Kolumnisti hätääntyi verkkopankin avatessaan – Tarinan opetus: tiedä kaikki, niin kaikki toimii

Leena Riihimäki on Nokian Uutisten kolumnisti.

Tankki ei ollut vielä lähimainkaan tyhjä. Päätin kuitenkin poiketa matkan varrella sijaitsevalle kylmäasemalle, sillä jossakin lähitulevaisuudessa tuo ikävä mutta pakollinen polttoaineen lisäys on edessä.

Aurinko paistoi. Mieli oli keväisen kepeä. Ajoin vapaalle mittarille, ja heti perääni kaarsi vihreä Audi. Toimin ripeästi, jotta kukaan ei voisi moittia minua hitaudesta. Syötin ensin alennuskortin, sitten pankkikortin ja aloin painaa ”ysivitosta” tankin uumeniin viidenkymmenen euron edestä.

Tällä kertaa en valinnut näytöltä maksimisummaa, sillä olin lukenut jostakin, että järjestelmä osaa veloittaa asiakasta otetun litramäärän mukaisesti.

Myöhemmin päivällä avasin tietokoneemme, ja kävin verkkopankin puolella katsastamassa rahavarantoni. Mitä ihmettä! Tililläni näkyi 150 euron katevaraus. Maksun saajaksi oli merkitty tuo aamulla käyttämäni tankkausasema.

Hätäännyin! Pyysin viisaammat aivot apuun. Kerroin miehelleni ostaneeni normaalin satsin bensiiniä, mutta katevaraus näyttää kolminkertaista summaa. Noin suuren erotuksen logiikka ei auennut hänellekään.

Hätäännyin! Pyysin viisaammat aivot apuun.

Aivan ensimmäiseksi tuli mieleen, että joku on tankannut autoaan minun rahoillani – aivan omalla avustuksellani ja vain siksi, että jätin maksimisumman valitsematta! Se on periaatteessa mahdollista, mutta ei tässä tapauksessa, sillä katson aina, että bensapistooli lukittuu toimituksen loputtua alustaansa ja päättää ostostapahtuman.

Tiesin, että automme polttoainesäiliö ei vedä 75 litraa, joten 150 euron veloitus on tuulesta temmattu – semminkin, että bensiiniä oli jo entuudestaan kahdensadan kilometrin matkalle. Ja takaisin.

Jos äkkiä täytyy saada tieto, kysy Googlesta!

Vastauksessa kerrottiin, että kyseisen aseman uudet mittarilaitteet toimivat niin, että mikäli maksimisummaa ei ole valittu, katevaraukseksi määrittyy 150 euroa. Kun tieto päivittyy yhtiölle, ostetun tuotteen mukainen summa veloitetaan tililtä vajaan kolmen vuorokauden sisällä.

Tätä tietoahan ei tietenkään ollut missään näkyvillä.

Minun kiusanvääntelyni kyseisessä opinahjossa kesti tasan kaksi päivää. Nyt tiedän tarkalleen, miten vastaisuudessa toimin.

Kirjoittaja on Nokian Uutisten kolumnisti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos