut kuin yksi tilapäishoidon paikka, jossa heitä pystyttiin hoitamaan vanhempien vapaan aikana.

Sofiakylän perustaminen lähti tarpeesta. Nyt tuo tarve on kasvanut aivan kuin pikkuinen Sofiakin. Vaikka Peltosella ei olekaan hoiva-alan koulutusta, hänellä on oman lapsen kautta kasvanutta ymmärrystä siitä, mitä kehitysvammainen lapsi ja tämän perhe tarvitsee.

Sofiakylä

Kehitysvammaisten hoivakoti perustettiin vuonna 2010. Sofiakylässä on ryhmäkoteja ja tukiasuntoja kehitysvammaisille ja autisteille sekä päivä- ja työtoimintaa ja tilapäishoitoa.

Sofiakylä on HoviKoti-ryhmän yksityinen hoivakoti kehitysvammaisille ja erityistä tukea tarvitseville henkilöille.

Sofiakylän perustaja Riitta Peltonen, entinen Renard, valittiin Nokian vuoden 2014 Yrittäjänaiseksi.

Ennen Sofiakylän perustamista Peltonen työskenteli it- ja pankkialalla.

Luitko jo nämä?

Mainos