Naisleijonissa mukana jo kolme Nokialla oppinsa saanutta kiekkoilijaa – Nuori huippuvahti Emilia Kyrkkö nousee joukkueeseen Vanhasen ja Niemisen rinnalle

Noora Rädyn lopettaminen maajoukkueessa oli piste eräälle aikakaudelle. Nokialla kiekkouransa aloittanut maalivahti Emilia Kyrkkö nousee nyt Naisleijoniin.

Naisleijonien Nokialta tuttu kolmikko Emilia Kyrkkö, Sanni Vanhanen ja Petra Nieminen.

2.11. 15:45

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkue luo nahkaansa valmistautuessaan loppuviikosta Suomessa pelattavaan viiden maan turnaukseen. Uudistumiseen vaikuttavat urheilulliset, mutta myös imagosyyt.

Urheilullisten syiden puolesta puhuu se, että Suomelle on kasvamassa kelpo kiekkosukupolvi: alle 18-vuotiaat tytöt ottivat viime kesänä MM-pronssia ja kukistivat ensi kertaa ikäluokkansa historiassa Kanadan voitettuaan alkusarjan kohtaamisen 2–0.

Ei ihme, että päävalmentaja Juuso Toivola nosti alle 18-vuotiaista Naisleijoniin Nokialla kiekko-oppinsa saaneen maalivahdin Emilia Kyrkön, joka valittiin viime kesäkuussa tyttöjen MM-turnauksen parhaaksi maalivahdiksi. HC Nokiassa kiekkouransa aloittanut Kyrkkö täydentää nokialaiskiekkoilijoiden tähtisikermän joukkueen luottohyökkääjän Petra Niemisen ja nuoren superlupauksen Sanni Vanhasen rinnalla.

Kyrkön lisäksi Toivola nosti Naisleijonien joukkueeseen puolustajat Ada Erosen, Adalmiina Makkosen ja Siiri Yrjölän.

”Joukkue odottaa innolla ja energisenä uusia haasteita”, Toivola sanoo.

Lue lisää: Nokialla syntynyt maalivahti Emilia Kyrkkö keräsi MM-kisojen nollapelissä 35 torjuntaa – Sanni Vanhasen hattutemppu ottelussa toi pronssia: ”Meillä on mahdollisuudet mihin vain”

Valinnat

Suomen joukkue

Maalivahdit: Emilia Kyrkkö (Kuortane), Tiia Pajarinen (Kiekko-Espoo), Anni Keisala (HV71)

Puolustajat: Adalmiina Makkonen (KalPa), Rosa Lindstedt (Brynäs), Oona Koukkula (HPK), Jenni Hiirikoski (Luulaja), Sanni Rantala (KalPa), Ella Viitasuo (HV71), Siiri Yrjölä (HIFK), Ada Eronen (Kiekko-Espoo), Ronja Savolainen (Luulaja)

Hyökkääjät: Elisa Holopainen (KalPa), Sanni Vanhanen (HIFK), Oona Havana (Kärpät), Petra Nieminen (Luulaja), Emmi Rakkolainen (Kiekko-Espoo), Anna-Kaisa Antti-Roiko (Kärpät), Jenna Pirttijärvi (Luulaja), Anni Montonen (Kiekko-Espoo), Viivi Vainikka (Luulaja), Kiira Yrjänen (HV71), Sara Säkkinen (AIK), Julia Liikala (HIFK), Emilia Vesa (HIFK), Noora Tulus (Luulaja)

Romahdus MM-Tanskassa

Uudet kasvot ovat tervetulleita Naisleijoniin myös imagosyistä. Suomen viime kausi oli poikkeuksellisen vaikea.

Pekingin olympiaturnauksesta tuli koettelemusten jälkeen vielä standardisijoitus, pronssia. Elo-syyskuussa Tanskan MM-jäällä koitti romahdus: Suomi jäi kuudenneksi hävittyään sijoitusottelunsa Japanille 0–1.

Kautta varjostivat entisen päävalmentajan Pasi Mustosen ja Nokian Pyryäkin uransa aikana edustaneen huippuvahti Noora Rädyn vuosia kestäneet riidat. MM-Tanskassa kiehui ja kuohui, kun tähtihyökkääjä Susanna Tapani lähti kesken turnauksen ystävänsä häihin, ja maalivahti Meeri Räisänen kauhoi soppaa tviittailullaan.

Pekingissä Mustosen päävalmentajana korvannut Toivola koettaa katsoa eteenpäin.

”Olemme keskustelleet menneistä. Nyt katsomme tulevaan”, Toivola naulaa.

Lue myös: Noora Räty koppaa kiekot Pyryn ja Suomen paidassa

Tahra turkkiin

MM-turnauksen kuudes sija oli muutama vuosi sitten mahtimaiden Kanadan ja Yhdysvaltain etumatkaa kiinni kuroneen Naisleijonien turkkiin pesemätön tahra.

”Kisat pelattiin loppukesästä. Ne tulivat meille tosi nopeasti, emmekä ehtineet tiivistyä joukkueeksi”, Toivola selittää.

Hän uskoo Suomen naiskiekon perinteeseen.

”Meillä lajipohja luotiin 1980–90-luvuilla. Sen päälle on hyvä rakentaa, kun otamme sieltä parhaat asiat. Talomme kolhiutui MM-kisoissa, mutta nyt rakennamme uutta”, Toivola haluaa uskoa.

Tapanin häävisiitistä kesken kisojen nousi kohu, joka häiritsi joukkuetta MM-jäällä.

”Häly yllätti minutkin. Asiaa on käsitelty, ja rima on nyt korkeammalla. Leijona-paita on tärkein asia, Toivola linjaa, mutta ei hakkaa kiveen toimintatapoja pelaajien siviilimenojen suhteen.”

”Katsomme tilannetta tapauskohtaisesti”, hän sanoo.

Rädyn uralle piste maajoukkuepeleissä

Loppukesän MM-joukkueen isoista nimistä Michelle Karvinen ei ole mukana viiden maan turnauksessa. Tapani puolestaan pelaa tällä viikolla Suomessa alkavissa ringeten MM-kisoissa. Räisästä ei maanantaina julkistetun maajoukkueen nimilistalta löydy.

Räisänen palasi täksi kaudeksi Pohjois-Amerikkaan Connecticut Whalen joukkueeseen, joka pelaa PHF-sarjaa. Kausi Pohjois-Amerikassa alkaa tulevana lauantaina.

MM-joukkueesta Nelli Laitinen ja Sini Karjalainen kiekkoilevat Pohjois-Amerikan yliopistosarjassa.

Naiskiekon pitkäaikainen keulakuva Noora Räty ilmoitti lokakuussa, että hän lopettaa maajoukkueuransa.

Naisleijonat pelaa viiden maan turnauksen Turussa, Vantaalla ja Vierumäellä tiistaista lauantaihin 8.–12.11.

Tarkennus 22.11.22 klo 16.57: Emilia Kyrkkö ei ole nokialainen, mutta on aloittanut jääkiekon HC Nokiassa ja pelannut Nokialla lähes koko kiekkouransa.

Luitko jo nämä?

Mainos