Kuu kiurusta kesään, puolikuuta peipposesta, västäräkistä vähäsen, pääskysestä ei päivääkään. Västäräkkejä onkin jo Pirkanmaalla bongattu ja enää puuttuu vain pääskynen. Ehkä vanhaan sananlaskuun ei kannata sokeasti uskoa, vaikka muuttolinnut ovatkin varma kevään merkki.
Mikael Agricola kirjoittaa viidennestä kuukaudesta, toukokuusta, näin: Koko luonto nyt virkoaa / meri, maa ja taivas ihastuvat. / Iloitkoon siis vanha ja nuori: / linnut laulavat ja maa on tuore. / Kylve äläkä yrttejä säästä, / älä kädestä ja käsivarresta verta päästä.
Toukokuu on perinteisesti kasvun ja uuden energian kuukausi, jolloin kylvetään siemenet pelloille ja päästetään karja ulos. Kasvun aika tuo meille myös valloittavia villiyrttejä ja luonnonkasveja. Nyt eletään jo melkein toukokuun puoltaväliä ja löytyy jo muun muassa pienen pieniä nokkosia, voikukan lehtiä ja vuohenputkia.
Villiyrttejä
Villiyrttien kerääminen on yhtä koukuttavaa, kuin marjastus tai sienestys, ja nyt on paras aika aloittaa. Hyviä kerättäviä juuri nyt ovat muun muassa käenkaali, voikukka, vuohenputki, keto-orvokki, poimulehti, siankärsämö ja maitohorsma.
Aika siis nousta ylös sohvalta ja mennä ulos kuuntelemaan linnunlaulua ja haistelemaan kevättuulen tuoksua. Luonnosta saa hurjasti energiaa ja hermo lepää, varsinkin näin pitkän ja pimeän talven jäljiltä.
Aurinkokin lämmittää tällä viikolla lempeästi ulkoilijoita. Tiesitkö, että iho muodostaa D-vitamiinia auringon UVB-säteilystä ja vain pieni 15 minuutin ulkoilu päivässä riittää? Siinä ajassa ehtii jo hyvin löytämään muutaman villiyrtin ja keräämään ne koriinsa mukaan.
Villiyrtit ovat pääsääntöisesti paljon vitamiinirikkaampia kuin kaupan vihannekset ja hedelmät, joten saat niistä paljon hyvää. Nuoret yrtit kannattaa syödä suoraan pieninä ja suppuisina ja vanhemmat voi vaikka kuivattaa syksyä ja talvea varten.
Muista kerätä vain kasveja, jotka tunnet varmasti. Ihania keräilyretkiä!