Kati Nynäs oli työskennellyt koripallon parissa niin pitkään, että halusi hetken ottaa happea – Sitten BC Nokialta tuli puhelu, joka pyörsi päätöksen

BC Nokian uuden toiminnanjohtajan Kati Nynäsin mukaan BC Nokia on pysynyt kaikin tavoin modernin koriksen kehitysvauhdissa. Seuran valmentajien kehityspolun vahvistaminen edelleen on yksi painopisteistä.

BC Nokian toiminnanjohtajana aloittanut Kati Nynäs painottaa seuran yli 500 lisenssipelaajan, 70 valmentajan, toimitsijoiden ja seuraorganisaation toimivaa kokonaisuutta. ”Seura on pysynyt modernin koriksen kehitysvauhdissa”, hän sanoo.

15.9. 18:30 | Päivitetty 16.9. 16:09

Kati Nynäs on ehtinyt tehdä ansiokkaan uran koripallon parissa niin pelaajana, erotuomarina kuin tuomarikouluttajana.

Työ lajin parissa jatkuu, kun hän palasi BC Nokian näätäperheeseen aloitettuaan elokuun puolivälissä seuran toiminnanjohtajana. Hänellä on myös aiempaa kokemusta seuran johtotehtävistä puheenjohtajavuosiltaan 2007–2011.

Kati Nynäsillä on kova into ja motivaatio tehdä työtä BC Nokian hyväksi.

Edelliset yksitoista vuotta hän toimi Suomen Koripalloliitossa ensin erotuomaripäällikkönä, sitten huippuerotuomarivalmentajana, samoin kansainvälisen Koripalloliiton, FIBAn eri tehtävissä.

”Ajatuksena oli ottaa vähän happea ja keskittyä välillä muuhun kuin koripalloon”, kertoo Kati Nynäs.

Nynäs opiskelee psyykkistä valmennusta Tampereen kesäyliopistossa ja valokuvausta Lapin yliopistossa.

”Sitten BC Nokiasta otettiin yhteyttä ja tässä sitä ollaan. BC Nokia oli kylläkin luontainen tapa jatkaa lajin parissa, mutta välillä käy mielessä, eikö elämässä muuta ole kuin koripalloa,” hän nauraa.

”Into ja motivaatio on kuitenkin kova tehdä työtä BC Nokian hyväksi. Paljon on muuttunut puheenjohtajavuosiini verrattuna, seura on kasvanut ja toimintatavat ovat selkiytyneet. On pysytty kaikin tavoin modernin koriksen kehitysvauhdissa.”

Hän arvostaa myös seuran moniarvoisuutta, kun tarjonnassa on kaksi Unified-joukkuetta ja pyörätuolijoukkue.

Tärkeät valmentajat

Ennen Koripalloliittoon siirtymistään Kati Nynäs työskenteli lääketieteen alalla toimivan yrityksen asiantuntijatehtävissä. Työuraa on takana myös yrittäjänä, tuotepäällikkönä ja avainasiakaspäällikkönä.

”Uskon, että tuon kokemuksillani uusia näkemyksiä ja tietyntyyppistä hallintojohtamista seuraan.”

Seuran valmentajien kehityspolun edelleen vahvistaminen on yksi painopistealueista.

”Valmentajat ovat seuran tärkein resurssi. Ilman heitä ei ole toimintaa. Kun he viihtyvät ja osaavat, on pelaajilla hyvä olla, samoin koko muulla yhteisöllä, kuten nuorten pelaajien vanhemmilla ja katsojilla.”

Menestynyt tuomariura

Pirkkalan Virin kasvatti pelasi NoU:n SM-sarjajoukkueessa 1984–85. Opiskelujen myötä tavoitteellinen koripallo jäi sitten useaksi vuodeksi, kunnes kipinä iski uudestaan Forssassa. Hän oli mukana 1990-luvulla voittamassa Alulle kahta mestaruutta ja yhtä cup-mestaruutta, sitä ennen Koripojille yhtä SM-hopeaa ja kahta pronssia.

Tuomariura lähti hänen omien sanojensa mukaan vähän käsistä. Peruskurssi oli aikanaan tullut käytyä. Sitten kun tuomaritehtäviä alkoi tulla, Kati Nynäs huomasi omaavansa potentiaalia, motivaatio kasvoi ja hän opiskeli lisää.

Naisten pääsarjassa hän tuomitsi jo vuonna 2000, ja valittiin kolmena vuonna naisten SM-sarjan vuoden tuomariksi. Sitten kävi kutsu miesten Korisliigaan, missä hän jakoi oikeutta kevääseen 2010 asti.

”Menestyvän tuomarin pitää ymmärtää lajia. Sitä mitä lajin ja pelin sisällä tapahtuu. Ihmisten kohtaamisesta siinäkin on kyse.”

Vaatimuksiin kuuluu sääntöjen ehdoton osaaminen ja hyvä fyysinen kunto. Henkinen puoli edellyttää kovaa paineensietokykyä.

Kati Nynäs sanoo arvostavansa BC Nokian moniarvoisuutta.

Päälliköksi

Aktiiviurastaan Kati Nynäs toimi viimeiset viisi kautta myös kansainvälisissä erotuomaritehtävissä aina naisten vuoden 2009 EM-kisoja ja Euroliigan Final Four lopputurnausta myöten.

Keväällä 2011 Koripalloliittoon perustettiin erotuomaritoiminnan päällikön toimi. Vajaan kymmenen vuotta Kati Nynäs vastasi liiton erotuomarijärjestelmän kehittämisestä ja koulutuksesta ja lisäksi kansainvälisestä yhteistyöstä ja yhteyksistä.

Toimipaikkana oli Helsinki ja Espoo, joten viime vuosina Kati Nynäs ei ole juuri ehtinyt Nokian palloiluhallin katsomoon. Kaikki kesät, ensimmäistä koronavuotta lukuun ottamatta vierähtivät puolestaan ulkomailla arvokisoissa.

Perheen perintöä oikeudenjakajana jatkaa poika Ville Selkee, jolla hänelläkin alkaa jo 11. vuosi Korisliigassa.

Seuran miesten Korisliigajoukkue toimii BC Nokia Näädät Oy:n alaisuudessa, pääseura BC Nokia ry vastaa kaikesta muusta.

Tuoreen toiminnanjohtajan mielestä naisten edustusjoukkueella on selvä ja luontainen tavoite, pelata jollakin aikavälillä liigatasolla.

”Taustalla on tyttöjen puolellakin vahva juniorityö, mutta pitää olla hallittu tapa edetä.”

”Pojissa on näytetty, että omista junioreista on mahdollista nousta liigajoukkueeseen. Kynnys on kuitenkin aika korkea, siksi tällä kaudella seuralla on joukkue myös 1. divisioonan B-tasolla. Se tukee nuorten pelaajien tietä kohti huippua.”

Nokia on saanut uusien koulujen myötä ajanmukaisia peli- ja harjoittelukenttiä. Vuorojen jakajia on kuitenkin paljon.

”Harrastuspaikkojen vähäisyys on suurin haaste. Koris kun ei ole ainoa laji, joka suorituspaikkoja tarvitsee. BC Nokialla ei ole enää paljon kasvun varaa paikkojen suhteen”, toiminnanjohtaja miettii.

Luitko jo nämä?

Mainos