Käyttäkää nuoret äänioikeuttanne, kehottaa ensimmäistä kertaa äänestämään pääsevä Markus Koski

Vaalikevät on täällä! Nämä eduskuntavaalit ovat minulle erityisen jännittävät siksi, että pääsen ensimmäistä kertaa äänestämään valtakunnallisissa vaaleissa. Nuorten äänestysaktiivisuus jäi valitettavasti viime eduskuntavaaleissa huomattavasti pienemmäksi kuin muilla ikäluokilla. Viime viikot ovat laittaneet myös minut pohtimaan sitä, kenelle ääneni annan. Huomasin kuitenkin, ettei valitseminen olekaan niin helppoa. En siis ihmettele, että usea nuori jättää yhä äänestämättä.

Eduskunnan kyselytuntien perusteella politiikka saattaa vaikuttaa riitelyltä ja maailmalta, jossa on oma vaikea kielensä. Vaalitenteissä puhutaan usein asioista, joista kaikilla nuorilla ei ole tarpeeksi tietoa. Loppujen lopuksi harvalta nuorelta löytyy mielipiteitä esimerkiksi talous- tai EU-kysymyksiin.

Toisaalta, jos vaaleissa puhuttaisiin enemmän esimerkiksi nuorten jaksamisesta, kiinnostuisi useampi nuori myös vaaleista. On ymmärrettävää, ettei jokainen nuori koe politiikkaa mielenkiintoisena sen vaikeuden takia. Tästä syystä esimerkiksi demokratiakasvatusta tulisi lisätä kouluissa.

”Nyt tehtävät päätökset vaikuttavat väistämättä meihin nyt ja tulevaisuudessa.”

Vaikka ajatus äänestämisestä saattaa tuntua vieraalta, kannustan kuitenkin jokaista nuorta käyttämään äänioikeuttaan. Päättäjien toimet tai toimettomuus esimerkiksi ilmastokriisin hoidossa, mielenterveyden hoitovelassa tai talouspolitiikassa vaikuttavat myös meihin nuoriin. Hyvinvointivaltiomme tulevaisuuden haasteet lankeavat tulevien sukupolvien eteen. Nyt tehtävät päätökset vaikuttavat väistämättä meihin nyt ja tulevaisuudessa.

Oman ehdokkaan löytäminen voi olla hankalaa. Sen huomasin itsekin. Onneksi useat ehdokkaat ja puolueet panostavat entistä enemmän sosiaaliseen mediaan. Tällöin politiikka tulee lähemmäksi nuoria. Esimerkiksi useat eduskuntavaaliehdokkaat tuovat esiin omia vaaliteemojaan TikTokin kautta.

Netti on pullollaan erilaisia vaalikoneita ja testejä, joiden tarkoitus on helpottaa oman ehdokkaan löytämistä. Niitä kannattaa toki selailla, mutta minä näen myös perinteisemmät konstit hyvinä. Suosittelen käymään perinteisellä vaalitorilla. Kohdatkaa ehdokkaita ja kertokaa heille nuorten huolista. Näiden keskustelujen pohjalta voi se oma ehdokas löytyä. Jos ei muuta, niin matkaan saa ainakin runsaasti vaalikarkkeja.

Lopuksi vielä jokaiselle äänestäjälle vinkki, jonka kuulin taannoin eräässä vaalitapahtumassa. Ei kannata katsoa pelkästään sitä, mitä ehdokkaat lupaavat, vaan myös sitä, mitä he ovat jo tehneet.

Markus Koski

Kirjoittaja on entinen Nokian nuorisovaltuuston puheenjohtaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos