Mielipide: Nokian kaupunki voisi alkaa tarjota lastenhoitopalveluita myös kotona oleville vanhemmille lapsimäärän kasvattamiseksi ja irtisanomisten välttämiseksi

Nokian Mammat ry:n hallitus

Nokian Mammat ry:n hallitus on huolestunut Nokian kaupungin varhaiskasvatuksen alueella aloittamista yt-neuvotteluista. Neuvotteluilla on suuri vaikutus paitsi päiväkodin lasten ja aikuisten arkeen, myös Nokian kaupungin maineelle. Nokian kaupunki on esittänyt yt-neuvotteluiden perusteeksi lapsimäärän vähentymisen. Nyt kaupungilla olisi tuhannen taalan paikka tehdä toimenpiteitä lapsiperheiden arjen helpottamiseksi ja nostaa esille Nokiaa lapsiystävällisenä kaupunkina tarjoamalla lisää palveluita perheille.

Nokian Mammat ry:n hallitus ehdottaa, että Nokian kaupunki alkaa aktiivisesti tarjota lastenhoitopalveluita myös kotona oleville vanhemmille lapsimäärän kasvattamiseksi ja irtisanomisten välttämiseksi. Tälläkin hetkellä kotihoidon tuella olevien vanhempien on mahdollista käyttää kaupungin tarjoamaa tilapäistä hoitoa. Tilapäistä varhaiskasvatusta voi varata enintään viisi päivää kalenterikuukaudessa ilman, että se vaikuttaa kotihoidon tuen maksamiseen.

Kaupungin leikkikerhossa olevat lapset voivat olla kolme päivää kuukaudessa tilapäishoidossa ja vanhempi saa tässäkin tapauksessa kotihoidon tuen täysimääräisenä. Nokian Mammat ry:n hallitus kannustaa kaikkia kotona olevia vanhempia hakemaan tilapäishoitoa. Se mahdollistaa vanhemmalle esimerkiksi satunnaiset työpäivät tai tilaisuuden käydä vaikkapa lääkärissä tai virastoasioilla yksin keskellä päivää. Lapsi taas pääsee harjoittelemaan sosiaalisia taitoja ja tutustumaan uusiin kavereihin.

Lisäksi kaupungilla olisi nyt mahtava tilaisuus tarjota lapsiparkkipalvelua päiväkodeissa! Nokialla lapsiparkkeja on erittäin rajatusti tarjolla ja tätä palvelua on toivottu usein myös Nokian Mammoilta. Lapsiparkkitoiminta olisi päiväkodeissa tapahtuvaa muutamien tuntien mittaista hoitoa. Vanhempi saisi tällöin lyhyen hengähdystauon esimerkiksi asiointiin, liikuntaan tai ihan vain lepoon. Tämä tukisi erittäin hyvin vanhempien jaksamista joskus raskaankin lapsiperhearjen keskellä. Samalla lapsiparkkitoiminta päiväkodeissa olisi erittäin taloudellinen tapa järjestää palvelua.

Kaupungin nykyiset toimintatavat mahdollistaisivat loistavasti nämä palvelut. Hoitoa tarjottaisiin lapselle aina samassa päiväkodissa, josta vanhemmat varaisivat lapsen hoidon päikky-sovelluksen kautta. Päikyn avulla lapsimäärän pystyy nytkin arvioimaan erittäin tarkasti jopa kolmen viikon päähän. Myös laskutus hoituu Päikyn avulla, joten isoa työmäärää ei tässä olisi kaupungin laskutuksellekaan.

Käytännössä lapsiparkki voisi hoitua siten, että kun päivähoitopaikan varanneet ovat merkanneet lapsensa hoitoajat Päikyn kalenteriin, voisi sieltä vapauttaa aikoja lapsiparkkiin. Tämän jälkeen kotona olevat vanhemmat voisivat varata lapsiparkkiin vapaana olevan ajan kätevästi suoraan sovelluksella. Tämä toisi erittäin paljon joustoa vanhempien arkeen ja samalla päiväkoteihin paremman täyttöasteen.

Panostaminen lapsiperheen arjen tukemiseen tuonee myös säästöjä. Itkuisen vauvan ja aktiivisen isosisaruksen vaatimusten kanssa tasapainotteleville vanhemmille lapsiparkin tarjoama hengähdystauko voisi tuoda avun helposti ja samalla säästää kustannuksia esimerkiksi sosiaalipalveluissa. Työelämän muutosten myötä monen työ on hyvin epäsäännöllistä tai esimerkiksi osa-aikaista yrittäjyyttä lasten ehdoilla ja tämä varmasti lisääntyy entisestään. Lapsiparkki vastaisi myös työelämän haasteisiin.

Lapsiparkki toimisi erittäin hyvin myös mainosmielessä asuinpaikkaansa harkitseville. Lapsiperheiden näkökulmasta Nokian kaupunki on näyttäytynyt negatiivisessa valossa viime aikojen uutisointien perusteella. Jatkuvasti nousee esille uusia tilaongelmia, leikkipuistoja lakkautetaan ja nyt vielä mietitään varhaiskasvatuksen henkilökunnan vähentämistä. Lapsiparkki olisi erittäin hyvä ja positiivinen uutinen nokialaisille lapsiperheille sekä muuttoa harkitseville.

Paras tilannehan toki olisi, ettei vähennyksiä tarvitsisi tehdä lainkaan ja päiväkodeissa saataisiin jatkaa työtä normaalisti kuten ennen. Kaupungin esitettyä vaatimuksia lapsimäärään päätti Nokian mammat ry:n hallitus esittää irtisanomisten tilalle vaihtoehtoa joka toisi mielestämme samalla myös uuden hyvän palvelun lapsiperheille.

Toivotamme jaksamista päiväkodin henkilökunnalle ja kaikille, joita yt-neuvottelut koskettavat.


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Kun lapsimäärä lisääntyy, päättäjien on pakko palkata lisää henkilökuntaa saadakseen lakisääteisen päivähoitovelvoitteen hoidetuksi. Tämä siis myös silloin, kun kuntataloudessa ei ole yhtään ylimääräistä rahaa. Nyt, kun tarve on pienentynyt ja henkilostöä voitaisiin vähentää ja säästää kuntalaisten rahoja, niin silloin ilmestyy jokin taho esittämään uusia toimintoja ettei säästöjä saada aikaiseksi. Tässä ei oikein ole logiikkaa. Tällä tavalla vain saadaan paisutettua jo liian suurta julkista sektoria.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio