Ensimmäisen kesätyöpaikan saaminen ei ole helppoa – kaupunki on löytänyt hienon tavan auttaa nuoria, kirjoittaa Markus Koski

”Nuorten keskuudessa vitsaillaan siitä, että työnantaja odottaa nuorelta aikaisempaa työkokemusta, mutta kuinka sitä kokemusta saa, jos jokainen paikka sitä vaatii?”

Markus Koski on nokialainen lukiolainen.

Kevät on nuorille kiireistä aikaa. Lukuvuoden lopussa koulun kanssa riittää tekemistä, lämpimät ilmat kannustavat viettämään aikaa ulkona, ja kesätöitä etsitään kuumeisesti. Erityisesti viimeksi mainitun kanssa moni nuori tulee valitettavasti pettymään. Lannistua ei kuitenkaan kannata, sillä kesätyöpaikan saaminen ei aina ole helppoa.

Nuorten keskuudessa vitsaillaan usein siitä, että työnantaja odottaa nuorelta aikaisempaa työkokemusta mutta kuinka sitä työkokemusta saa, jos jokainen paikka sitä vaatii? Tämä kertoo paljon kesätyöpaikan hakuun liittyvästä turhautumisesta.

Olen itse ollut jo useamman kesän kesätöissä, erilaisissa tehtävissä, mutta tiedän, ettei sen ensimmäisen paikan saaminen ole koskaan helppoa. Työn hakeminen vaatii rohkeutta ja kykyä tuoda omaa osaamistaan esille. Tässä kohtaa suuri osa kesätyöpaikoista on jo jaettu. Entä jos tällä kertaa paikka jäi saamatta?

Nokian kaupunki on löytänyt hienon tavan auttaa nuoria työelämään kiinni pääsemisessä. Nuorisopalvelut järjestää Kesäduunipajan ilman kesätyötä jääneille 9.-luokkalaisille nuorille.

Viikon kestävän jakson aikana nuori pääsee tutustumaan työntekoon hyvin monipuolisesti kaupungin ja paikallisten yritysten tarjoamissa työtehtävissä. Pääsin tutustumaan lyhyesti duunipajan toimintaan viime kesänä ja tajusin sen olevan loistava mahdollisuus monelle nuorelle, joka ei vielä ole saanut ensimmäistä kesätyöpaikkaansa.

Viime kesänä pajaan kuului muun muassa mahdollisuus työskennellä päivän aikana kaupassa. Seuraavana kesänä kauppaan kesätöihin hakeva nuori voi tuoda esiin nähneensä työskentelyä siellä jo aiemmin, tällöin kesätyöpaikan saaminen voi olla todennäköisempää. Yhden päivän kokemus on enemmän kuin ei mitään. Hyvän ensivaikutelman voi jättää myös duunipajan aikana. Hakuaika duunipajaan päättyy 21. toukokuuta.

Jos työpaikka kesälle jää saamatta, voi aina myös yrittää työllistää itse itsensä. Työpajan ohella kaupunki tarjoaa kesätyötukea nuorelle yrittäjälle. Näistä lisätietoja kannattaa kysyä esimerkiksi nuoriso-ohjaajilta.

Kesätyökuvioiden ohella kannattaa muistaa, että loman jälkeen edessä on uusi raskas kouluvuosi. Aikaa kannattaa jättää myös rentoutumiselle ja kesästä nauttimiselle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos