Komea päätös viimeiselle juniorikaudelle: Nokialaislaskija Olavi Kiviniemi nappasi viisi SM-mitalia

Nokialainen alppihiihtolupaus kahmi kolme kultaa ja kaksi hopeaa alle 16-vuotiaiden SM-kisoissa.

Nokialaislaskija Olavi Kiviniemi nappasi viisi SM-mitalia alle 16-vuotiaiden sarjassa. Ylläksen kisoista hän otti kultaa syöksylaskusta, super-g:stä ja suurpujottelusta, Tahkolta taas hopeaa paripujottelusta ja pujottelusta.

Nokialaislaskija Olavi Kiviniemi päätti viimeisen juniorikautensa komeasti viiteen SM-mitaliin alle 16-vuotiaiden sarjassa. Ylläksellä hän hurjasteli voittoon syöksylaskussa, suurpujottelussa ja supersuurpujottelussa eli super-g:ssä.

Tahkolla käydyissä kisoissa Kiviniemi voitti hopeaa sekä pujottelussa että paripujottelussa. Paripujottelussa Kiviniemi taisteli kultamitalista viimeiseen saakka, sillä hän jäi voittajasta lopulta vain kymmenkunta sadasosasekuntia.

”Pujottelu on ollut tällä kaudella lempilajini, se on ollut tosi hauskaa. Riippuu aina vähän kaudesta, mistä tykkään eniten. Suurpujottelun kanssa oli tällä kaudella pitkään sellaista hakemista, en oikein saanut linjoja kuntoon, mutta loppukaudesta sekin lähti onneksi sujumaan”, Kiviniemi sanoo.

Kuka

Olavi Kiviniemi

Olavi Kiviniemi kotikaupungissaan Nokialla.

Nokialainen alppihiihtäjä. Syntynyt vuonna 2007.

Edustaa Tampereen slalomseuraa.

Voitti syöksylaskun, suurpujottelun ja supersuurpujottelun (super-g) SM-kultaa sekä pujottelun ja paripujottelun SM-hopeaa alle 16-vuotiaiden sarjassa.

Kesäharrastus: BMX-pyöräily, josta myös voittanut SM-mitaleita.

Ripaus rämäpäätä

Emäkosken koulussa yhdeksättä luokkaa käyvän urheilijan talvikausi kulkee pääasiassa kahden viikon sykleissä: kaksi viikkoa Kuusamossa alppikoulun leirityksillä, kaksi viikkoa kotona Nokialla, sitten taas kaksi viikkoa leirillä, ja niin edelleen. Tähän päälle tulevat vielä kisareissut, joita Kiviniemi laskee olleen viitisen kappaletta ja niihin mahtuneen noin 25 kisalähtöä.

”Leirit ja kisat pystyy sovittamaan ihan hyvin yhteen koulun kanssa, kun koulu on mulle aika helppoa. Kun olen kotona, treenaaminen on omaehtoisempaa kuin leirillä, jossa on yleensä kahdet päiväharjoitukset”, Kiviniemi laskee.

”Kotona keskityn aika paljon salitreeniin, ja tietenkin Mustassavuoressa on seuran arkitreenit kahdesti viikossa ja viikonloppuisin treenataan Himoksella.”

Kuulostaa hengästyttävältä tahdilta, mutta kun motivaatio on kohdallaan, ei harrastukseen uppoavia tunteja tai päiviä tule edes ajateltua. Tampereen slalomseuraa edustava Kiviniemi toteaa alppihiihdon olevan niin monipuolista vauhti- ja tekniikkalajeineen, ettei lapsena syttynyt kipinä ole missään vaiheessa hiipunut.

Laskeminen vaatii ensinnäkin nopeutta ja voimaa, etenkin jalkojen ja keskivartalon lihasten on oltava kunnossa. Pään sisältä taas on hyvä löytyä paitsi kylmähermoisuutta ja rauhallisuutta, myös riittävästi hurjapäisyyttä.

”Tietynlaista pelottomuutta pitää olla, mutta jos lähtee laskemaan ihan rämäpäänä, niin ei siitä kyllä tule mitään. Pujottelussa siitä voi ehkä olla enemmän hyötyä, sillä se on niin nopeatempoinen laji, mutta vauhtilajeissa taas on oltava kärsivällisyyttä viedä käännökset tarpeeksi pitkälle, muuten laskee äkkiä päin keppejä.”

Olavi Kiviniemi sanoo, että U16-sarjan kilpailuissa on yleensä reilut 30 laskijaa. Loppukaudesta määrä vähän vähenee, jollei kaikilla riitä intoa. Kiviniemellä sitä riittää ehkä muidenkin edestä.

Hyvällä fiiliksellä

Kiviniemi päätti kisakautensa SM-kisojen jälkeen Ruotsin Tärnabyssä järjestettyihin Ingemar Trofén -kisoihin. Kovatasoisessa, noin 60 laskijan kilpailussa Kiviniemi ei yltänyt kärkisijoille. Paripujottelun radoissa oli yllättävän iso nopeusero, Kiviniemi sanoo, mutta eipä sitä nyt sen kummemmin kannata selitellä. Aina lasku ei kulje, mutta kaudesta jäi kuitenkin kaiken kaikkiaan hyvä fiilis.

Hän sanoo, että viimeisen junnukauden päättäminen viiteen mitaliin tuntuu erityisen hyvältä siksi, että alkukausi meni erilaisten pikkuasioiden takia kokolailla penkin alle.

”Kaaduin tammikuussa aika monta kisaa, enkä saanut maapaikkaa Italian kisoihin. Yhdet kisat olin kipeänä, ja missasin mahdollisuuden päästä Kanadaan. Se reissu olisi tosin mennyt SM-kisojen kanssa päällekkäin, ja sinne sattui tosi huonot vesikelit, joten ei harmita”, Kiviniemi naurahtaa.

Puhtaalta pöydältä

Pidemmät ulkomaan kisareissut jäivät siis edelleen odottamaan, mutta Kiviniemi uskoo, että lukiossa niihinkin avautuu mahdollisuus. Hän on hakenut opiskelemaan Rukan alppikouluun Kuusamoon, ja vaikka virallista hyväksyntää ei vielä olekaan tullut, yli yhdeksän keskiarvolla sisään pääsemisen pitäisi olla melko varmaa.

Ensi kaudella Kiviniemi siirtyy ikäluokkasarjoista maailmanlaajuiseen FIS-sarjaan, jossa laskevat kaikki yli 16-vuotiaat, eli myös maailman parhaat laskijat. Sijatavoitteita on turha asettaa, Kiviniemi sanoo, sillä kauteen lähdetään puhtaalta pöydältä.

”Sarjassa lasketaan FIS-pisteitä, ja pienimmät pisteet tarkoittavat aikaisempia lähtönumeroita, puhtaampia mäkiä ja parempia voittomahdollisuuksia. Maailman huippujen pistemäärä on yleensä ehkä nollasta viiteen, Suomen kärkilaskijoilla jotain 25–30. Siihen on mulla vielä vuosien matka”, Kiviniemi sanoo.

”Mutta yritän kehittyä urheilijana joka päivä, se on ollut se mun perustavoite jokaiselle kaudelle. Kun sitä koettaa saavuttaa, pääsee jo aika pitkälle.”

Olavi Kiviniemen mielestä paras laskukeli on pikkupakkanen, jolloin radan pinta on vähän jäinen ja kova, eikä petä alta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos