Saat aloittaa alusta

Kevät on jo pitkällä. Valon määrä tuntuu minusta ihmeelliseltä. Tiedän, että vielä kun luonto herää uuteen kukoistukseensa, niin hetken olen ihan hämmästynyt. Kyllä, vaikka näin tapahtuukin joka kevät. Ajatukset suuntaavat väkisin kaikkeen kivaan kesäiseen puuhasteluun. Jotain uudelleen alkamisen tuntua tässä on.

Marko Linjala.

Olen joskus kuullut kertomuksen ajalta, jolloin ei ollut vielä kuulakärkikyniä. Silloin käytettiin mustekyniä, joiden käyttäminen oli huolellisuutta vaativaa puuhaa. Pulpeteissa oli oma paikkansa mustepullolle. Kirjoitettaessa mustetta ei saanut tulla kynään liikaa ja käden piti olla vakaa. Kertomuksessa kerrotaan pienestä koululaisesta, joka onnistui kaunokirjoitustunnilla sotkemaan musteella vihkonsa sivun. Kenties keskittyminen oli hetkeksi herpaantunut kirjainharjoituksista.

Oppilasta pelotti kovin, mitä opettaja sanoisi. Hän yritti peitellä tahraa käsillään, mutta lopulta opettaja tuli pulpetin kohdalle ja näki sotkuisen sivun. Opettaja katsoi pelokasta oppilasta hetken, repäisi tahriintuneen sivun irti ja sanoi: ”Saat aloittaa alusta.” Kertomuksen pieni koululainen muisteli vielä aikuisena sitä helpotuksen tunnetta, jonka hän koki uudelleen aloittamisen mahdollisuudesta puhtaalta sivulta.

Harva meistä pääsee kulkemaan elämän askelissa niin, etteikö tahrojakin välillä tulisi. Suhteessa Jumalaan, lähimmäiseen ja myös itseemme. Raamatussa kerrotaan monista Jeesuksen kohtaamista ihmisistä. Monet näistä eivät olleet elämän suuria onnistujia, tahrattomia, vaan ihan tavallisia ihmisiä. Kohtaamisissa toistuu usein sama teema uudelleen aloittamisen mahdollisuudesta. Näissä henkilöissä näkyy myös helpottuneisuus, kuin suuri taakka olisi otettu pois heidän harteiltaan.

Niin myös tapahtui. Jeesus kantoi meidän kaikkien rikkomuksemme ja hänen viestinsä meille on: ”Saat aloittaa alusta.” Vuodenajat vaihtuvat, aika kuluu ja maailma muuttuu. Silti Jumalan rakkaus meitä kohtaan on pysynyt samana. Hän kutsuu meitä yhteyteensä. Hän haluaa tänäänkin kohdata meitä samalla armahtavaisuudella, jolla hän kohtasi Raamatun kertomusten ihmisiä.

Päivä vain ja hetki kerrallansa,

siitä lohdutuksen aina saan.

Mitä päivä tuokin tullessansa,

Isä hoitaa lasta armollaan.

Kädessään hän joka päivä kantaa,

tietää kaiken, mitä tarvitsen,

päivän kuormat, levon hetket antaa,

murheen niin kuin ilon seesteisen.

(Virrestä 338)

Marko Linjala

Kirjoittaja on nuorisotyönohjaaja.

Luitko jo nämä?

Mainos